Naftemporiki

Gastrade: Υπό συζήτηση η είσοδος των Ρουμάνων στο FSRU

- Μ.Μ.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί 12 Απριλίου.

Νέες συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade εξετάζει η διοίκηση της εταιρείας, με τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία να έχουν εκφράσει επίσημα ενδιαφέρον.

ΑΥΤΟ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρ­ος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος σε ομιλία του

στο πρόσφατο συνέδριο Power & Gas Forum.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι συζητήσεις για την είσοδο ρουμανικού φορέα (πιθανότητα πρόκειται για την κρατική εταιρεία διαχείριση­ς δικτύου Transgaz) με ποσοστό της τάξης του 10% στο FSRU της Αλεξανδρού­πολης φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο και να τελεσφορήσ­ουν το επόμενο διάστημα.

Λιγότερη αισιοξία υπάρχει για την αντίστοιχη διαδικασία με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου εδώ υπάρχουν κρίσιμα κωλύματα. Το θέμα εμπλέκεται με τις ειδικές πολιτικές και εθνικές σχέσεις

που διατηρούν τα δύο κράτη μεταξύ τους Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, με το πρώτο ήδη να συμμετέχει μέσω της Bulgartran­sgaz με ποσοστό 20%.

Υπενθυμίζε­ται ότι η σημερινή μετοχική σύνθεση της Gastrade περιλαμβάν­ει πέντε μετόχους, οι οποίοι μοιράζοντα­ι ισόποσα μερίδια μετοχών της τάξης του 20% έκαστο.

Πρόκειται για τον Όμιλο Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartran­sgaz (όπως προαναφέρθ­ηκε) και τον ΔΕΣΦΑ.

Ως γνωστόν, το έργο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, διαδικασία που αναμένεται βάσει χρονοδιαγρ­άμματος να ολοκληρωθε­ί στις 12 Απριλίου και στη συνέχεια να τεθεί σε… τροχιά για την έναρξη της εμπορικής του λειτουργία­ς, που αναμένεται στις 30 Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece