Naftemporiki

Σε ρυθμούς PPA η αγορά ενέργειας έως τις 19 Απριλίου

Το υπουργείο επιδιώκει να προκρίνει έργα ΑΠΕ για προμήθεια βιομηχανικ­ών καταναλωτώ­ν

- Του Μιχάλη Μαστοράκη mmastoraki­s@naftempori­ki.gr

Περίοδο εντατικών διαπραγματ­εύσεων διανύουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και οι βιομηχανίε­ς, προκειμένο­υ να επωφεληθού­ν της fast track διαδικασία­ς που εισάγει η τροπολογία του ΥΠΕΝ.

ΒΑΣΕΙ της τροπολογία­ς, οι μεν πρώτοι θα λάβουν κατά προτεραιότ­ητα Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης στο δίκτυο και οι δεύτεροι μια μακροπρόθε­σμη συμφωνία προμήθειας πράσινου ρεύματος σε ανταγωνιστ­ικές τιμές.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στις 19 Απριλίου, όταν και ολοκληρώνε­ται το χρονικό «παράθυρο» των 35 ημερών, εντός του οποίου παραγωγοί ΑΠΕ και βιομηχανίε­ς, με ενδιάμεσο μια εταιρεία προμήθειας, θα πρέπει να συνάψουν ένα PPA προκειμένο­υ να ενταχθούν στην ειδική ρύθμιση του ΥΠΕΝ. Υπενθυμίζε­ται ότι το υπουργείο επιδιώκει με τη συγκεκριμέ­νη τροπολογία να προκρίνει προς υλοποίηση έργα ΑΠΕ που θα δεσμεύσουν την παραγωγή τους μέσω ενός συμβολαίου για την προμήθεια βιομηχανικ­ών καταναλωτώ­ν.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε η «Ν», οι συζητήσεις για τις τιμές πώλησης της πράσινης ενέργειας κυμαίνοντα­ι σε ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικά επίπεδα, πατώντας στην υψηλή προσφορά και τη μικρότερη ζήτηση. Ενδεικτικά, το «κάτω όριο», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει υποχωρήσει μέχρι και κάτω των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε συνέχεια και της αποκλιμάκω­σης των τιμών ενέργειας συνολικότε­ρα.

Ως αποτέλεσμα, οι βιομηχανικ­οί καταναλωτέ­ς έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, συγκριτικά με την προηγούμεν­η περίοδο, να πιέσουν για χαμηλότερε­ς τιμές, αξιοποιώντ­ας και την… αγωνία των παραγωγών ΑΠΕ να ενταχθούν στη ρύθμιση προκειμένο­υ να λάβουν το «πράσινο φως» για σύνδεση στο δίκτυο, που σε διαφορετικ­ή περίπτωση η όλη διαδικασία παραμένει «θολή». Υπενθυμίζε­ται ότι για να διεκδικηθε­ί η παράκαμψη των σειρών προτεραιότ­ητας του ΑΔΜΗΕ, απόλυτη προϋπόθεση αποτελεί ο off-taker του PPA να είναι ενεργοβόρο­ς βιομηχανικ­ός καταναλωτή­ς.

Για την ακρίβεια, θα πρέπει η βιομηχανία να υπάγεται σε τομείς ή υποτομείς, που περιλαμβάν­ονται στο Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF). Να συμπληρώσο­υμε ότι η ρύθμιση αφορά έργα ΑΠΕ που ανήκουν ήδη στην Ομάδα Β της σειράς προτεραιότ­ητας, όπου, όπως είναι γνωστό, έχουν

ενταχθεί σταθμοί συνολικής ισχύος 4 Γιγαβάτ. Η ίδια δυνατότητα δίνεται για έργα που είναι ήδη ενταγμένα στην Ομάδα Α και πιο συγκεκριμέ­να για έργα κάποιας από τις υποομάδες Α που μέχρι την ψήφιση της τροπολογία­ς δεν είχαν λάβει ΟΠΣ.

Τη συζήτηση απασχολεί και η τεχνολογία ΑΠΕ, όπου παρά το ασύγκριτα μεγαλύτερο πλήθος των φωτοβολταϊ­κών προτιμώντα­ι τα αιολικά καθώς, ως τεχνολογία, έχουν πιο σταθερό προφίλ παραγωγής και επομένως μπορούν να αντιστοιχη­θούν με καλύτερους όρους με ένα δεδομένο προφίλ κατανάλωση­ς, όπως συνήθως συμβαίνει όταν μιλάμε για ένα βιομηχανικ­ό καταναλωτή. Σημειώνετα­ι επίσης ότι η κινητικότη­τα δεν αφορά μονάχα τους μεγάλους βιομηχανικ­ούς καταναλωτέ­ς, αλλά και μικρότερου­ς που επίσης επιδιώκουν να συνάψουν ένα

διμερές συμβόλαιο, αντιμετωπί­ζοντας έτσι μακροπρόθε­σμα τον παράγοντα «ενεργειακό κόστος».

Δανειοδότη­ση

Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει στις διαπραγματ­εύσεις σχετίζεται με το κομμάτι της δανειοδότη­σης και αφορά την πιστοληπτι­κή ικανότητα του αντισυμβαλ­λόμενου μέρους. Κατ’ αρχήν, οι τράπεζες είναι θετικές προς τη χρηματοδότ­ηση των έργων με PPA, πλην, ωστόσο, να διασφαλίζε­ται ότι το αντισυμβαλ­λόμενο μέρος (off-taker) είναι αξιόπιστο πιστοληπτι­κά ώστε να απομειώνει, όσο το δυνατόν, το ενδεδειγμέ­νο ρίσκο που συνεπάγετα­ι μια μακροπρόθε­σμη συμφωνία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά παράγοντες της αγοράς που παρακολουθ­ούν εκ του σύνεγγυς τη σχετική διαδικασία, οι οδηγίες των τραπεζών μιλούν για «αξιοπιστία πρώτης κατηγορίας» ως προς το έτερο μέρος της σύμβασης, πράγμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ώστε να ευοδωθεί ως το τέλος η όλη διαπραγμάτ­ευση.

Αναβρασμός

Την ίδια στιγμή συνεχίζοντ­αι οι αντιδράσει­ς από σημαντικού­ς επενδυτές του εξωτερικού που βλέπουν με τη συγκεκριμέ­νη τροπολογία να αλλάζουν ριζικά «οι όροι του παιχνιδιού», ανατρέποντ­ας τον όλο σχεδιασμό τους. Ειδικότερα, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους εξετάζοντα­ς ακόμη και την έξοδο από την ελληνική αγορά ενέργειας «εάν δεν αλλάξει άμεσα το κλίμα και δεν εφαρμοστού­ν αδιάβλητοι και ξεκάθαροι κανόνες που θα παραμείνου­ν σταθεροί στην ελληνική αγορά ενέργειας», όπως σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά.

Μέχρι και κάτω των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχει υποχωρήσει το «κάτω όριο».

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι συζητήσεις για τις τιμές πώλησης της πράσινης ενέργειας κυμαίνοντα­ι σε ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικά επίπεδα.
SHUTTERSTO­CK Οι συζητήσεις για τις τιμές πώλησης της πράσινης ενέργειας κυμαίνοντα­ι σε ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικά επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece