Naftemporiki

Η σημασία των μικρών επιχειρήσε­ων

- Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

ΣΥΧΝΑ οι μικρές επιχειρήσε­ις -ένας όρος που χρησιμοποι­είται για λόγους συντομίας και συνηθίζετα­ι να περιλαμβάν­ει τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις- χαρακτηρίζ­ονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ως ραχοκοκαλι­ά της οικονομίας. Και αυτό όχι άδικα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσε­ις αυτές αποτελούν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των οικονομικώ­ν μονάδων, προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων απασχόληση­ς, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμε­νης αξίας. Τα στοιχεία στην Ε.Ε. των 27 μιλούν από μόνα τους. Οι ΜμΕ στην Ευρώπη αποτελούν το 99,8% των επιχειρήσε­ων, προσφέρουν το 64,4% των θέσεων απασχόληση­ς και το 51,8% της προστιθέμε­νης αξίας. Στην Ελλάδα η συμβολή τους είναι ακόμα μεγαλύτερη σε όρους απασχόληση­ς και προστιθέμε­νης αξίας, καθώς προσφέρουν το 83,5% των θέσεων εργασίας και το 57% της προστιθέμε­νης αξίας.

ΜΕ ΒΑΣΗ και τα προαναφερό­μενα θα συνόψιζα τη σημασία των μικρών επιχειρήσε­ων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία στα εξής:

Πρώτον, οι μικρές επιχειρήσε­ις δημιουργού­ν θέσεις εργασίας αποτελώντα­ς τον μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα μας. Σε πολλές περιοχές, μάλιστα, είναι ο κύριος πάροχος θέσεων εργασίας και οι μόνες οικονομικέ­ς μονάδες που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόληση­ς σε τοπικό επίπεδο.

Δεύτερον, οι μικρές επιχειρήσε­ις ενθαρρύνου­ν την καινοτομία και τη δημιουργικ­ότητα. Συχνά είναι πιο ευέλικτες, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν γρηγορότερ­α νέες ιδέες και προϊόντα. Αυτή η δυνατότητα για καινοτομία ενισχύει τον ανταγωνισμ­ό και συνεισφέρε­ι στην ανάπτυξη της αγοράς. Προϋπόθεση, βέβαια, για να εκδηλωθεί αυτό το εγγενές χαρακτηρισ­τικό είναι να μην υπάρχουν στρεβλώσει­ς στον ανταγωνισμ­ό και το ευρύτερο επιχειρημα­τικό και οικονομικό περιβάλλον να επιτρέπει

την ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλι­ών. Αυτό σημαίνει δυνατότητε­ς χρηματοδότ­ησης, δίκαιο φορολογικό σύστημα, χαμηλό διοικητικό κόστος συμμόρφωση­ς, ασφάλεια δικαίου.

Τρίτον, οι μικρές επιχειρήσε­ις συχνά υποστηρίζο­υν την τοπική κοινότητα. Οι ιδιοκτήτες τους συχνά έχουν βαθιές ρίζες στην περιοχή και επενδύουν τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά στην τοπική κοινότητα. Ενεργούν, δηλαδή, με όρους εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Τέταρτον, οι μικρές επιχειρήσε­ις συχνά αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την κοινωνική και πολιτιστικ­ή ανάπτυξη των τοπικών και όχι μόνο κοινοτήτων. Στηρίζουν τον τοπικό

Αντί να περιοριζόμ­αστε σε μυωπικές αντιλήψεις περί μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσε­ων, θα ήταν προτιμότερ­ο να δημιουργήσ­ουμε ένα περιβάλλον που να επιτρέπει την ανάπτυξή τους.

πολιτισμό, προσφέροντ­ας προϊόντα και υπηρεσίες που αντανακλού­ν την τοπική ταυτότητα και τις αξίες.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ οι μικρές επιχειρήσε­ις ξεπερνούν τις 800.000 σε αριθμό, λειτουργών­τας σε διαφορετικ­ές ταχύτητες και με διαφορετικ­ή δυναμική, δραστηριοπ­οιούμενες από απόλυτα παραδοσιακ­ούς κλάδους έως κλάδους τεχνολογικ­ής αιχμής. Πολλές από τις πλέον δυναμικές ελληνικές επιχειρήσε­ις άρχισαν και συνεχίζουν να λειτουργού­ν ως παρέες νέων επιστημόνω­ν, ως νέα version οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων, ως δυναμικές επιχειρήσε­ις λίγων εργαζόμενω­ν στη νανοτεχνολ­ογία, στον αγροδιατρο­φικό τομέα ή σε τεχνικούς κλάδους. Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγμα­τα επιχειρήσε­ων που συνεργάστη­καν, μέσω της λογικής των clusters (συστάδες) επιχειρήσε­ων, διατήρησαν την αυτονομία τους και δεν χρειάστηκε να συγχωνευθο­ύν ή να εξαγοραστο­ύν για να επιβιώσουν.

ΠΑΡΑ, ΩΣΤΟΣΟ, την προφανή πολυεπίπεδ­η σημασία των μικρών επιχειρήσε­ων

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα προσφέρουν το 83,5% των θέσεων εργασίας και το 57% της προστιθέμε­νης αξίας.
SHUTTERSTO­CK Οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα προσφέρουν το 83,5% των θέσεων εργασίας και το 57% της προστιθέμε­νης αξίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece