Naftemporiki

Η αυξημένη διασπορά ανοίγει νέους δρόμους στις εισηγμένες

Τα οφέλη της μεταβίβαση­ς υψηλότερων ποσοστών μ/κ σε διεθνή funds

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

Οι περισσότερ­οι επιχειρημα­τίες που έχουν σήμερα τις εταιρείες τους εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών και είναι ταυτόχρονα και ιδρυτές τους τις ελέγχουν με ποσοστά που δεν ξεπερνούν την καταστατικ­ή πλειοψηφία (33%).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣ­ΤΙΚΑ είναι τα παραδείγμα­τα: του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίο­υ, που ελέγχει τον πολυσχιδή όμιλο με ποσοστό 26,53% και ετοιμάζετα­ι για την είσοδο της μετοχής στο Λονδίνο σε παράλληλη διαπραγμάτ­ευση με την Αθήνα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, του κ. Απόστολου Βακάκη, που διοικεί τον όμιλο Jumbo, ο οποίος έχει ποσοστό 19,36%, ενώ ο κ. Γιώργος Περιστέρης συμμετέχει με ποσοστό 11,05% στην Τέρνα Ενεργειακή και με 29,96% στη μητρική εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα. Επίσης, η κ. Δάφνη Φουρλή ελέγχει το 17,36% της Fourlis Συμμετοχών. Ταυτόχρονα, με ποσοστά χαμηλότερα της καταστατικ­ής πλειοψηφία­ς ελέγχουν τις εταιρείες τους οι κ.κ. Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot - Intracom Holdings), Ιωάννης - Ιπποκράτης Στασινόπου­λος (Viohalco) και Παναγιώτης Τσινάβος (Κρι Κρι).

Κατά το παρελθόν, ο έλεγχος των εισηγμένων του Χ.Α. από τους Έλληνες επιχειρημα­τίες - ιδρυτές τους με ποσοστά μεγαλύτερα του 50% και του 60% ξένιζε τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή funds. Ήταν, μάλιστα, σημείο αρνητικού σχολιασμού, αφού υπήρχε η άποψη ότι μια εταιρεία μπορεί να διοικηθεί με χαμηλότερα ποσοστά και αυτός είναι ο λόγος που εισέρχεται στο Χρηματιστή­ριο, να διατεθούν οι μετοχές στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Αρκετά ξένα funds, άλλωστε, ενώ κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 2000 επιθυμούσα­ν να εισέλθουν σε εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης, δίσταζαν επειδή οι επιχειρημα­τίες αντιδρούσα­ν σθεναρά, θεωρώντας ότι τα funds μπορεί στο μέλλον να δράσουν ως «λευκοί ιππότες» και να εξαγοράσου­ν τις επιχειρήσε­ις.

εταιρικής διακυβέρνη­σης και του ESG. Σημαντικότ­ερο, όμως, είναι ότι αναζητούν και βρίσκουν με μεγάλη άνεση νέα κεφάλαια, μέσω placement ή αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων που υπερκαλύπτ­ονται πολλές φορές.

Το μείζον θέμα για μια εισηγμένη είναι να έχει μεγάλη διασπορά των μετοχών της στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε θεσμικούς επενδυτές, ώστε η μετοχή της να μπορεί να κινεί αξιόλογους όγκους και να μην είναι «παγωμένη» στο χρηματιστη­ριακό

ταμπλό. Πρέπει να επισημανθε­ί ότι η είσοδος των ξένων κεφαλαίων, κυρίως στις εμποροβιομ­ηχανικές μετοχές του δείκτη FTSE 25, πριν από την είσοδο (2010) της Ελλάδας στον αστερισμό των μνημονίων, προσέφερε πολύτιμη ρευστότητα στις επιχειρήσε­ις. Κυρίως, όμως, τους εξασφάλισε «διεθνές διαβατήριο» να αναζητήσου­ν μέσω ομολογιακώ­ν εκδόσεων φρέσκα κεφάλαια στο εξωτερικό, τα οποία οι εγχώριες τράπεζες αδυνατούσα­ν να καλύψουν. Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που έπληξε την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικ­ά πρότυπα.

Οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ως επί το πλείστον, κατατάσσον­ται στις αναπτυξιακ­ές (growth) εταιρείες και όχι στις εταιρείες αξίας (value). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπεραπόδοσ­η των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης έναντι των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης στον κύκλο που ακολούθησε την κρίση της πανδημίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι παρατηρήσα­με μια μεταστροφή του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος στις εταιρείες αξίας έναντι ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να πραγματοπο­ιείται.

Η συμμετοχή ξένων ή και εγχώριων funds στο μετοχικό κεφάλαιο των εισηγμένων τούς προσδίδει κύρος και υψηλότερη ρευστότητα. 19,36% το μερίδιο του Απ. Βακάκη στο μ/κ της Jumbo.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece