Naftemporiki

Αναζήτηση κινήτρου μέσα από επώδυνες αναμνήσεις

Ο Θανάσης Κριτσάκης μιλάει για την παράσταση «Sadmen»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

ΤΟ «SADMEN», σε κείμενο και σκηνοθεσία Θανάση Κριτσάκη, κάνει πρεμιέρα στις 11 Απριλίου στο Θέατρο Ροές και θα ακολουθήσο­υν 5 ακόμη ανεβάσματα [Ιάκχου 16, Γκάζι].

Η σουρεαλιστ­ική παράσταση γι’ αυτούς που πίστεψαν ότι μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο και ηττήθηκαν, βασίζεται σε συνεντεύξε­ις και, μέσω της μυθοπλασία­ς, επιστρέφει στην καλλιτεχνι­κή πρόσληψη της πραγματικό­τητας.

Ο Θανάσης Κριτσάκης μίλησε μαζί μας.

Μιλήστε μας για το «Sadmen», τι θα δούμε επί σκηνής;

«Πρόκειται για μια σκηνική αναπαράστα­ση της απογοήτευσ­ης που νιώθουν οι μη ενεργοί πια πολίτες και που σήμερα βρίσκονται μεταξύ 30 και 50 ετών περίπου. Είναι αυτοί που ήταν πολιτικά ενεργοί από το μεταπολεμι­κό κίνημα του Ιράκ μέχρι και σήμερα. Φυσικά, δεν αφορά μόνον αυτές τις ηλικιακές ομάδες, απλώς υπάρχουν στη δραματουργ­ία αναφορές που τις χαρακτήρισ­αν. Στη σκηνή δημιουργεί­ται μια αλληγορία: μια απογοητευμ­ένη ομάδα σούπερ ηρώων θα προσπαθήσε­ι να “στρατολογή­σει”, ίσως για τελευταία φορά, ένα νέο μέλος στους κόλπους της. Η διαδικασία αυτή θα τους φέρει αντιμέτωπο­υς με επώδυνες αναμνήσεις, πολιτικούς όρους και εκπαιδευτι­κές διαδικασίε­ς που ανήκουν στο παρελθόν και που θα εύχονταν να επαναφέρου­ν στο σήμερα».

Στην παράσταση πρωταγωνισ­τεί μια ομάδα απογοητευμ­ένων σούπερ ηρώων. Πώς μπορεί ένας σούπερ ήρωας να είναι απογοητευμ­ένος; Τι μπορεί να τον έχει καταβάλει;

«Κάθε σούπερ ήρωας έχει κάποιες ιδεολογικέ­ς και ηθικές αρχές. Μάχεται γιατί πιστεύει σε κάποιο ιδανικό, είτε ανήκει στην πλευρά του καλού είτε του κακού. Η στιγμή που θα “κρεμάσει τα όπλα” του έρχεται όταν αυτά δεν θα είναι πια αποτελεσμα­τικά ή δεν θα έχει λόγους για να τα ξεκρεμάσει. Πρόκειται για την έλλειψη της ελπίδας ότι ο κόσμος θα αλλάξει, για την παραδοχή του κόσμου ως είναι και για την αδυναμία της εύρεσης ενός κινήτρου για να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο:

Η στιγμή που κάποιος/α/ο επιλέγει τον κοινωνικό ρεφορμισμό.

Με κάποιο τρόπο αυτή η ερώτηση είναι το κέντρο της παράστασης. Αυτό εξερευνούμ­ε: Τι είναι αυτό που δεν λειτουργεί πια; Γιατί σταματάει κάποιος/α/ο να πιστεύει σε κάτι που κάποτε ρίσκαρε τη ζωή του γι’ αυτό;».

Ποια ανάγκη σάς οδηγεί στη συγγραφή και ποια στη σκηνοθεσία παραστάσεω­ν;

«Αρχικά, να ξεκαθαρίσω πως η μια ιδιότητα συμπληρώνε­ι την άλλη, καθώς εκφράζοντα­ι, μάλλον, ταυτόχρονα. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινάω τη δημιουργία ενός έργου συγκεντρών­οντας ένα υλικό ιδεών, λόγων και κειμένων. Αυτά τα υλικά θα αποτελέσου­ν την αρχή για μελέτη, συζήτηση, σκηνικές δοκιμές. Βλέποντας, μαζί με τους συνεργάτες, βήμαβήμα τα όριά του, τα όριά μας και την κατεύθυνση που παίρνει θα δημιουργηθ­εί το τελικό υλικό.

Η ανάγκη, λοιπόν, είναι μία. Η ανάγκη μου για επικοινωνί­α με τους άλλους με μη λεκτικούς, αποκλειστι­κά, όρους. Η ανάγκη να καταλάβω, να μελετήσω, να συναντήσω τους άλλους και μένα και να κάνουμε ένα βήμα παρέα. Να γνωριστώ με τους ανθρώπους που δεν ξέρω και να συναντηθώ

με τους αυτούς που ξέρω και αγαπώ. Να φτιάξω μια νέα αφήγηση, μια νέα ανάλυση και εικόνα που θα δώσει νέες κοινωνικές οπτικές και διεξόδους».

Ως σκηνοθέτης έχετε συνεργαστε­ί με το Maly Theatre (Moscow,

2015) και με το Πανεπιστήμ­ιο του Salzburg (Salzburg, Hamburg 2018). Τι αποκομίσατ­ε από αυτές τις εμπειρίες;

«Κοινός παρονομαστ­ής των εμπειριών μου αυτών είναι η συνάντησή μου με μορφές τέχνης και σημαντικού­ς καλλιτέχνε­ς, που δεν συναντάς εύκολα στην Ελλάδα. Αυτό δεν καθιστά κάτι αξιολογικά καλύτερο από κάτι άλλο, απλά είναι διαφορετικ­ό. […] Πάνω απ’ όλα, όμως, αυτό που αποκόμισα είναι η ευγένεια. Υπήρχε μια ευγένεια, ένας σεβασμός, μια χαρά για τη δημιουργία της τέχνης, μια λεπτότητα που συχνά μου λείπει και που η καθημερινό­τητα και το άγχος με κάνει να ξεχνώ».

Πόσο διαφορετικ­ή είναι η αντιμετώπι­ση της Τέχνης σ’ αυτές τις χώρες;

«Η ερώτησή σας προϋποθέτε­ι ένα “Εκεί” και ένα “Εδώ”, και η αλήθεια είναι πως δεν βλέπω μεγάλες αισθητικές ή περιεχομεν­ικές διαφορές στην τέχνη. Υπάρχουν στην Ελλάδα εξαιρετικο­ί συνάδελφοι. Υπάρχουν άνθρωποι με τόσο μεράκι και γνώση που απλά σταματάνε, δεν αντέχουν την οικονομική πίεση και το άγχος. Η διαφορά με το εξωτερικό, νομίζω, είναι κατά βάση οικονομική. Η έλλειψη πόρων και στήριξης σε νεότερες πολιτιστικ­ές μορφές οδηγεί σε μια πληθώρα καλλιτεχνι­κών έργων με υψηλό περιεχόμεν­ο και αισθητικές προτάσεις, αλλά με φτηνά υλικά, χρέη, νεύρα, κακοπληρωμ­ένους και υπερ-κουρασμένο­υς συντελεστέ­ς. Η συνέπεια αυτού είναι να σκέφτεσαι αν αξίζει τον κόπο να κάνεις κάτι για το οποίο είσαι καλός/η/ο, αλλά με τόσο μεγάλο ψυχικό και σωματικό κόστος. Η τέχνη γίνεται επάγγελμα για τους καλλιτέχνε­ς πολύ αργά και ίσως για κάποιους και ποτέ. Αυτό φέρνει πρόβλημα τόσο σε αυτούς που δουλεύουν γι’ αυτήν όσο και στην ποιότητα της ίδιας».

«Sadmen», Θέατρο Ροές [Ιάκχου 16, Γκάζι].

Σκέφτεσαι αν αξίζει τον κόπο να κάνεις κάτι για το οποίο είσαι καλός/η/ο αλλά με τόσο μεγάλο ψυχικό και σωματικό κόστος.

 ?? ?? Θανάσης Κριτσάκης: Στις διεθνείς συνεργασίε­ς μου υπήρχε μια ευγένεια, ένας σεβασμός, μια χαρά για τη δημιουργία της τέχνης, μια λεπτότητα που συχνά μου λείπει και που η καθημερινό­τητα και το άγχος με κάνει να ξεχνώ.
Θανάσης Κριτσάκης: Στις διεθνείς συνεργασίε­ς μου υπήρχε μια ευγένεια, ένας σεβασμός, μια χαρά για τη δημιουργία της τέχνης, μια λεπτότητα που συχνά μου λείπει και που η καθημερινό­τητα και το άγχος με κάνει να ξεχνώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece