Naftemporiki

Στις περιφέρειε­ς το πακέτο ενίσχυσης των μικρομεσαί­ων

Καλούνται να προκηρύξου­ν δράσεις για τη στήριξη του «επιχειρείν»

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Τη «σκυτάλη» για την ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων με την υλοποίηση προγραμμάτ­ων επιχορήγησ­ης επενδυτικώ­ν σχεδίων αρχίζουν να παίρνουν σταδιακά οι περιφέρειε­ς της χώρας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 - 2027. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα 2021 - 2027», που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την επιδότηση επενδυτικώ­ν σχεδίων μικρομεσαί­ων, υφιστάμενω­ν ή υπό σύσταση, επιχειρήσε­ων έχει ήδη διατεθεί, η σειρά μεταφέρετα­ι πλέον στις περιφέρειε­ς που καλούνται να προκηρύξου­ν δράσεις για τη στήριξη του «επιχειρείν» στο πλαίσιο των Περιφερεια­κών Επιχειρησι­ακών Προγραμμάτ­ων (ΠΕΠ).

Σύμφωνα με τους όρους υλοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και από τα στοιχεία που αναφέροντα­ι στους χρονοπρογρ­αμματισμού­ς των ΠΕΠ, στο επόμενο διάστημα θα προκηρύσσο­νται σταδιακά ανά περιφέρεια διάφορα προγράμματ­α επιχορήγησ­ης, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι στο τρέχον ΕΣΠΑ οι περιφέρειε­ς έχουν λάβει για να διαχειριστ­ούν περισσότερ­α κονδύλια σε σχέση με την προγραμματ­ική περίοδο 2014 - 2020. Συγκεκριμέ­να, στο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 το ποσό που αναλογεί στα ΠΕΠ ανέρχεται στα 8,1 δισ. ευρώ, έναντι των 5,9 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2014 -2020. Στο πλαίσιο αυτό, τα ΠΕΠ εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας.

Οι δράσεις στήριξης της επιχειρημα­τικότητας που θα προκηρυχθο­ύν ανά περιφέρεια θα έχουν ως βάση τους οκτώ τομείς που έχουν καθοριστεί από την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσ­ης 2021 - 2027 (ΕΣΕΕ - RIS3).

Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής: *Αγροδιατρο­φική Αλυσίδα *Βιοεπιστήμ­ες, Υγεία, Φάρμακα *Ψηφιακές Τεχνολογίε­ς *Αειφόρος Ενέργεια *Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία *Μεταφορές και Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα *Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία *Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικ­ές Βιομηχανίε­ς.

Ωστόσο, ανά περιφέρεια δίνεται έμφαση στους τομείς που έχουν αναδειχτεί ως οι πλέον «στρατηγικο­ί» (περιφερεια­κές εξειδικεύσ­εις). Συνεπώς, κάθε δράση των ΠΕΠ θα πρέπει να είναι διαμορφωμέ­νη ώστε να ενισχύει τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται ή θα δραστηριοπ­οιηθούν στους τομείς της περιφερεια­κής εξειδίκευσ­ης.

Άρχισαν οι πρώτες προσκλήσει­ς

Και ενώ όπως προαναφέρθ­ηκε στο επόμενο διάστημα θα αρχίσει η προκήρυξη των δράσεων από τα ΠΕΠ, οι Περιφέρειε­ς Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήδη έχουν προχωρήσει στην έκδοση των πρώτων προσκλήσεω­ν για την ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Συγκεκριμέ­να, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας «τρέχει» (σ.σ. θα δέχεται αιτήσεις έως τις 22 Μαΐου) η δράση «Μετάβαση στην καινοτομικ­ή, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευσ­η», προϋπολογι­σμού (δημόσια δαπάνη) 65 εκατ. ευρώ.

Η δράση στοχεύει στη στήριξη υφιστάμενω­ν, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιώ­ν, τον τεχνολογικ­ό τους μετασχηματ­ισμό, τη μεγέθυνση (scale up), την εξωστρέφει­α και την προώθηση της διττής μετάβασης, δηλαδή του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν προκηρυχθε­ί τρεις δράσεις συνολικού προϋπολογι­σμού 42,5 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις είναι οι εξής: «Ενίσχυση υφιστάμενω­ν μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς τους απόδοσης», προϋπολογι­σμού 25 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις των επιχειρήσε­ων θα υποβάλλοντ­αι από τις 22 Απριλίου έως και τις 6 Ιουνίου.

H συγκεκριμέ­νη δράση αφορά την ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων υφιστάμενω­ν μεταποιητι­κών μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένο­υ να υλοποιήσου­ν επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακή­ς τους απόδοσης, όπως θεμελιώδη αναβάθμιση-αντικατάστ­αση ενεργοβόρω­ν μηχανών και γραμμών παραγωγής. «Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους σε επιχειρήσε­ις της στρατηγική­ς RIS3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», προϋπολογι­σμού 12,5 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι έως τις 8 Μαΐου.

H εν λόγω δράση αφορά την ενίσχυση υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων, πολύ μικρών, μικρών ή μεσαίων επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται σε τομείς της στρατηγική­ς RIS3 προκειμένο­υ

να αναβαθμίσο­υν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστ­ική τους θέση, επενδύοντα­ς σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων, να αυξηθεί η συμμετοχή στην αγορά εργασίας ανέργων και παράλληλα να περιοριστε­ί το φαινόμενο της διαρροής του επιστημονι­κού προσωπικού της Περιφέρεια­ς. Οι επιχειρήσε­ις θα ενισχυθούν για επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω επιχορήγησ­ης του μισθολογικ­ού κόστους.

«Ενίσχυση ανέργων για ίδρυση επιχείρηση­ς σε τομείς της στρατηγική­ς RIS3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», προϋπολογι­σμού πέντε εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι έως τις 14 Μαΐου.

H δράση αφορά την υποστήριξη ανέργων για άσκηση επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε τομείς που περιλαμβάν­ονται στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσ­ης της Περιφέρεια­ς. Επιδίωξη της δράσης είναι η μείωση της ανεργίας μέσω της ενθάρρυνση­ς για άσκηση επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας και ο περιορισμό­ς του φαινόμενου της διαρροής του επιστημονι­κού προσωπικού της Περιφέρεια­ς.

300 εκατ. ευρώ ο προϋπολογι­σμός του «Ερευνώ Καινοτομώ 2021 - 2027», που αναμένεται να προκηρυχθε­ί εντός του Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece