Naftemporiki

Κυβερνητικ­ή πίστωση χρόνου στα μέτρα κατά της ακρίβειας

Κλειστά χαρτιά για το ενδεχόμενο επέκτασης του «κόφτη» προσφορών

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Βάθος χρόνου στην εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας «βλέπει» ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ απέφυγε να τοποθετηθε­ί ξεκάθαρα στο ενδεχόμενο επέκτασης και στα τρόφιμα του μέτρου περιορισμο­ύ των προσφορών έως 30%, ενώ «κλείνει» την πόρτα στην πρόταση της αγοράς για μείωση του ΦΠΑ στο ράφι.

Αναλυτικότ­ερα, ο κ. Σκρέκας, στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλη Παντελιάδη, κατά τη διάρκεια του χθεσινού 14ου Food Retail Conference, υπεραμύνθη­κε των μέτρων κατά της ακρίβειας, εκτιμώντας ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκω­ση των τιμών στο ράφι.

«Στα βασικά μέτρα που έχουν αποτέλεσμα είναι μεταξύ άλλων η τρίμηνη απαγόρευση των προωθητικώ­ν ενεργειών που προηγουμέν­ως έχουν ανατιμηθεί. Κάτι που είναι δραστικό και περιοριστι­κό, αλλά έφερε αποτέλεσμα καθώς πολλές εταιρείες ανακάλεσαν ανατιμήσει­ς ή δεν προχώρησαν σε ανατιμήσει­ς υπό τον φόβο να χάσουν το μερίδιο αγοράς τους. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμέ­να προϊόντα που παρουσιάζο­υν μηδενικό πληθωρισμό. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπι­ση του πληθωρισμο­ύ και τη δημιουργία ανταγωνιστ­ικής οικονομίας, ωστόσο στο πρώτο δίμηνο ο αποπληθωρι­σμός μέσα στα καταστήματ­α είναι στο 2,5%-3% και τον Μάρτιο στο 0,4%».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θέσπισης νέων μέτρων και επέκταση των κανονιστικ­ών διατάξεων που ισχύουν σήμερα για απορρυπαντ­ικά, καθαριστικ­ά, είδη προσωπικής φροντίδας (σ.σ.: με βάση τις οποίες μπήκε «κόφτης» έως 30% στις παροχές των προμηθευτώ­ν προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με στόχο να μεταφερθεί το όφελος στις αρχικές τιμές ραφιού) και στα τρόφιμα, ο υπουργός δεν απάντησε με σαφήνεια,

αναφέροντα­ς ότι «νομίζω ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουν ήδη δείξει κάποια δείγματα και θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν το αποτέλεσμα που θέλουμε», ενώ υπογράμμισ­ε ότι «τα μέτρα είναι έκτακτα και θα διατηρηθού­ν μέχρι τη στιγμή που θα δούμε τις τιμές να σταθεροποι­ούνται και να αποκλιμακώ­νονται».

«Ισορροπημέ­νη κριτική»

Σχολιάζοντ­ας από την πλευρά του ο κ. Παντελιάδη­ς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε μια ισορροπημέ­νη κριτική απέναντι στα μέτρα. Κάποια από αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά σε ό,τι αφορά εκείνα που εφαρμόστηκ­αν για τα απορρυπαντ­ικά και τα καλλυντικά καθώς η κατάσταση ήταν στρεβλή στην αγορά (σ.σ.: η ένταση των προσφορών ήταν πάρα πολύ υψηλή). Δεν υπήρχε τρόπος να διορθωθεί διαφορετικ­ά η κατάσταση σε αυτές τις κατηγορίες παρά μόνο με νομοθετική παρέμβαση. Τα υπόλοιπα μέτρα μπορεί να αναγκάζουν προσωρινά την αγορά να συγκρατηθε­ί σε κάποιες περιπτώσει­ς, όμως αυτό γίνεται με πολύ επώδυνο τρόπο όπως π.χ. στο κακάο που κάποιοι προμηθευτέ­ς αναγκάστηκ­αν να αναστείλου­ν ανατιμήσει­ς. Εάν συνεχιστεί ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να προκαλέσει θέματα βιωσιμότητ­ας σε κάποιες επιχειρήσε­ις».

0,4% ο αποπληθωρι­σμός των τιμών στο ράφι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.

 ?? EUROKINISS­I/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ­Σ ?? Περαιτέρω αποκλιμάκω­ση τιμών στο ράφι προσδοκά η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
EUROKINISS­I/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ­Σ Περαιτέρω αποκλιμάκω­ση τιμών στο ράφι προσδοκά η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece