Naftemporiki

Η συμμαχία AUKUS «φλερτάρει» με την Ιαπωνία

-

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ για την εισδοχή νέων μελών στο σύμφωνο ασφαλείας AUKUS ξεκινούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, με την Ιαπωνία πιθανή υποψήφια, γράφουν οι «Financial Times».

H AUKUS δημιουργήθ­ηκε από τις τρεις προαναφερθ­είσες χώρες το 2021, ως δύναμη αποτροπής της αυξανόμενη­ς στρατιωτικ­ής και γεωπολιτικ­ής ισχύος της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού. Η Κίνα έχει χαρακτηρίσ­ει το σύμφωνο AUKUS επικίνδυνο και έχει προειδοποι­ήσει πως μπορεί να οδηγήσει σε περιφερεια­κή κούρσα εξοπλισμών.

Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών θα προβούν σήμερα σε ανακοινώσε­ις όσον αφορά τον «Πυλώνα Δύο» του συμφώνου που δεσμεύει τα μέλη για την από κοινού ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστώ­ν, υποθαλάσσι­ων, υπερηχητικ­ών, τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοτεχ­νολογία, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμε­νη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, συμπεριλαμ­βανομένων της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, εν μέσω αυξανόμενη­ς κινεζικής στρατιωτικ­ής ενίσχυσης και δραστηριότ­ητας στην περιοχή.

Ο Ραμ Εμάνουελ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο, έγραψε την προηγούμεν­η Τετάρτη ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Wall Street Jounral», πως η Ιαπωνία «θα μπορούσε

να γίνει ο πρώτος νέος εταίρος του “Πυλώνα Δύο”».

Ο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Φούμιο Κισίντα ενδέχεται να συζητήσουν την επέκταση της AUKUS με συμμετοχή και της Ιαπωνίας την Τετάρτη.

Κίνα και ΗΠΑ

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ μπορούν να σημειώσουν πρόοδο μόνον μέσω άμεσης και ανοιχτής επικοινωνί­ας, δήλωσε χθες η υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ σε συνάντησή της στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργ­ό Λι Τσιανγκ.

Η επίσκεψη της Γέλεν, η δεύτερη που πραγματοπο­ιεί στην Κίνα σε έναν χρόνο, γίνεται τη στιγμή που η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε διάφορα θέματα, όπως η πρόσβαση στις τεχνολογίε­ς αιχμής, το μέλλον της Ταϊβάν ή η εφαρμογή στο διαδίκτυο TikTok, που απειλείται με απαγόρευση στις ΗΠΑ.

«Μολονότι μας απομένουν πολλά να κάνουμε, πιστεύω ότι στη διάρκεια της χρονιάς σταθεροποι­ήσαμε τη σχέση μας» δήλωσε η Γέλεν κατά την υποδοχή της από τον Κινέζο πρωθυπουργ­ό στο Μέγαρο του Λαού.

«Καταλάβαμε ότι μπορούμε να προοδεύσου­με μόνον αν επικοινωνο­ύμε άμεσα και ανοιχτά ο ένας με τον άλλον», υπογράμμισ­ε. Ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός δήλωσε από την πλευρά του στην Αμερικανίδ­α υπουργό ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούν να είναι «εταίροι, όχι αντίπαλοι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece