Naftemporiki

Η απελευθέρω­ση ομήρων προϋπόθεση για εκεχειρία

Δηλώσεις Νετανιάχου εν μέσω διαπραγματ­εύσεων στο Κάιρο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Στον έβδομο μήνα εισέρχεται σήμερα ο καταστροφι­κός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας χιλιάδες νεκρούς, την ισραηλινή κοινωνία βαριά πληγωμένη από το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και διχασμένη.

Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ πρωθυπουργ­ός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επανέλαβε χθες πως το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερω­θούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, αντιμέτωπο­ς με αυξανόμενε­ς πιέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας να δώσει τέλος στον συνεχιζόμε­νο πόλεμο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση, το Ισραήλ δεν θα ενδώσει στις «ακραίες» απαιτήσεις της Χαμάς. Το Σάββατο χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων ζητώντας συμφωνία για απελευθέρω­ση των ομήρων και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού έγιναν την ώρα που οι διαπραγματ­ευτές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Χαμάς ξεκινούσαν νέα συνάντηση χθες στο Κάιρο, σε μια πολλοστή προσπάθεια να καταλήξουν σε εκεχειρία που θα συνδέεται με την απελευθέρω­ση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνι­ους κρατούμενο­υς.

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως αποσύρει επιπλέον χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας μόνο μία ταξιαρχία. Το Ισραήλ δέχεται έντονες πιέσεις κυρίως από τον μεγαλύτερο

σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, να βελτιώσει την ανθρωπιστι­κή κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνει τελεσίγραφ­ο στον Νετανιάχου να προχωρήσει στη λήψη μέτρων άμεσα.

Ο θάνατος την προηγούμεν­η εβδομάδα επτά εργαζομένω­ν στην ανθρωπιστι­κή οργάνωση World Center Kitchen φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Χθες, με άρθρο του στην εφημερίδα «Sunday Times», ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε πως η στήριξη της Βρετανίας προς το Ισραήλ εξαρτάται από την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστι­κού δικαίου. Θυμίζουμε πως μεταξύ των επτά θυμάτων της WKC ήταν και τρεις Βρετανοί υπήκοοι.

«Η στήριξή μας δεν είναι χωρίς όρους», γράφει ο Κάμερον. «Περιμένουμ­ε μια τόσο περήφανη και πετυχημένη δημοκρατία να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστι­κό δίκαιο, ακόμη και όταν προκαλείτα­ι».

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει με βαριά αντίποινα το Ισραήλ μετά την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Ο στρατηγός των Ιρανών Φρουρών της Επανάσταση­ς, Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι, δήλωσε χθες πως «καμία ισραηλινή πρεσβεία δεν είναι πλέον ασφαλής».

Ντέιβιντ Κάμερον: Η στήριξη της Βρετανίας προς το Ισραήλ εξαρτάται από την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστι­κού δικαίου.

 ?? REUTERS/AMIR COHEN ?? O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως αποσύρει επιπλέον χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
REUTERS/AMIR COHEN O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως αποσύρει επιπλέον χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece