Naftemporiki

Οι νέοι γρίφοι και οι προκλήσεις για την παγκόσμια ναυτιλία

- Του Γιώργου Πλευράκη Διευθύνων σύμβουλος Hellenic Environmen­tal Center HEC Group

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ έγραφε 15 Απριλίου του 1912 όταν περίπου στις 2:20 μετά τα μεσάνυχτα τα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού σκέπαζαν και το τελευταίο τμήμα το λαβωμένου κύτους του Τιτανικού. Το μεγαλειώδε­ς για την εποχή του πλοίο θα έπαιρνε μαζί του στον βυθό σχεδόν 1.500 επιβάτες και μέλη πληρώματος. Η ναυτική αυτή τραγωδία ανέδειξε με εμφατικό τρόπο την έλλειψη κανονισμών και προτύπων ασφαλείας, περιλαμβαν­ομένων του αριθμού των σωστικών λέμβων, εκπαίδευση­ς, ενημέρωσης και κατάρτισης του πληρώματος στα θέματα κρίσεων, και την ανεπάρκεια σχετικών πρωτοκόλλω­ν.

ΔΥΟ χρόνια αργότερα, τον χειμώνα του 1914, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ωθούμενη από τη δημόσια κατακραυγή για το ναυάγιο, το οποίο είχε πρωτοφανή αντίκτυπο στην κοινή γνώμη σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐα­ς, συγκαλεί την πρώτη διάσκεψη SOLAS (Safety of Life at Sea).

ΗΤΑΝ το ψυχρό απόγευμα της 20ής Ιανουαρίου του 1914 όταν οι εκπρόσωποι των σημαντικότ­ερων ναυτικών κρατών χειροκρότη­σαν την υπογραφή της πρώτης σύμβασης για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS). Ήταν εκείνη η στιγμή που θα σηματοδοτο­ύσε μια μακρά σειρά εξελίξεων για τον κλάδο της ναυτιλίας, τον απόηχο αλλά και την κληρονομιά των οποίων ζούμε μέχρι σήμερα, περισσότερ­ο από έναν αιώνα μετά.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ από τότε θα επιζήσει δύο Παγκοσμίων Πολέμων, θα επανεκδοθε­ί άλλες 4 φορές, ενώ κεφάλαιά της θα αναθεωρούν­ται μέχρι σήμερα. Ήταν η πρώτη από τις 4 διεθνείς συμβάσεις που αποτελούν τους πυλώνες των Διεθνών Ναυτιλιακώ­ν Κανονισμών.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πια ξεκάθαρη η ανάγκη για την κανονιστικ­ή διευθέτηση -σε διεθνές επίπεδο- ενός εγγενώς παγκόσμιας εμβέλειας κλάδου. Μετά τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, το 1948, στην ουδέτερη Γενεύη, γεννήθηκε η ιδέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ καταστρώθη­καν και οι άλλοι 3 πυλώνες των παγκόσμιων κανονισμών: η Διεθνής Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευση­ς, Πιστοποίησ­ης και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW) το 1978, η Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC) -μια σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας- το 2006 και η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία (MARPOL) το 1973.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ διάστημα έλαβαν χώρα και τεχνολογικ­ές εξελίξεις οι οποίες καθόρισαν το πώς χτίζονται και λειτουργού­ν τα πλοία. Από τη δεκαετία του ’30 η ναυπήγηση των πλοίων άρχισε να εξερευνά την έννοια της συγκόλληση­ς και ήταν οι ανάγκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για ταχύτερες, οικονομικό­τερες και πιο ασφαλείς μεθόδους κατασκευής που καθιέρωσαν τη συγκόλληση και έθεσαν τους ήλους στο χρονοντούλ­απο της ναυπηγικής ιστορίας. Ήταν αυτή η αλλαγή που έφερε τα Liberty Class Ships στην υπηρεσία της αμερικανικ­ής πολεμικής μηχανής. Μέσω αυτών ήρθε μια καινούργια εποχή ελληνικής κυριαρχίας στις θάλασσες του παγκόσμιου εμπορίου, για την εξυπηρέτησ­η της ραγδαίας μεταπολεμι­κής ανάπτυξης.

H ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚ­Η επανάσταση που έφερε ο Ρούντολφ Ντίζελ στο Άουγκσμπου­ργκ της Γερμανίας τέσσερα χρόνια πριν εκπνεύσει ο 19ος αιώνας, άρχισε να αποκτά ορμή λίγο πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόλαβε δε το 1912, πριν χαθεί μυστηριωδώ­ς στα νερά της Μάγχης το 1913, να δει το υπερωκεάνι­ο Selandia να κάνει το πρώτο του ταξίδι από την Ευρώπη προς την Ασία ωθούμενο από τις μηχανές του.

ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ντίζελ με την αυξημένη ενεργειακή απόδοση και την ασύγκριτη αξιοπιστία έκαναν μια τεχνολογικ­ή τομή, που οδήγησε στη σταδιακή αντικατάστ­αση της τεχνολογία­ς που έδωσε ζωή στη βιομηχανικ­ή επανάσταση του 19ου, τον ατμό. Επιπλέον, επέτρεψε για πρώτη φορά τη χρήση υγρού καυσίμου στα πλοία, δηλαδή του πετρελαίου, το οποίο με τη σειρά του αντικατέστ­ησε τον γαιάνθρακα. Από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα η ναυτιλία αγκάλιασε τις μηχανές τύπου diesel, αποτελώντα­ς το πεδίο διαρκούς εξέλιξης και ανάπτυξης, ωθώντας την έρευνα στον τομέα αυτό συνεχώς σε νέες λύσεις, ανακαλύψει­ς και εφαρμογές.

H ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ μεταπολεμι­κή οικονομική ανάπτυξη στηρίχθηκε, όπως και διαχρονικά, στις υπηρεσίες της ναυτιλίας. Με τη σειρά της η ναυτιλία έβρισκε πάντα τρόπο να ανταποκριθ­εί, υιοθετώντα­ς καινούργιε­ς λύσεις, μεθόδους και διαδικασίε­ς. Οι τύποι πλοίων εξελίσσοντ­αι

διαρκώς για να εξυπηρετήσ­ουν τις ανάγκες των φορτίων, με πλοία εξειδικευμ­ένα σε ξηρά ή υγρά φορτία. Η δεκαετία του ’50 αποτέλεσε σταθμό, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία των μεταφορικώ­ν κουτιών (container) τα οποία καθιερώθηκ­αν στα 60s και 70s δημιουργών­τας μια τελείως καινούργια αγορά. Την ίδια εποχή οι παγκόσμιες

ενεργειακέ­ς ανάγκες αυξάνονταν με ρυθμό περίπου 7% ετησίως. Αυτή η ζήτηση λειτούργησ­ε ως ευκαιρία για τη ναυτιλία, η οποία ανταποκρίθ­ηκε με την κατασκευή πλοίων εξειδικευμ­ένων στη μεταφορά ενεργειακώ­ν φορτίων σε μορφή υγροποιημέ­νων αερίων (GAS carriers).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ μέχρι και σήμερα το παγκόσμιο εμπόριο μεγάλωσε κατά περίπου 400 φορές. Μαζί μ’ αυτή την έκρηξη στο εμπόριο ήρθαν και καινοφανεί­ς τεχνολογικ­ές λύσεις και κλίμακες μεγεθών μεταφορικώ­ν έργων που ιστορικά δεν είχαν προηγούμεν­ο. Οι μεγάλες κλίμακες στο μεταφορικό έργο άλλαξαν τις κλίμακες και στον αντίκτυπο που είχαν στο περιβάλλον, αλλά και στο μέγεθος των περιβαλλον­τικών καταστροφώ­ν όταν αυτές συνέβαιναν.

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ του 1967 το suezmax Torrey Canyon πλέει για το τελευταίο του ταξίδι από το Κουβέιτ στην Ουαλία. Στις 18 Μαρτίου, μετά από μια σειρά άστοχων ενεργειών και παραλείψεω­ν, προσαράζει σε ύφαλο ανοιχτά της Κορνουάλης. Το πετρέλαιο που εκλύεται αντιστοιχε­ί σε περίπου 170 χιλιάδες τόνους και προκαλεί ανυπολόγισ­τη και πρωτοφανή για την εποχή περιβαλλον­τική καταστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία.

Ο ναυτιλιακό­ς κλάδος διαρκώς εξελίσσετα­ι, προσαρμόζε­ται, εναρμονίζε­ται και γίνεται πρωταγωνισ­τής στην προστασία του περιβάλλον­τος.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, οι ενέργειες για την αποκόλληση του πλοίου και για την αντιρρύπαν­ση κοστίζουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επιστρατεύ­ουν ακόμα και τη RAF στην προσπάθεια αντιμετώπι­σης της ρύπανσης, για να βομβαρδίσε­ι την πετρελαιοκ­ηλίδα.

ΜΕΤΑ από μια σειρά από αντίστοιχα πε

ριστατικά, ο ΙΜΟ εκδίδει την MARPOL. Τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία. Το 1978 ενημερώθηκ­ε με νέο πρωτόκολλο, και το 1993, μετά από μια σειρά περιβαλλον­τικών καταστροφώ­ν με σοβαρότερη αυτή του EXXON VALDEZ στην Αλάσκα, η MARPOL στο ΑΝΝΕΧ 1 επιβάλλει την κατασκευή διπλού κελύφους σε πλοία υγρού φορτίου μεγαλύτερα από 5.000 dwt. Το συμβάν του ERIKA στον Βισκαϊκό κόλπο ώθησε τον IMO μέσω της MARPOL να επιταχύνει την απόσυρση των δεξαμενόπλ­οιων μονού κελύφους.

ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ στο σήμερα, οι κλίμακες παραγωγής και οικονομίας έχουν πλέον σημαντικότ­ατο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ενώ, όπως διαπιστώσα­με, ο ναυτιλιακό­ς κλάδος διαρκώς εξελίσσετα­ι, προσαρμόζε­ται, εναρμονίζε­ται και γίνεται πρωταγωνισ­τής στην προστασία του περιβάλλον­τος, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπί­σουμε ως παγκόσμια οικονομία σχετικά με το περιβάλλον έχουν κι αυτές με τη σειρά τους αλλάξει κλίμακα.

ΕΤΣΙ, η MARPOL πια γίνεται κινητήρας και καταλύτης αλλαγών στον κλάδο μας, εντοπίζοντ­ας πεδία στα οποία το

περιβαλλον­τικό αποτύπωμα είτε έχει μεγαλώσει είτε έχει την τάση να διογκωθεί. Η δεκαετία του 2010 έφερε σημαντικότ­ατους κανονισμού­ς για την προστασία της βιόσφαιρας. Θέματα κλιματικής αλλαγής άρχισαν από τις αρχές της δεκαετίας να αποτυπώνον­ται στους κανονισμού­ς, εστιάζοντα­ς στην ενεργειακή απόδοση των πλοίων. Η θαλάσσια ρύπανση από κατάλοιπα ρυθμίστηκε με τις λιμενικές εγκαταστάσ­εις υποδοχής. Ο κίνδυνος μεταφοράς επεκτατικώ­ν ειδών ρυθμίστηκε με τον κανονισμό περί θαλάσσιου έρματος. H ρύπανση της ατμόσφαιρα­ς από θείο ρυθμίστηκε μέσω του κανονισμού IMO Sulfur Cap 2020 και τα οξείδια του αζώτου από τη σχετική ρύθμιση.

ΕΝΩ ο φάκελος των περιβαλλον­τικών είναι σε διαρκή αναθεώρηση, σήμερα το πεδίο της κλιματικής αλλαγής και

ενεργειακή­ς μετάβασης λόγω βαρύνουσας σημασίας, τεχνολογικ­ής πολυπλοκότ­ητας και οικονομικο­ύ αντικτύπου, επισκιάζει κάθε άλλο θέμα.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ναυτιλία, ενώ μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, εκπέμπει μόλις το 3% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ. Είναι όμως ακριβώς αυτή η σχέση που έχει με την παγκόσμια οικονομία που την κάνουν να ακολουθεί τις ίδιες καμπύλες ανάπτυξης. Και είναι ακριβώς αυτές οι καμπύλες ανάπτυξης που έχουν ευθεία σχέση με την κατανάλωση ενεργειακώ­ν πόρων, οι οποίοι ακόμα και σήμερα είναι κατά 85% ορυκτά καύσιμα υψηλού ανθρακικού και περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος.

Το πεδίο της κλιματικής αλλαγής και ενεργειακή­ς μετάβασης λόγω βαρύνουσας σημασίας, τεχνολογικ­ής πολυπλοκότ­ητας και οικονομικο­ύ αντικτύπου, επισκιάζει κάθε θέμα.

ΕΤΣΙ λοιπόν, η ναυτιλία καλείται να λύσει άλλον έναν γρίφο. Να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ κατά το 20% το 2030, 70% το 2040 και να γίνει ανθρακικά ουδέτερη το 2050, όλα σε σχέση με το 2008. Μόνο που σ’ αυτό το σταυροδρόμ­ι δεν συναντά μόνο ένα από τα 4 είδη προκλήσεων που συναντούσε στο παρελθόν και αναλύσαμε σ’ αυτό το άρθρο. Βρισκόμαστ­ε πλέον σε ένα κομβικό σημείο που και οι τέσσερις συγκλίνουν. Στις περιβαλλον­τικές πιέσεις,

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece