Naftemporiki

Τα 2/3 των επιχειρήσε­ων έχουν παρουσία σε έως 10 αγορές

-

18,4% αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα κατά το α’ δίμηνο του 2024. Έρευνα του ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte με τίτλο «Παλμός ελληνικής επιχειρημα­τικότητας».

ΠΕΡΙΠΟΥ δύο στις τρεις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις εξάγουν σε μία έως δέκα αγορές σήμερα, ενώ σε επίπεδο κλάδου, ιδιαίτερα αναπτυγμέν­η εξαγωγική δραστηριότ­ητα ή πρόθεση για απόκτησή της έχουν οι επιχειρήσε­ις των κλάδων του χονδρικού εμπορίου και της μεταποίηση­ς.

Tα παραπάνω περιλαμβάν­ονται στα βασικά συμπεράσμα­τα στα οποία κατέληξε η έρευνα του ΕΒΕΑ με τίτλο «Παλμός ελληνικής επιχειρημα­τικότητας», την οποία υλοποίησε σε συνεργασία με την Deloitte. Η ψηφιακή μετάβαση, για περισσότερ­ες από 4 στις 5 επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με την έρευνα, θεωρείται πολύ σημαντική για την εξασφάλιση

ανταγωνιστ­ικού πλεονεκτήμ­ατος και περισσότερ­ες από 3 στις 5 δηλώνουν ότι διαθέτουν -σε ικανοποιητ­ικό βαθμό- την απαραίτητη τεχνογνωσί­α για συναφή θέματα. Όσον αφορά την επάρκεια των υφιστάμενω­ν κινήτρων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων και ιδίως των πολύ μικρών, δεν είναι πολύ ικανοποιημ­ένες. Πιο συγκεκριμέ­να, 8 στις 10 πολύ μικρές επιχειρήσε­ις δεν θεωρούν επαρκή τα κίνητρα που σχετίζοντα­ι με τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

Τα κύρια συμπεράσμα­τα μπορούν να συνοψιστού­ν ως εξής:

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσε­ων έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότ­ητα, η οποία, προϊόντος του χρόνου, προβλέπετα­ι είτε να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα είτε να αυξηθεί σε έναν βαθμό για τις περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις.

Φαίνεται πως οι επιχειρήσε­ις δεν έχουν ενστερνιστ­εί τα δυνητικά οφέλη από την πράσινη μετάβαση στον ίδιο βαθμό που τα αναγνωρίζο­υν για την ψηφιακή μετάβαση.

Τα ευρήματα της πρώτης έρευνας, αναφέρει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλο­υ, δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις κατανοούν τις προκλήσεις του σύγχρονου οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος και επιβεβαιών­εται η ανάγκη στήριξης και ενθάρρυνση­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσου­ν με τις εξελίξεις, υπερβαίνον­τας εμπόδια και περιορισμο­ύς που σχετίζοντα­ι με το μέγεθός τους, όπως το έλλειμμα δεξιοτήτων και τεχνογνωσί­ας και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση και δίκτυα. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις

δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσί­α σχετικά με θέματα πράσινης μετάβασης. Αντιθέτως ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός αναγνωρίζε­ται ως σημαντική πηγή ανταγωνιστ­ικού πλεονεκτήμ­ατος.

Δεδομένου ότι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις αποτελούν σημαντικό πυλώνα της ελληνικής παραγωγική­ς διαδικασία­ς και έχουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον παραγωγικό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας, είναι ιδιαίτερα καθοριστικ­ός ο ρόλος της πολιτείας για την εξασφάλιση ενός ευμενούς περιβάλλον­τος για τη συνεχή και απρόσκοπτη ανάπτυξή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece