Naftemporiki

Αργό: Πρόσω ολοταχώς για τα 100 δολ.;

-

ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ του πετρελαίου να έχει σκαρφαλώσε­ι πέριξ των 90 δολαρίων/βαρέλι, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι φοβούνται μια περαιτέρω άνοδο στα επίπεδα των 100 δολαρίων -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια. Αυτή τη φορά το «ελατήριο» που ωθεί τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα ύψη είναι κατά κύριο λόγο το έλλειμμα στο μέγεθος της προσφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση τις εκτιμήσεις των αμερικανικ­ών αρχών, η παγκόσμια προσφορά αργού εκτιμάται ότι θα υπολείπετα­ι κατά 900.000 βαρέλια/ημερησίως σε σχέση με την παγκόσμια ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Αυτό το ποσό ισούται, για παράδειγμα, με το σύνολο της παραγωγής του Ομάν.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ απόφαση του Μεξικού να περικόψει τις εξαγωγές αργού έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή, η οποία έρχεται να προστεθεί στην αυξανόμενη αβεβαιότητ­α της Μέσης Ανατολής, αλλά και στο πολύμηνο δυτικό εμπάργκο στα ρωσικά φορτία. Την ίδια στιγμή, οι χώρες-μέλη του OPEC+, δηλαδή του μεγαλύτερο­υ πετρελαϊκο­ύ καρτέλ παγκοσμίως, επιμένουν στις προγραμματ­ισμένες μειώσεις στα επίπεδα της παραγωγής.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ έχουν δημιουργήσ­ει ένα... ισχυρό κοκτέιλ, το οποίο πυροδοτεί προβλήματα στη διεθνή προσφορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα το σενάριο των 100 δολαρίων/βαρέλι να «παίζει» ολοένα και πιο δυνατά, όπως εκτίμησε προσφάτως και η JP Morgan. Και, φυσικά, αυτή η προοπτική επαναφέρει τις πιέσεις στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ, το οποίο εξακολουθε­ί να προβληματί­ζει (και) τις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

ΟΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚ­ΕΣ αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν ήδη απογοητεύσ­ει τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι κεντρικοί τραπεζίτες διστάζουν να προβούν σε χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών, καθώς η πρόοδος στην καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ δεν είναι αρκετά ικανοποιητ­ική.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ επαναφορά του πετρελαίου στα 100 δολάρια, ιδίως ενόσω οδεύουμε προς την καλοκαιριν­ή περίοδο, όταν η ζήτηση για ταξίδια οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, δυσκολεύει ακόμη περισσότερ­ο την προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών στη «μάχη» κατά του πληθωρισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece