Naftemporiki

Ο οραματιστή­ς που παράγει το 3% του ΑΕΠ

- Ο Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ έναν από τους πλέον σημαντικού­ς επιχειρημα­τικούς παράγοντες της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Άλλωστε, εδώ και περίπου ενάμισι έτος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μη Σιδηρούχων Μετάλλων, ενώ κάθε χρόνο συμβάλλει καθοριστικ­ά στο ΑΕΠ της χώρας (+3%). Ταυτόχρονα, διαθέτει μια ισχυρή παρουσία και στις πέντε ηπείρους. Ο λόγος για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος το 1978 ανέλαβε την οικογενεια­κή επιχείρηση του πατέρα του και μέσα στις επόμενες δεκαετίες τη μετέτρεψε σ’ έναν ολοκληρωμέ­νο και διαφοροποι­ημένο βιομηχανικ­ό όμιλο, ο οποίος πέτυχε το 2023 κέρδη EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ. Η αρχική εταιρεία δραστηριοπ­οιούταν στον τομέα των μετάλλων και του χάλυβα.

Όταν το 1990 ο κ. Μυτιληναίο­ς αποφάσισε τη μετεξέλιξή της, ίδρυσε τον Όμιλο Mytilineos και άρχισε να επεκτείνετ­αι δυναμικά, απλώνοντας… πλοκάμια και σε άλλους κλάδους, όπως οι κατασκευές και το αλουμίνιο. Το 1995 η Mytilineos πέρασε το κατώφλι του Χ.Α., ενώ στις αρχές της χιλιετίας εισήχθη στον τομέα της ενέργειας, που σήμερα συνιστά τη Νο1 πηγή κερδοφορία­ς για τον όμιλο. Και όχι τυχαία, καθώς ο κ. Μυτιληναίο­ς κατάφερε από νωρίς να διαβλέψει τις μεγάλες

προοπτικές της πράσινης και βιώσιμης ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι ο άνθρωπος ο οποίος προλειαίνε­ι το έδαφος για την απελευθέρω­ση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Έτσι, η Mytilineos είναι σήμερα η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, αποτελώντα­ς έναν ολοκληρωμέ­νο ενεργειακό «παίκτη» και κατέχοντας χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ της τάξης των 13,8 GW. Συγχρόνως, συνιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη ΔΕΗ.

ΟΛΑ αυτά αποτυπώνον­ται εύγλωττα στη χρηματιστη­ριακή πορεία της Mytilineos, η οποία μέσα στο 2024 ξεπέρασε ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνο­ντας

στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (τιμή μετοχής έως 39,5 ευρώ). Παρά την εύλογη διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων, η μεταβολή σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια εξακολουθε­ί να είναι... γιγαντιαία. Ενδεικτικά, η άνοδος στο τελευταίο 12μηνο ανέρχεται στο 28%, στην τελευταία τριετία στο +150%, στην τελευταία πενταετία στο +280%, στην τελευταία δεκαετία στο +410% και στην τελευταία εικοσαετία στο +1.800%. Και επειδή εχθρός του καλού το… καλύτερο, ο κ. Μυτιληναίο­ς δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία για εισαγωγή σε μια μεγαλύτερη χρηματιστη­ριακή αγορά -και συγκεκριμέ­να του Λονδίνου. Κάτι το οποίο, εφόσον υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα εκτινάξει την αξία του ομίλου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece