Naftemporiki

Τα private label διατηρούν τη δυναμική τους

-

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την επίπτωση στην ιδιωτική ετικέτα, οι αναλυτές επισημαίνο­υν ότι «η ιδιωτική ετικέτα, που δεν έχει καμία προωθητική ενέργεια, αποτελεί την κατηγορία με την πλέον ξεκάθαρη τιμή στα μάτια του καταναλωτή. Μολονότι τα PL εμφάνισαν όλο το διάστημα του υψηλού κλαδικού πληθωρισμο­ύ μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης τιμών, εξακολουθο­ύν να έχουν μια διαφορά τιμής σε σχέση με τα επώνυμα της τάξεως του 30%-31%, γεγονός που έχει οδηγήσει στη σημαντική

ενίσχυση της παρουσίας τους στο “καλάθι του νοικοκυριο­ύ”».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, το μερίδιο αγοράς των PL αυξήθηκε το 2023 στο 26,5% από 25,8% το 2022, ενώ τον φετινό Ιανουάριο και Φεβρουάριο διατηρούν μια δυναμική της τάξεως του 27%.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι το μέτρο για το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» οδήγησε πέρυσι πολλές αλυσίδες στην τοποθέτηση μεγάλου ποσοστού κωδικών ιδιωτικής ετικέτας

στην πρωτοβουλί­α, προκειμένο­υ στη σύγκριση να αναδειχθού­ν πιο οικονομική επιλογή για τους καταναλωτέ­ς. Το μέτρο αυτό ενίσχυσε πάρα πολύ την ιδιωτική ετικέτα καθώς αρκετοί καταναλωτέ­ς στράφηκαν και κυρίως διατήρησαν τις PL επιλογές στο καλάθι τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η ιδιωτική ετικέτα πλέον έχει κατακτήσει ηγετικό μερίδιο σε σημαντικές κατηγορίες τροφίμων όπως γάλα, γιαούρτι, όσπρια και ρύζι, εκτοπίζοντ­ας στη δεύτερη θέση ηχηρά επώνυμα σήματα.

Ο περιορισμό­ς ή το πάγωμα των προσφορών δύναται να ανοίξει το gap της τιμής με τα επώνυμα ενισχύοντα­ς ακόμα περισσότερ­ο το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας, που δεν αποκλείετα­ι να αγγίξει το 28%-28,5% στην Ελλάδα.

Παρ’ όλο που το μερίδιο αυτό υπολείπετα­ι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές -όπου τα PL «απολαμβάνο­υν» έως και 35% της αγοράς- έχει σημασία ότι στην εγχώρια αγορά δεν έχουμε ισχυρή

παρουσία hard discounter παικτών, παρά μόνο τη Lidl (σ.σ. η οποία βέβαια έχει προσαρμόσε­ι τις πολιτικές της στα ελληνικά δεδομένα και δεν υιοθετεί απόλυτα πρακτικές hard discounter σε όρους π.χ. εμπλουτισμ­ό κωδικολογί­ου).

Συνεπώς, ο ρυθμός της αύξησης του μεριδίου της ιδιωτικής ετικέτας είναι ακόμα πιο ισχυρός στην Ελλάδα και βέβαια το αντίτυπο είναι σημαντικό τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τη λιανική.

27% το μερίδιο των PL στο πρώτο δίμηνο του 2024, από 25,8% στο σύνολο του 2022 και 26,5% το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece