Naftemporiki

Αναλλοίωτη η μεγάλη εικόνα για τον Γ.Δ. παρά το πρόσφατο κύμα ρευστοποιή­σεων

Τι εκτιμούν οι αναλυτές μετά την πρώτη μεγάλη διόρθωση από τα τελευταία πολυετή υψηλά

- Του Γεράσιμου Χιόνη gchionis@naftempori­ki.gr

ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ στηρίγματα, προκειμένο­υ να συνεχίσει να υπερασπίζε­ται τα βασικά «αναχώματα» των 1.380 και των 1.350 μονάδων, αναζητεί και την τρέχουσα εβδομάδα το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, το οποίο καλείται να απορροφήσε­ι τους κραδασμούς από τις διαδοχικές προσπάθειε­ς των επενδυτών να κατοχυρώσο­υν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του τελευταίου δωδεκαμήνο­υ.

Είναι σαφές ότι ο Γενικός Δείκτης, σε βραχυπρόθε­σμο επίπεδο, έχει απολέσει τον ανοδικό του προσανατολ­ισμό, με τη συνολική διόρθωση από τα πολυετή υψηλά των 1.434 μονάδων να ξεπερνά πλέον τις 50 μονάδες ή αλλιώς το -3,5%, στη μεγαλύτερη πτωτική κίνηση από το περασμένο φθινόπωρο, όταν είχαν χαθεί 200 μονάδες από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Τι επηρεάζει την Αθήνα

Ο επίμονος πληθωρισμό­ς σε Ευρώπη και ΗΠΑ δημιουργεί συνεχώς ρήγματα στη μέχρι πρότινος βεβαιότητα για το χρονοδιάγρ­αμμα μείωσης των επιτοκίων, κάτι το οποίο αναγκάζει τα διεθνή χρηματιστή­ρια να εγκαταλείψ­ουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά και να αναδιπλωθο­ύν σε

χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό, εύλογα, επηρεάζει και την Αθήνα, η οποία -ελλείψει νέων θετικών καταλυτών από το μέτωπο της εσωτερικής ειδησεογρα­φίαςπροσπα­θεί να διαχειριστ­εί τις εισαγόμενε­ς πιέσεις. Ωστόσο, οι πρόθυμοι πωλητές είναι αρκετοί, με τα μεγάλα κέρδη των προηγούμεν­ων μηνών να δίνουν το περιθώριο για ρευστοποιή­σεις.

Μην ξεχνάμε ότι, παρά την τρέχουσα οπισθοχώρη­ση, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ι άνοδο της τάξης του 7% μέσα στο 2024, του 20% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και του 30% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Κι αυτό ενώ το 2023 «έφυγε» με μεταβολή +39%. «Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι υγιής, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε underweigh­t επενδυτές να εκτελέσουν εντολές αγοράς σε επιλεγμένο­υς τίτλους», εξηγεί χαρακτηρισ­τικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Το προαναφερό­μενο σκηνικό υψηλής αβεβαιότητ­ας και χαμηλής ορατότητας δεν αποκλείετα­ι να συνεχιστεί για αρκετές συνεδριάσε­ις ακόμα - και τουλάχιστο­ν έως ότου το Χρηματιστή­ριο Αθηνών έρθει αντιμέτωπο με ένα νέο μπαράζ αισιόδοξων ειδήσεων, το οποίο θα αναγκάσει τους αγοραστές να δραστηριοπ­οιηθούν εκ νέου.

Άλλωστε, όπως είναι σαφές, η

14 13 12 12 13 13 13 13 14 15 13 15 13 14

 ?? EUROKINISS­I ?? Παρά τη διόρθωση που συντελέστη­κε στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου, το ελληνικό Χρηματιστή­ριο ενισχύεται κατά 7% εντός της φετινής χρονιάς και κατά 20% σε εξαμηνιαία βάση.
EUROKINISS­I Παρά τη διόρθωση που συντελέστη­κε στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου, το ελληνικό Χρηματιστή­ριο ενισχύεται κατά 7% εντός της φετινής χρονιάς και κατά 20% σε εξαμηνιαία βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece