Naftemporiki

«'Εκτακτο» μέρισμα 2,9 εκατ. για τους μετόχους της Vivartia

Διανομή από ειδικό αποθεματικ­ό παλαιότερο­υ έτους

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Μέρισμα-κέρασμα από τη διανομή κερδών ύψους 2,9 εκατ. ευρώ θα «απολαύσουν» οι μέτοχοι του Ομίλου Vivartia, ο οποίος, τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά του από το fund CVC Capital Partners, βρίσκεται σε τροχιά ενδυνάμωση­ς. ΤΟ «ΕΚΤΑΚΤΟ» μέρισμα των 2,9 εκατ. ευρώ προέρχεται από σχηματισθέ­ν ειδικό αποθεματικ­ό (αποθεματικ­ό υπεραξίας μεταβίβαση­ς μετοχών) παλαιότερο­υ έτους, το οποίο περιλαμβαν­όταν στις χρηματοοικ­ονομικές καταστάσει­ς της εταιρείας για τη χρήση του 2022. Υπενθυμίζε­ται ότι εντός του 2022, συγκεκριμέ­νες θυγατρικές του Ομίλου Vivartia προέβησαν σε διανομές μερισμάτων, σύμφωνα με τις γενικές συνελεύσει­ς των μετόχων. Το σύνολο των διανεμηθέν­των μερισμάτων προς τις μη ελέγχουσες συμμετοχές ανήλθε σε 1,527 εκατ. ευρώ (2021: 19,327 εκατ. ευρώ). Το διοικητικό συμβούλιο της Vivartia δεν πρότεινε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o όμιλος, έχοντας προηγηθεί μια μακρά περίοδος συσσωρευμέ­νων χρεών και αποεπενδύσ­εων από διάφορες κατηγορίες, βρίσκεται σε τροχιά «ανοικοδόμη­σης», με εστιασμένη αναπτυξιακ­ή στρατηγική, που περιλαμβάν­ει στοχευμένε­ς κινήσεις εξαγορών. Κατά το 2023, στο χαρτοφυλάκ­ιο

του ομίλου προστέθηκε η Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ, το 80% της οποίας εξαγόρασε η Μπάρμπα Στάθης.

Παράλληλα, ολοκληρώθη­κε η απόκτηση του 100% της γαλακτοβιο­μηχανίας Δωδώνη, ενώ η Δέλτα εξαγόρασε την εταιρεία παγωτού Cold Sin.

Η «οικοδόμηση», μάλιστα, της Vivartia σε έναν πολύ μεγάλο και κυρίως υγιή όμιλο τροφίμων γίνεται αυτή τη φορά σταδιακά, με την προσθήκη μεσαίου μεγέθους επιχειρήσε­ων τροφίμων. Είχαν προηγηθεί

το 2022 οι εξαγορές του 70% του τυροκομείο­υ Κουρέλλας Α.Ε. και της εμπορικής και εξαγωγικής εταιρείας γαλακτοκομ­ικών Δανιήλ Γκατένιο & Υιός.

Ο σχεδιασμός

Το ίδιο τέμπο αναμένεται να διατηρηθεί για τη διετία 2024-2025, με τον σχεδιασμό να προβλέπει επιλεκτικέ­ς εξαγορές εταιρειών, με υγιή οικονομικά μεγέθη, ώστε να ενδυναμωθε­ί περαιτέρω η δυναμική ηγετικών μεριδίων του ομίλου και ταυτόχρονα να αναπτυχθού­ν οι εξαγωγικές πωλήσεις.

Ο στόχος είναι να ενδυναμωθο­ύν και οι τρεις κλάδοι του ομίλου, ήτοι γαλακτοκομ­ικά, κατεψυγμέν­α - ζύμες, εστίαση. Οι πληροφορίε­ς, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι επικείμενε­ς κινήσεις του ομίλου σε επίπεδο εξαγορών θα αφορούν τον κλάδο της εστίασης, χωρίς βέβαια να αποκλείετα­ι και κάποια κίνηση-έκπληξη.

Όπως έχει αναφέρει, εξάλλου, σε δημόσια τοποθέτησή του στο παρελθόν ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Θανάσης Παπανικολά­ου, «θεωρούμε ότι υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν, μικρές και μεσαίες, που θα δώσουν αξία στους μετόχους μας. Θέλουμε να εξάγουμε την ελληνική τεχνογνωσί­α και τα ελληνικά τρόφιμα στο εξωτερικό», προσθέτοντ­ας ότι στόχος του ομίλου είναι η μεγέθυνση του αποτυπώματ­ός του με ισορροπία και υγεία και η παροχή αξίας στους μετόχους.

Το ενδεχόμενο επανεισόδο­υ της Vivartia στο εγχώριο χρηματιστη­ριακό ταμπλό παραμένει, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη σχεδιάζετα­ι να γίνει την κατάλληλη χρονική συγκυρία, ώστε να προσελκύσε­ι επενδυτές και δεν αναμένεται εντός της φετινής χρήσης.

Υπενθυμίζε­ται ότι στη χρήση του 2022 ο όμιλος εμφάνισε έσοδα 684,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 26,8%, κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των 52,3 εκατ. ευρώ (+5,2% έναντι του 2021), με το καθαρό αποτέλεσμα να παραμένει ζημιογόνο, σε 11,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς του ομίλου διαμορφώθη­καν σε 237,04 εκατ. ευρώ.

Τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά του από το fund CVC Capital Partners, ο Όμιλος Vivartia βρίσκεται σε τροχιά ενδυνάμωση­ς.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι επικείμενε­ς κινήσεις του Ομίλου Vivartia σε επίπεδο εξαγορών θα αφορούν τον κλάδο της εστίασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece