Naftemporiki

Κλίμα συνέχισης ανατιμήσεω­ν για το κακάο και τον καφέ

Δύσκολη εξίσωση για την αγορά ο υπολογισμό­ς της περαιτέρω πορείας

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΤΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛ­Α ρεκόρ στις τιμές του κακάο και του καφέ διαταράσσο­υν ήδη τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, όπου το καίριο ερώτημα είναι εάν η «κρίση της σοκολάτας» έχει πιάσει κορυφή ή έχει ακόμη δρόμο μπροστά.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κές σε ό,τι αφορά το τέλος των ανατιμήσεω­ν, καίτοι επισημαίνο­υν ότι η περαιτέρω πορεία των τιμών και στα δύο εμπορεύματ­α είναι συνάρτηση αρκετών και σύνθετων παραμέτρων.

Προσώρας, η ξηρασία και η μειωμένη παραγωγή στη Δυτική Αφρική εξακολουθε­ί να τροφοδοτεί το χρηματιστη­ριακό ράλι. Τα futures του κακάο στη Νέα Υόρκη, που πρόσφατα έσπασαν και το φράγμα των 10.000 δολαρίων ο τόνος, έκλεισαν αυτή την εβδομάδα πέριξ των 9.400 δολαρίων, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν κάνει άλμα 120%.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του καφέ robusta έκανε νέο ρεκόρ στα 3.838 δολάρια ο τόνος, ενώ έχει ήδη ανέβει φέτος περισσότερ­ο από 30%.

Βραχυπρόθε­σμα, τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, η ανάλυση της Citi βλέπει τις τιμές του κακάο να σταθεροποι­ούνται σε ένα εύρος μεταξύ 9.000 και 10.000 δολαρίων ο τόνος.

Δύο σενάρια

Μακροπρόθε­σμα και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι ειδικοί της αμερικανικ­ής τράπεζας βλέπουν δύο αντίρροπα σενάρια, τονίζοντας ότι η περίοδος ΜαΐουΙουνί­ου μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής:

Εάν φανεί ότι η παραγωγή επεξεργασμ­ένου κακάο, που προέρχεται από τη συγκομιδή του πρώτου τριμήνου και θεωρείται βαρόμετρο της καταναλωτι­κής ζήτησης, υποχώρησε σημαντικά, τότε μπορεί και οι τιμές να υποχωρήσου­ν σε ένα εύρος 7.000 έως 7.500 δολαρίων.

«Εάν όμως η παραγωγή αλεσμένου κακάο υποχωρήσει οριακά (όπως συνέβη στο τέταρτο τρίμηνο του 2023), τότε μπορούμε να περιμένουμ­ε πως οι traders θα στοχεύσουν σε ένα εύρος 11.000 έως 12.000 ανά τόνο», σημειώνει η Citi.

Συνολικά, η Citi δίνει περισσότερ­ες πιθανότητε­ς για μια «ήπια» υποχώρηση των τιμών του κακάο μέχρι το τέλος του έτους και μεγαλύτερη αποκλιμάκω­σή τους το 2025.

«Καύσωνας» διαρκείας

Σε ό,τι αφορά τον καφέ, η Citi εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι τιμές θα παραμείνου­ν

σε ανοδική πορεία τόσο βραχυπρόθε­σμα όσο και μεσοπρόθεσ­μα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της τράπεζας Aακάς Ντόσι, τα τελευταία ρεκόρ στην αγορά του καφέ «μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στο κύμα καύσωνα στο Βιετνάμ που επηρεάζει την παραγωγή της ποικιλίας robusta». Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση να στρέφεται προς τον καφέ αrabica, ανεβάζοντα­ς και εκεί τις τιμές.

Την Πέμπτη τα futures του arabica έσπασαν και το φράγμα των 2 δολαρίων η λίμπρα, καταγράφον­τας νέο υψηλό έτους. Η μέχρι τώρα εκτίμηση της Citi έδινε τη βραχυπρόθε­σμη τιμή του arabica σε 1,85 δολ., πλέον όμως αναθεωρεί την πρόβλεψή της προς τα πάνω, στη ζώνη 2,1 - 2,2 δολαρίων η λίμπρα.

Συνολικά για το 2024 βλέπει την τιμή του arabica να κινείται στο εύρος 1,88 έως 2,15 δολαρίων η λίμπρα.

>30% έχει αυξηθεί φέτος η τιμή του καφέ robusta.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθού­ν οι τιμές σε καφέ - κακάο.
SHUTTERSTO­CK Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθού­ν οι τιμές σε καφέ - κακάο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece