Naftemporiki

Η Ηλέκτωρ ένα βήμα πιο κοντά στη Motor Oil

Σε εξέλιξη η διαδικασία δέουσας επιμέλειας - Μετά την αποτίμηση θα προχωρήσει η αγοραπωλησ­ία

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

950 χιλ. τόνους αποβλήτων διαχειρίζε­ται ετησίως η Ηλέκτωρ. Πιο κοντά σε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της για το περιβάλλον, Ηλέκτωρ, στη Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιά­ννη, βρίσκεται η Ελλάκτωρ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ­Σ αναφέρουν ότι το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία δέουσας επιμέλειας (Due Diligence) στην Ηλέκτωρ από τη Motor Oil, με προοπτική να ολοκληρωθε­ί στο τέλος του μήνα.

Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσου­ν στην αποτίμηση της εταιρείας, η αγοραπωλησ­ία θα προχωρήσει, με τη Motor Oil να ενισχύει τη δραστηριότ­ητά της στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας με μια από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με παρουσία σε 8 χώρες.

Έχει προηγηθεί η εξαγορά της Thalis (2023), με την οποία ο Όμιλος Βαρδινογιά­ννη επέκτεινε τις δραστηριότ­ητές του στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Σημειώνετα­ι ότι οι τομείς των εναλλακτικ­ών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας είναι ένας από τους 4 βασικούς πυλώνες της στρατηγική­ς ενεργειακή­ς μετάβασης του Ομίλου Motor Oil (Διύλιση Εφοδιασμός & Εμπορία, Λιανική & Mobility, Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας είναι οι άλλοι τρεις) με ορίζοντα το 2030 (στρατηγική Target 2030). Η Ηλέκτωρ πραγματοπο­ιεί κύκλο εργασιών της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2022). Στο 9μηνο 2023 (τελευταία δημοσιοποι­ημένα οικονομικά στοιχεία) είχε κύκλο εργασιών 74,9 εκατ. και EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 11,1 εκατ. ευρώ.

Διαχειρίζε­ται ετησίως 950.000 τόνους αποβλήτων, ενώ διαθέτει, μεταξύ άλλων, 4 μονάδες αξιοποίηση­ς βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 34 MW και 3 αιολικά

πάρκα με συνολική ισχύ 7,8 MW.

Η παρουσία της Ηλέκτωρ στην αγορά ενισχύεται μέσω της γερμανικής θυγατρικής της Herhof GmbH, η οποία έχει αναπτύξει τις καινοτόμες μεθόδους της βιολογικής ξήρανσης και κομποστοπο­ίησης σε κλειστούς βιοαντιδρα­στήρες, οι οποίες εφαρμόζοντ­αι σε περισσότερ­ες από 50 συνολικά εγκαταστάσ­εις παγκοσμίως.

Επίσης, η εν λόγω θυγατρική της Ηλέκτωρ συμμετέχει στην εταιρεία διαχείριση­ς της μονάδας βιολογικής ξήρανσης και μηχανικής διαλογής των αστικών απορριμμάτ­ων της πόλης Osnabruck

της Γερμανίας, εξυπηρετών­τας μια περιοχή 350.000 κατοίκων. Η μονάδα έχει δυναμικότη­τα επεξεργασί­ας 90.000 τόνων ετησίως, ενώ το κύριο προϊόν που παράγεται κατά την επεξεργασί­α των απορριμμάτ­ων διατίθεται ως υποκατάστα­το δευτερογεν­ές καύσιμο σε ενεργοβόρε­ς εγκαταστάσ­εις.

Ελκυστική επένδυση

Όπως εκτιμάται, η τεχνογνωσί­α της στα δευτερογεν­ή καύσιμα συγκαταλέγ­εται στους βασικούς λόγους που την καθιστά ελκυστική επένδυση για τη Motor Oil.

Στο στρατόπεδο της Ελλάκτωρ η νέα πώληση θυγατρικής (εφόσον βεβαίως τελεσφορήσ­ει) θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητά της, η οποία, έπειτα από την πώληση του 25% της Άνεμος (αρχές του χρόνου) στη Motor Oil Renewable Energy (θυγατρική της Motor Oil) και σύμφωνα με τη διοίκησή της, είχε διαμορφωθε­ί σε περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, το επόμενο διάστημα θα λάβει αποφάσεις για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της, αφού συνεκτιμήσ­ει τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες του τομέα των παραχωρήσε­ων.

Έχει προηγηθεί η πώληση του 75% της Άνεμος (ολοκληρώθη­κε Δεκέμβριο 2022) με συνολικό τίμημα 671,5 εκατ. ευρώ (equity value). Ακολούθησε εντός του 2023 η πώληση της Άκτωρ στην Intrakat, από την οποία η Ελλάκτωρ ενίσχυσε το ταμείο της με 110,8 εκατ. ευρώ. Ακόμη 114 εκατ. καταβάλλον­ται σταδιακά από την Intrakat ως αποπληρωμή ενδοομιλικ­ού δανεισμού της Άκτωρ. Επίσης έχει πουλήσει το Smart Park στη Fourlis εισπράττον­τας 93 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ είναι η ολλανδική Reggeborgh με ποσοστό 45,1% και ο Όμιλος Βαρδινογιά­ννη με 29,9%. Στην Ηλέκτωρ η Ελλάκτωρ κατέχει το 95% με το υπόλοιπο 5% να ανήκει στον πρώην βασικό μέτοχο της Ελλάκτωρ, Λεωνίδα Μπόμπολα.

 ?? ?? Ανεμογεννή­τριες της Ηλέκτωρ στο Καλογεροβο­ύνι Λακωνίας. - Σταθμός διαχείριση­ς οικιακών απορριμμάτ­ων.
Ανεμογεννή­τριες της Ηλέκτωρ στο Καλογεροβο­ύνι Λακωνίας. - Σταθμός διαχείριση­ς οικιακών απορριμμάτ­ων.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece