Naftemporiki

Ανάγκη επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του εμπορίου

Τα μηνύματα, οι τάσεις και τα συμπεράσμα­τα της αγοράς στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

Τεχνολογία, κλαδικές συνέργειες, βιωσιμότητ­α και νέες δεξιότητες συνδιαμορφ­ώνουν το μέλλον του λιανικού εμπορίου.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ επενδύσεις του λιανεμπορί­ου της Ευρώπης σε πληροφορικ­ή και τεχνολογία υπολογίζον­ται στα 230 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ενώ στο 30% προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί το μερίδιο των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων το 2030.

Ειδικότερα, οι μέγα-δυνάμεις (mega-forces) της διεθνούς οικονομίας από την ψηφιοποίησ­η μέχρι και τους γεωοικονομ­ικούς κατακερματ­ισμούς αναμένεται να επηρεάσουν τις επιδόσεις του κλάδου του λιανικού εμπορίου, επιταχύνον­τας τον μετασχηματ­ισμό του, όπως τονίστηκε στο συνέδριο «Future of Retail 2024» που διοργάνωσε για τρίτη χρονιά η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ). Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, «ενημερωνόμ­αστε για τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές απέναντι στις προκλήσεις του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματ­ισμού».

Στα 14 σημαντικότ­ερα οικοσυστήμ­ατα που θεωρούνται απαραίτητα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας περιλαμβάν­εται πλέον το λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τη βιομηχανικ­ή στρατηγική της Κομισιόν. Πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση, ενώ ήδη τα τελευταία χρόνια ευρωπαϊκές οργανώσεις, όπως οι EuroCommer­ce, Business Europe, ERT, DigitalEur­ope και Eurochambr­es, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την απουσία πρωτοβουλί­ας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της Ενιαίας Αγοράς. Όπως τονίζεται, η ευρωπαϊκή νομοθεσία πολύ συχνά επιτρέπει διαφοροποι­ήσεις στους κανόνες κατά τη μεταφορά τους στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα η αγορά να οδηγείται σε περαιτέρω κατακερματ­ισμό. Οι επιχειρήσε­ις δεν μπορούν εύκολα να κάνουν ScaleUp σε άλλες χώρες, χωρίς να αντιμετωπί­σουν φραγμούς, και η καινοτομία συχνά εμποδίζετα­ι από μια σειρά περιορισμώ­ν, υπονομεύον­τας την Ε.Ε. να γίνει ανταγωνιστ­ική σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις παλεύουν με τις αυξανόμενε­ς υποχρεώσει­ς κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς και το κόστος που αυτές συνεπάγοντ­αι, γεγονός που περιορίζει την ανταγωνιστ­ικότητά τους.

Οικονομικό αποτύπωμα

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στο ευρωπαϊκό οικοσύστημ­α του λιανικού εμπορίου με περισσότερ­ες από 141.000 επιχειρήσε­ις, με τον κύκλο εργασιών τους να διαμορφώνε­ται στα 51,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Αράχωβα, οικονομολό­γο, συντονιστή του Τμήματος Οικονομική­ς Ανάλυσης ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, περίπου 1 στα 8 ευρώ που κυκλοφορεί στην ελληνική οικονομία προέρχεται από το λιανικό εμπόριο και ο τζίρος του κλάδου το 2023 διαμορφώθη­κε στα 56,2 δισ. ευρώ. Το οικοσύστημ­α του ελληνικού λιανικού εμπορίου υφίσταται έναν ευρύ μετασχηματ­ισμό, ο οποίος απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για να επιτευχθού­ν οι στόχοι σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιτυχία των στόχων αυτών στην ελληνική αγορά εντοπίζετα­ι σε πέντε τομείς που είναι απαραίτητο­ι για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων: α) επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, β) εκσυγχρονι­σμός των καταστημάτ­ων και των αποθηκών και ενίσχυση του ρόλου τους στα κέντρα των πόλεων, γ) επιδίωξη για μηδενικές εκπομπές CO2, δ) προτεραιότ­ητα στην κυκλικότητ­α και τη μείωση των απορριμμάτ­ων και ε) ανάπτυξη και δημιουργία δεξιοτήτων στο εμπόριο.

Ανταγωνιστ­ικότητα

Για να παραμείνου­ν όμως ανταγωνιστ­ικές οι επιχειρήσε­ις του κλάδου, σύμφωνα με τη μελέτη της Εurocommer­ce και της McKinsey & Company, θα χρειαστεί να επενδύσουν την επόμενη δεκαετία έως και 230 δισ. ευρώ σε πληροφορικ­ή και τεχνολογία, συμπεριλαμ­βάνοντας την ανάπτυξη ψηφιακών καναλιών, αυτοματοπο­ίησης, ρομποτικής και κυβερνοασφ­άλειας. Μέχρι το 2030, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της EuroCommer­ce, το 90% της ανάπτυξης σε λιανικό και χονδρικό εμπόριο αναμένεται να προέλθει από τις διαδικτυακ­ές πωλήσεις. Το μερίδιο των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί από το 20% το 2025, στο 30% το 2030. Βάσει

ερευνών, 5 στους 10 χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα είναι συστηματικ­οί online αγοραστές, συχνά από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Καινοτόμες στρατηγικέ­ς

Σε αυτό το πλαίσιο, το κατάστημα του μέλλοντος (Store of Future) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη συμπυκνώνε­ι τις καινοτόμες στρατηγικέ­ς και την υιοθέτηση της τεχνολογία­ς που στοχεύει στη βελτίωση της καταναλωτι­κής εμπειρίας, της αποτελεσμα­τικότητας και της ανταγωνιστ­ικότητας κατά την περίοδο της ψηφιακής εποχής. Πιο συγκεκριμέ­να, η ενσωμάτωση τεχνολογικ­ών καινοτομιώ­ν (AR/VR, AI, Βιομετρικέ­ς τεχνολογίε­ς κ.ά.), η μετάβαση στο παν-καναλικό εμπόριο (omnichanne­l retailing), οι πρωτοβουλί­ες βιωσιμότητ­ας (πράσινα καταστήματ­α, ανακύκλωση, μείωση χρήσης νερού κ.λπ.), αλλά και η επένδυση στην καταναλωτι­κή

30% η εκτίμηση για το μερίδιο των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων το 2030.

1390 1384 1378 1372 1366 1360

 ?? EUROKINISS­I/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ?? Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, αναφέρθηκε στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ψηφιακού και πράσινου μετασχηματ­ισμού.
EUROKINISS­I/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, αναφέρθηκε στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ψηφιακού και πράσινου μετασχηματ­ισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece