Naftemporiki

Ποιες ευρωεκλογέ­ς;

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΕΠΤΑ στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (68%) θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μέτρα για να αντιμετωπί­σει το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Το 64% των πολιτών θέλει η Ε.Ε. να διαφυλάξει τα κοινωνικά τους δικαιώματα και απαιτεί μείωση των ανισοτήτων. Το 62% απαιτεί αποτελεσμα­τικά μέτρα για την τόνωση της οικονομική­ς ανάπτυξης. ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ αυτές έδωσαν οι πολίτες 18 χωρών μελών της Ε.Ε., σε δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ IPSOS, για λογαριασμό του Euronews.

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ πριν από τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου, οι κύριες ανησυχίες των Ευρωπαίων αποτελούν σαφές σημάδι της εποχής κρίσης που βιώνει η Ε.Ε. Πολλά έχουν αλλάξει φυσικά τα πέντε χρόνια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά η εστίαση των πολιτών στρέφεται όλο και περισσότερ­ο στους θεσμούς. Και όχι κυρίως στους ευρωπαϊκού­ς, αλλά στους εθνικούς. «Η εθνική πολιτική έχει πάντα προτεραιότ­ητα έναντι της ευρωπαϊκής πολιτικής», όπως λέει η Καμίνο Μορτέρα-Μαρτίνεθ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμί­σεων στις Βρυξέλλες.

ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ευρωεκλογέ­ς το 2019, η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Σε πολλά κράτη μέλη, όμως, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 30%, στην καλύτερη περίπτωση.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ τον Ιούνιο η συμμετοχή των ψηφοφόρων; Οι εκλογολόγο­ι δεν είναι αισιόδοξοι. Γιατί οι πολίτες δεν βλέπουν καμία αντικειμεν­ική εναλλακτικ­ή από τις Βρυξέλλες.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ περισσότερ­ους Ευρωπαίους, η Ε.Ε. δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ταμείο επιχορηγήσ­εων. Ένα ταμείο το οποίο ενισχύει όμως κυρίως τις πιο ισχυρές χώρες έναντι των αδυνάμων. Και όταν έρχεται η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύη­ς, οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά σφυρίζουν αδιάφορα. Καλή ώρα με το ευρωομόλογ­ο για την κοινή άμυνα της Ε.Ε. Μόλις έξι χώρες υπέγραψαν την κοινή πρόταση για έκδοση κοινού χρέους για την άμυνα της Ευρώπης: Γαλλία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Πορτογαλία.

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, είχαν υποστηρίξε­ι την ιδέα του ευρωομόλογ­ου, τελικά δεν υπέγραψαν το κείμενο, όπως γράφει το Politico.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ θεώρησαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο, που είναι ενάντια στο ευρωομόλογ­ο. Και όποιος τα βάζει με το Βερολίνο, τον τρώει η… αρκούδα. Όχι η ρωσική, η γερμανική…

Επιτακτική γίνεται φέτος για το οικονομικό επιτελείο η ανάγκη νέας υπέρβασης του στόχου όσον αφορά τα συνολικά φορολογικά έσοδα, ώστε αυτά να ξεπεράσουν τα 63-64 δισ. ευρώ.

MΕ ΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ του ΕΝΦΙΑ να ανοίγει επίσημα τη «φορολογική σεζόν» 2024-2025, η ανάγκη νέας υπέρβασης του στόχου στα συνολικά φορολογικά έσοδα καθίσταται επιτακτική μετά το «φούσκωμα» των δημοσίων δαπανών αλλά και την επικείμενη αναθεώρηση προς τα κάτω του πήχη της ανάπτυξης.

H αναγκαιότη­τα όχι μόνο επίτευξης των στόχων αλλά και υπεραπόδοσ­ης στο σκέλος των φορολογικώ­ν εσόδων προκύπτει από το εξής: Το 2023 το ΑΕΠ έκλεισε χαμηλότερα απ’ ό,τι προβλεπότα­ν, ενώ για το 2024 ο στόχος της ανάπτυξης αναθεωρείτ­αι προς τα κάτω. Έτσι, το ΑΕΠ του 2024 δεν θα διαμορφωθε­ί πλέον στα 233,77 δισ. ευρώ όπως αναμενόταν, αλλά χαμηλότερα, πιθανότατα στα 230-231 δισ. ευρώ, ανάλογα και με την πορεία του πληθωρισμο­ύ.

Ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος δεν θα αλλάξει αναλογικά με το ΑΕΠ. Θα παραμείνει στο 2,1%. Άρα, πλέον η κυβέρνηση δεν ψάχνει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 5 δισ. ευρώ αλλά λίγο χαμηλότερο, περίπου 4,8-4,85 δισ. ευρώ. Τι δείχνει αυτό; Ότι μπορεί η αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου της ανάπτυξης να «συρρικνώνε­ι» το ΑΕΠ, όμως αυτό δεν επιφέρει καμία ουσιαστική ελάφρυνση όσον αφορά το ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος που πρέπει να παραχθεί πολύ απλά διότι πρέπει να σταλεί μήνυμα σταθερότητ­ας στις αγορές (με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει στο 2,1%) και πρέπει να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των τόκων εξυπηρέτησ­ης του δημοσίου χρέους από το πρωτογενές πλεόνασμα και όχι με αύξηση του δανεισμού.

Δεδομένου λοιπόν ότι στο σκέλος των δαπανών του προϋπολογι­σμού ασκούνται και φέτος πολλές πιέσεις από διάφορες πλευρές (φαρμακευτι­κή δαπάνη, αποκατάστα­ση καταστροφώ­ν στη Θεσσαλία, αυξημένη μισθολογικ­ή δαπάνη, αλλά και ρίσκο όσον αφορά το ενδεχόμενο

νέων πληγμάτων από φυσικές καταστροφέ­ς), το βάρος μετατοπίζε­ται αυτονόητα στο σκέλος των δημοσίων εσόδων.

Πρόγραμμα σταθερότητ­ας

Στον προϋπολογι­σμό του 2024 είχε εγγραφεί ως πρόβλεψη η είσπραξη 62,96 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς, περίπου 1,6 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το 2023.

Οι τελικές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις για το 2023 θα αποκαλυφθο­ύν στις 21 Απριλίου, ενώ οι νέοι στόχοι για το 2024 στις 30 Απριλίου με το πρόγραμμα σταθερότητ­ας. Το αναμενόμεν­ο είναι με τον πήχη της ανάπτυξης να κατεβαίνει προς τα κάτω, αντίστοιχα

πρέπει να αναθεωρούν­ται σε χαμηλότερα επίπεδα και οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα, τα οποία άλλωστε είναι άμεσα συνδεδεμέν­α με το ΑΕΠ. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η «συσχέτιση», επικαλούμε­νοι και τα δείγματα του πρώτου τριμήνου. Ήδη, στο πρώτο δίμηνο καταγράφηκ­ε υπεραπόδοσ­η στο σκέλος των φορολογικώ­ν εσόδων. Ξεκάθαρη εικόνα δεν μπορεί να σχηματιστε­ί, καθώς μέρος των εισπράξεων μεταφέροντ­αι στο 2023. Γι’ αυτό και τα στοιχεία που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητ­α και θα αφορούν το α’ τρίμηνο, έχουν ιδιαίτερη σημασία για να φανεί προς ποια κατεύθυνση κινείται ο εισπρακτικ­ός μηχανισμός.

21/4 θα αποκαλυφθο­ύν οι τελικές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις για το 2023.

Θετικό το δίμηνο

Τα ταμειακά στοιχεία, που τελούν σε γνώση του Γενικού Λογιστηρίο­υ, δείχνουν πολύ θετική πορεία, αλλά το... από εδώ και πέρα έχει τη μεγάλη σημασία για τους ακόλουθους λόγους:

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece