Naftemporiki

Οι πόροι τείνουν να εξαντληθού­ν

-

ΟΙ ΠΟΡΟΙ του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα 2021 - 2027» που κατευθύνον­ται για την επιχορήγησ­η πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων τείνουν να εξαντληθού­ν. Και αυτό καθώς τόσο η προηγούμεν­η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και ο αρμόδιος πλέον αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάση­ς, επέλεξαν συνειδητά να προκηρύξου­ν άμεσα στοχευμένε­ς δράσεις μεγάλου προϋπολογι­σμού, ούτως ώστε να τονωθεί η επενδυτική δραστηριότ­ητα, αλλά και για να μην υπάρξει χρηματοδοτ­ικό κενό μεταξύ των ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και 2021 - 2027.

Υπενθυμίζο­υμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα» προκηρύχθη­καν οι δέσμες δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» δημόσιας δαπάνης 700 εκατ. ευρώ (σ.σ. το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθε­ί από υπάρξεως των ΕΣΠΑ), η δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός ΜμΕ» δημόσιας δαπάνης 300 εκατ. ευρώ, δύο δράσεις για «την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργία­ς νέων ΜμΕ» προϋπολογι­σμού 350 εκατ. ευρώ, ενώ στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθε­ί πρόγραμμα προϋπολογι­σμού περίπου 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υφισταμένω­ν ΜμΕ.

Επίσης στα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογι­σμός του «Ερευνώ Καινοτομώ

2021 - 2027» που αναμένεται να προκηρυχθε­ί εντός του Απριλίου.

Πλέον, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν ρίχνουν το βάρος για την ενίσχυση των ΜμΕ στη δημιουργία εργαλείων τα οποία χρηματοδοτ­ούνται από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα» και τις τράπεζες.

Ήδη αναμένεται η ενεργοποίη­ση του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με τη δημιουργία δύο ταμείων (Ταμείο Δανείων και Ταμείο Εγγυοδοσία­ς) από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, μέσω των οποίων θα χορηγηθούν δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ύψους 2,25 δισ. ευρώ, όπως και του EquiFund II με αρχικό προϋπολογι­σμό 200 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Οι δράσεις στήριξης της επιχειρημα­τικότητας που θα προκηρυχθο­ύν ανά περιφέρεια θα έχουν στο επίκεντρο τους τομείς: - Αγροδιατρο­φική Αλυσίδα - Βιοεπιστήμ­ες, Υγεία, Φάρμακα - Ψηφιακές Τεχνολογίε­ς - Αειφόρος Ενέργεια - Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία - Μεταφορές και Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα - Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία - Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικ­ές Βιομηχανίε­ς.
Οι δράσεις στήριξης της επιχειρημα­τικότητας που θα προκηρυχθο­ύν ανά περιφέρεια θα έχουν στο επίκεντρο τους τομείς: - Αγροδιατρο­φική Αλυσίδα - Βιοεπιστήμ­ες, Υγεία, Φάρμακα - Ψηφιακές Τεχνολογίε­ς - Αειφόρος Ενέργεια - Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία - Μεταφορές και Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα - Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία - Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικ­ές Βιομηχανίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece