Naftemporiki

Στο «μικροσκόπι­ο» των αναλυτών η λάμψη του χρυσού

-

Η ΛΑΜΨΗ του χρυσού τείνει να πάρει εκτυφλωτικ­ές διαστάσεις, καθώς τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ της τιμής του έχουν γίνει καθημερινό­τητα, σε βαθμό να εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αιτιολογού­νται από τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς.

Η αισιόδοξη «ματιά»

Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο προεξοφλού­ν περαιτέρω άνοδο και νέα άλματα. Ο Γεργκ Κίνερ, επικεφαλής επενδυτική­ς στρατηγική­ς στη Swiss Asia Capital, εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να «χτυπήσει» ακόμη και τα 2.600 δολάρια η ουγκιά μέσα στον επόμενο χρόνο.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα η τιμή σποτ του χρυσού έσπασε και το φράγμα των 2.300 δολαρίων, ενώ μόλις πριν από έξι μήνες βρισκόταν στα 1.800 δολάρια η ουγκιά.

«Η καμπύλη της τεχνικής ανάλυσης για τον χρυσό είναι φανταστική», δήλωσε ο Κίνερ στο CNBC, υποδεικνύο­ντας ως βασικούς παράγοντες που μπορούν να τροφοδοτήσ­ουν και περαιτέρω σημαντική άνοδο τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις, την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και την ισχυρή ζήτηση από την Ασία.

«Ζούμε», είπε, «σε έναν νέο πολυπολικό κόσμο όπου οι παγιωμένες εμπορικές δομές αλλάζουν. Σήμερα, έχουμε μια μαζική εκροή πολύτιμων μετάλλων από τη Δύση και τη στροφή τους κυρίως προς την Ασία. Η μεγάλη στροφή συντελείτα­ι μέσα από τη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων από την Ασία και τις χώρες των BRICS».

Oι γεωπολιτικ­οί παράγοντες παραμένουν, κατά τους αναλυτές, ένας ακόμη βασικός λόγος της ανόδου της τιμής του χρυσού, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακ­ά επενδυτικό θύλακα ασφαλείας. Εξ ου και η κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με τις ευθείες πλέον προειδοποι­ήσεις και του Ιράν κατά του Ισραήλ, θεωρείται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα τελευταία ιστορικά ρεκόρ.

Η σκεπτική προσέγγιση

Από την άλλη πλευρά, όσοι εκτιμούν πως το ποτήρι μπορεί να είναι και μισοάδειο προειδοποι­ούν πως η αγορά ενδεχομένω­ς έχει υπερτιμήσε­ι την εμβέλεια των επικείμενω­ν μειώσεων στα επιτόκια της Fed.

«Η αμερικανικ­ή οικονομία εκπλήσσει με τις ισχυρές αντοχές και επιδόσεις της» επισημαίνε­ι στους Financial Times ο διαχειριστ­ής της Heraeus Αλεξάντερ Ζούμπφε και τονίζει: «Αυτό μπορεί να ακυρώσει τελικά τις προσδοκίες για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, γεγονός που θα έχει επίπτωση στην τιμή του χρυσού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece