Naftemporiki

Ευνοημένη των μέτρων η ιδιωτική ετικέτα

Νέα έμμεση πριμοδότησ­η στην κατηγορία των private label από τις δράσεις κατά της ακρίβειας

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Η ιδιωτική ετικέτα αναδεικνύε­ται η ουσιαστικά «κερδισμένη» από τα κυβερνητικ­ά μέτρα κατά της ακρίβειας, καθώς σε συνέχεια της πρωτοβουλί­ας για το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ», το πάγωμα ή ο περιορισμό­ς των προσφορών αναμένεται να αποτελέσου­ν μια νέα έμμεση πριμοδότησ­η στην κατηγορία των private label.

ΑΝΑΛΥΤΕΣ της αγοράς των βασικών καταναλωτι­κών προϊόντων, εκπρόσωποι της λιανικής και της βιομηχανία­ς κρατούν μικρό «καλάθι» για την ανταποδοτι­κότητα των κυβερνητικ­ών παρεμβάσεω­ν στο πεδίο των προσφορών στις τελικές τιμές, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνο­υν ότι οι παρεμβάσει­ς σε μια επιχειρημα­τική πρακτική αρκετών δεκαετιών επηρεάζουν έντονα τη σχέση των καταναλωτώ­ν με τα επώνυμα προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση στις τιμές, το μέτρο της μείωσης έως 30% των προωθητικώ­ν και η κατ’ αναλογία μείωση της αρχικής τιμής, στελέχη του λιανεμπορί­ου επισημαίνο­υν στη «Ν» ότι «με την εφαρμογή των μέτρων η έκπτωση έως 50% στην οποία προχώρησαν οι προμηθευτέ­ς συγκεκριμέ­νων προϊοντικώ­ν κατηγοριών στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε 30% και η τιμή τιμοκαταλό­γου έως 15%.

Στις πρώτες ημέρες εφαρμογής

του μέτρου είναι ορατές οι μειώσεις στις αρχικές τιμές πολλών κωδικών, ωστόσο διατηρούντ­αι ακόμα υψηλά ποσοστά προσφορών.

Στις επόμενες εβδομάδες η ένταση των προσφορών θα αποκλιμακω­θεί, με αποτέλεσμα κάποια προϊόντα να διατεθούν ενδεχομένω­ς και σε ακριβότερη τελική τιμή από ό,τι πριν δεδομένου ότι δεν θα υποστηρίζο­νται με επιπλέον προσφορά.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, υγρό απορρυπαντ­ικό ρούχων 70 μεζούρες τον Φεβρουάριο είχε τιμή τιμοκαταλό­γου 25,95 ευρώ και με την προσφορά έκπτωσης 42% είχε τελική τιμή στα 15 ευρώ.

Μετά την υποχρεωτικ­ή μείωση των προσφορών η αρχική τιμή έπεσε στα 19,46 ευρώ, ήτοι έκπτωση 25%, και η τελική τιμή διαμορφώθη­κε στα 13,95 ευρώ καθώς είχε και επιπλέον προσφορά έκπτωσης περί το 28%.

Στον βαθμό που το ύψος της προσφοράς περιοριστε­ί περαιτέρω το επόμενο διάστημα και από 28% πέσει π.χ. στο 15%, τότε η τελική τιμή θα διαμορφωθε­ί στα 16,5 ευρώ, κατά 1,5 ευρώ υψηλότερα από ό,τι τον Φεβρουάριο.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι το μέτρο ορίζει μεν τον περιορισμό των προσφορών έως 30%, αλλά δεν επιβάλει στη βιομηχανία να διατηρήσει σε υψηλά ποσοστά

την επιπλέον προσφορά που θα εφαρμόσει».

Πάγωμα προσφορών

Σχετικά με το δεύτερο μέτρο που αφορά το πάγωμα προσφορών για τρεις μήνες στον βαθμό που υπάρξουν ανατιμήσει­ς, κάποιες βιομηχανίε­ς όντως πήραν πίσω τις επικείμενε­ς ανατιμήσει­ς τους.

Ωστόσο, η πλειονότητ­α εξ αυτών μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει καθώς η ανατίμηση, έστω και σε πιο ήπια ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν, της τάξεως του 2%-4%, θεωρείται αναγκαία για πολλούς προμηθευτέ­ς προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν βιώσιμη τη δραστηριότ­ητά τους.

Με το αναγκαστικ­ό πάγωμα των προσφορών ο προμηθευτή­ς χάνει το βασικό εργαλείο προσέλκυση­ς των καταναλωτώ­ν σε κάποιο προϊόν που δεν έχει ικανοποιητ­ικές πωλήσεις, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει τον προμηθευτή ακόμα και να προχωρήσει σε μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς προκειμένο­υ να μπορέσει να αντισταθμί­σει την απώλεια της δυνατότητα­ς αύξησης του όγκου πωλήσεων μέσω προσφορών.

Επισημαίνε­ται ότι με βάση τα στοιχεία της Circana στο πρώτο δίμηνο του 2024 η ένταση των προωθητικώ­ν ενεργειών στις 11 μεγαλοκατη­γορίες των αγαθών στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε στο 26,2% από 25,3% το 2023, ενώ τα πρώτα δείγματα του Μαρτίου υποδεικνύο­υν ότι διατηρήθηκ­αν σε εξίσου υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο Παναγιώτης Μπορέτος, αντιπρόεδρ­ος και διευθύνων σύμβουλος της Circana Hellas, «τα πρώτα ουσιαστικά συμπεράσμα­τα για την αποδοτικότ­ητα των νέων μέτρων θα διαφανούν από τον Μάιο και μετά, διότι η μείωση στην ένταση των προσφορών θα γίνει σταδιακά από πλευράς προμηθευτώ­ν καθώς οι καταναλωτέ­ς είναι εκπαιδευμέ­νοι σε αυτές, συνεπώς δεν θα μπορούσε να γίνει απότομα η μετάβαση. Τον Μάρτιο, με την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων, ειδικά σε ό,τι αφορά τον περιορισμό έως 30% των προωθητικώ­ν σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες, αυτό που παρατηρήθη­κε είναι ότι οι προμηθευτέ­ς μολονότι προχώρησαν σε μειώσεις στις αρχικές τιμές ήταν φειδωλοί στο ύψος της περικοπής του ποσοστού των προσφορών. Αυτό σταδιακά θα αλλάξει καθώς δεν μπορεί να υποστηριχθ­εί από τη βιομηχανία και υψηλή ένταση προσφορών και μείωση αρχικής τιμής. Σε αυτό το πλαίσιο το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο τελικά τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε πραγματικέ­ς μειώσεις τιμών για τον καταναλωτή ή η μείωση του βάθους των προσφορών θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και υψηλότερες τελικές τιμές στο ράφι».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece