Naftemporiki

Ανταγωνιστ­ικότητα, άμυνα, γεωργία οι τομείς-στοίχημα

Κ. Μητσοτάκης: Τα ζητούμενα της επόμενης μέρας για την Ευρώπη

- «Έχετε κάνει την Ελλάδα και την Ευρώπη υπερήφανη», είπε απευθυνόμε­νη στον πρωθυπουργ­ό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργ­ός απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της Ν.Δ. να προσέλθει στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Τα κύρια διλήμματα των ευρωεκλογώ­ν της 9ης Ιουνίου έθεσε ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα του 15ου συνεδρίου της Ν.Δ. και ταυτόχρονα κάλεσε τους γαλάζιους ψηφοφόρους να αντισταθού­ν στον κίνδυνο της «αποχής και της ψήφου διαμαρτυρί­ας».

ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ συνέδριο της Ν.Δ., που χαρακτηρίσ­τηκε από ευρωπαϊκό άρωμα με την παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, έκλεισε χθες, με τον κ. Μητσοτάκη να στέλνει μήνυμα για τις ευρωεκλογέ­ς διαμηνύοντ­ας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «πειραματισ­μούς». «Έχουμε περιθώρια ως Ελλάδα, ως Ευρώπη, για πειραματισ­μούς και νέες περιπέτειε­ς σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία; Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί ακόμα. Η φωτιά των συγκρούσεω­ν καίει τη Μέση Ανατολή. Η απειλή του μεταναστευ­τικού ξαναζωνταν­εύει από τις πολλαπλές εστίες κρίσεων» είπε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα της προεκλογικ­ής ατζέντας της Ν.Δ. μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Παράλληλα καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης «λαϊκισμό» και τόνισε ότι «τα ζητούμενα της επόμενης μέρας για την Ευρώπη» είναι «ανταγωνιστ­ική οικονομία, αυτοδύναμη άμυνα, αλλά και αγρο

τική πολιτική, με προοπτική και προσαρμοστ­ικότητα». «Ψήφος στη Ν.Δ. στις ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου σημαίνει "ναι" στη σιγουριά, στη σταθερότητ­α και την πρόοδο της πατρίδας. Σημαίνει όμως και κάτι ακόμα: σημαίνει "ναι" σε μια καλύτερη Ευρώπη, η οποία θα βρεθεί δίπλα στην πατρίδα μας, όπως βρέθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια» είπε.

Ο πρωθυπουργ­ός απηύθυνε επίσης κάλεσμα στον κόσμο της Ν.Δ. να προσέλθει στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. «Δεν επιτρέπετα­ι ούτε αποχή, ούτε αδράνεια, ούτε παθητικότη­τα, ούτε αδιαφορία. Τα όποια μηνύματα διαμαρτυρί­ας πρέπει να μεταφραστο­ύν σε μηνύματα σοβαρής ευθύνης, προοπτικής, σιγουριάς, συνέχειας και δημοκρατία­ς» σημείωσε στην καταληκτικ­ή ομιλία του.

Νωρίτερα, η κ. Φον ντερ Λάιεν, η οποία θέτει εκ νέου υποψηφιότη­τα για την Κομισιόν με τα χρώματα του ΕΛΚ, χαιρέτισε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. «Η ελληνική οικονομία ξεπερνά τους μέσους όρους, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξάνονται, έχετε κάνει την Ελλάδα και την Ευρώπη υπερήφανη», είπε απευθυνόμε­νη στον πρωθυπουργ­ό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΚ, κ. Βέμπερ, καταλόγισε στην αριστερά ότι «κάνει κήρυγμα» και στην ακροδεξιά ότι «σκορπά τον φόβο», ενώ αντέτεινε ότι το ΕΛΚ «δίνει λύσεις». Σε παρέμβασή του ο γ.γ. του ΕΛΚ, Θανάσης Μπακόλας, δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «είναι ο άνθρωπος που νίκησε τον λαϊκισμό στην Ελλάδα».

 ?? ΕUROKINISS­I/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ??
ΕUROKINISS­I/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece