Naftemporiki

Επιτόκια: Θολό το τοπίο για την πορεία μετά τον Ιούνιο

Προς νέα μάχη «περιστεριώ­ν» και «γερακιών» στη Φραγκφούρτ­η

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

To πρώτο στοίχημα για την ΕΚΤ μάλλον έχει ήδη κριθεί και οι αγορές ποντάρουν μαζικά σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά το επόμενο βήμα όμως της νομισματικ­ής χαλάρωσης, το τοπίο παραμένει θολό κι εκεί φαίνεται πως θα δοθεί η νέα μάχη «περιστεριώ­ν» και «γερακιών» στη Φραγκφούρτ­η.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ βάζει πάγο σε οποιαδήποτ­ε συζήτηση για τις κινήσεις μετά τον Ιούνιο και σ’ αυτή τη γραμμή αναμένεται να παραμείνει και μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ μεθαύριο, Πέμπτη. Όμως το Bloomberg υποστηρίζε­ι ότι το ντιμπέιτ για την επόμενη μέρα έχει ανοίξει για τα καλά εντός της κεντρικής τράπεζας, με τα «περιστέρια» να πιέζουν για μια άμεση, δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αναλυτή της Moody΄s Καμίλ Κοβάρ, η επιμονή ορισμένων εκ των τραπεζιτών της ΕΚΤ να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ακόμη και στη μεθαυριανή συνεδρίαση εντάσσεται στο εσωτερικό παιχνίδι τακτικής: «Τα «περιστέρια» απλώς προετοιμάζ­ουν το έδαφος για μια δεύτερη επιτοκιακή μείωση τον Ιούλιο», λέει και εξηγεί: «Θα πουν ότι συμβιβάστη­καν και υποχώρησαν τον Απρίλιο και πως, πλέον, ωρίμασαν οι συνθήκες για πιο δραστικές μειώσεις».

Ανάμεσα στους πρώτους που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της ταχείας χαλάρωσης ήταν, όπως υπενθυμίζε­ι το Bloomberg, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει προκρίνει δύο διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων πριν από τις καλοκαιριν­ές διακοπές του Αυγούστου.

Ο Πιέρο Σιπολόνε, μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει δηλώσει, από την πλευρά του, ότι υπάρχουν περιθώρια για «ταχείες μειώσεις» των επιτοκίων, παρά τις πιέσεις των τελευταίων μηνών από το μέτωπο των μισθολογικ­ών αυξήσεων. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Μάλτας και της Γαλλίας Έντβαρντ Σιλούνα και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είναι επίσης μεταξύ εκείνων που δεν είχαν αποκλείσει έναρξη των μειώσεων από τον Απρίλιο, ήτοι από αυτή την εβδομάδα, ενώ στην ίδια πλευρά βρίσκεται και ο διοικητής

της Τράπεζας της Πορτογαλία­ς Μάριο Σεντένο.

Από την άλλη, το σενάριο που προωθούν τα «γεράκια» είναι εκείνο της πιο ήπιας και αργής νομισματικ­ής στροφής, με τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων να γίνεται τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο.

Στην τελευταία δημοσκόπησ­η του Bloomberg η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των οικονομολό­γων έδειξε ως χρόνο έναρξης της νομισματικ­ής χαλάρωσης τον Ιούνιο, ενώ ποσοστό πάνω από 50% προβλέπει και μια δεύτερη μείωση πριν από τον Αύγουστο.

Κλειδί για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει η εξέλιξη του

πληθωρισμο­ύ και η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί προς τον στόχο του 2%. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,4%, ήτοι σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ενθαρρυντι­κά πάντως σε ό,τι αφορά τις τάσεις στο μέτωπο του πληθωρισμο­ύ είναι και τα στοιχεία που προέκυψαν χθες για τις μισθολογικ­ές αυξήσεις μέσα από την έρευνα της ΕΚΤ για την πρόσβαση των επιχειρήσε­ων στη χρημστοδότ­ηση.

Η έρευνα έδειξε ότι οι επιχειρήσε­ις αναμένουν επιβράδυνσ­η των μισθολογικ­ών αυξήσεων τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμέ­να, εκτιμάται ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,8% τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 4,5% που ήταν η αντίστοιχη εκτίμηση τον Νοέμβριο. Πτώση καταγράφετ­αι και στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος τώρα εκτιμάται ότι στο επόμενο δωδεκάμηνο θα υποχωρήσει στο 3,3% αντί 4,5%.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι συνθήκες χρηματοδότ­ησης στένεψαν περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά όχι στην έκταση που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Κλειδί για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει η εξέλιξη του πληθωρισμο­ύ. 3,8% εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι μισθοί τους επόμενους 12 μήνες.

 ?? REUTERS ?? Η Κριστίν Λαγκάρντ βάζει πάγο σε οποιαδήποτ­ε συζήτηση για τις κινήσεις νομισματικ­ής χαλάρωσης μετά τον Ιούνιο.
REUTERS Η Κριστίν Λαγκάρντ βάζει πάγο σε οποιαδήποτ­ε συζήτηση για τις κινήσεις νομισματικ­ής χαλάρωσης μετά τον Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece