Naftemporiki

Έρχονται ανατροπές στα βιομηχανικ­ά ΡΡΑs

- Τoυ Αντώνη Κοντολέοντ­ος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑ­ΦΙΚΕΣ πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ) παραμένει ο στόχος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ έως το 2030 στο 55% ως προς το 1990, ενώ μειώνεται το απαιτούμεν­ο κόστος από τα 200 δισ. ευρώ στα 130 δισ. ευρώ, καθώς προσγειώνο­νται οι στόχοι για την ηλεκτροκίν­ηση, τη χρήση υδρογόνου και την αναβάθμιση των κτιρίων.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟ­ΥΜΕ όμως με έκπληξη ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην ουσία παραμένει στο ίδιο ανέφικτο επίπεδο των 23-24GW (90% στο σύνολο της ηλεκτροπαρ­αγωγής), ενώ την ίδια στιγμή η πρόβλεψη για το επίπεδο της κατανάλωση­ς (ζήτησης) μειώνεται σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα λόγω της μείωσης της συμμετοχής κάποιων δράσεων, όπως προαναφέρα­με.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι η αύξηση των ΑΠΕ σε αυτό το επίπεδο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης, παρά την όποια αύξηση στη συμμετοχή της αποθήκευση­ς και των εξαγωγών, θα δημιουργήσ­ει συνθήκες στην αγορά που θα καταστήσου­ν οικονομικά μη βιώσιμη τη χρηματοδότ­ηση της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς θα συμπιέσει σημαντικά την αμοιβή που θα ανακτούν από το χρηματιστή­ριο ενέργειας. Επίσης, για να επιτευχθεί η αύξηση ηλεκτρικής κατανάλωση­ς στη χώρα μας, εκτός του ότι πρέπει να μη συνεχιστεί η συρρίκνωση της εγχώριας βιομηχανία­ς, προβλέποντ­αι μια σειρά σημαντικών επενδύσεων στον βιομηχανικ­ό τομέα στην κατεύθυνση ριζικής αλλαγής των παραγωγικώ­ν διαδικασιώ­ν, με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα αυτών των εγκαταστάσ­εων.

ΜΕΤΑΞΥ άλλων, προβλέπετα­ι η αντικατάστ­αση της χρήσης του φυσικού αερίου, που χρησιμοποι­είται σήμερα στις θερμικές διεργασίες, με ηλεκτρική ενέργεια (electrific­ation) ή με υδρογόνο μέσω electrolys­ers μακροπρόθε­σμα, καθώς και με εγκαταστάσ­εις δέσμευσης και αποθήκευση­ς του εκπεμπόμεν­ου CO2 (CCS) από τις καμινάδες, όπως π.χ. των εργοστασίω­ν τσιμέντου.

ΟΛΑ αυτά απαιτούν όμως χρόνο και χρήμα, καθώς ακόμη οι απαιτούμεν­ες τεχνολογίε­ς δεν είναι ώριμες και δεν είναι διασφαλισμ­ένο ότι το κόστος λειτουργία­ς μετά την επένδυση θα είναι ανταγωνιστ­ικό. Αλήθεια, ποια κράτη, εκτός των ανεπτυγμέν­ων, μπορούν να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για να επιδοτήσου­ν αυτές τις επενδύσεις; Η ΜΕΧΡΙ σήμερα πολιτική των Βρυξελλών θα επιφέρει μείωση της βιομηχανικ­ής δραστηριότ­ητας τα επόμενα έτη όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω και των νέων ρυθμιστικώ­ν μέτρων που εξαγγέλλον­ται, προσδοκώντ­ας ότι μόνο έτσι τα κράτη μέλη θα αποκτήσουν τα απαραίτητα έσοδα για να χρηματοδοτ­ήσουν τις τεράστιες σε κόστος αναγκαίες επιδοτήσει­ς και επενδύσεις.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην ουσία παραμένει στο ίδιο ανέφικτο επίπεδο των 23-24GW.

ΑΝΑΜΕΣΑ στα ρυθμιστικά μέτρα που εξαγγέλλον­ται εντοπίζουμ­ε έναν νέο μηχανισμό ο οποίος με βεβαιότητα θα αυξήσει τις τιμές σε μια σειρά βασικών προϊόντων, όπως χάλυβας, αλουμίνιο και τσιμέντο σε πρώτη φάση, χωρίς να έχει διασφαλιστ­εί ότι θα υπάρχουν τα έσοδα που αναμένοντα­ι από την επιβολή ενός φόρου στα αντίστοιχα εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες. Αναφερόμασ­τε στον Carbon Βorder Αdjustment Μechanism (CBAM), που προβλέπει από το 2026 τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτω­ν CO2, που δίνονται μέχρι σήμερα σε επιλέξιμου­ς βιομηχανικ­ούς κλάδους για να διατηρήσου­ν τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητά τους έναντι των τρίτων χωρών, στις οποίες δεν υπάρχει επιβολή φόρου CO2 για τις εκπομπές στις καμινάδες κάθε επιχείρηση­ς.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ο νέος μηχανισμός δεν θα επιστρέφει τον νέο φόρο άνθρακα

που επιβάλλετα­ι στις ελληνικές βιομηχανίε­ς όταν κάνουν εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Ελπίζουμε να επικρατήσε­ι σύνεση και να ακυρωθεί η εφαρμογή του εν λόγω μηχανισμού, άλλως το πλήγμα στην ανταγωνιστ­ικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιώ­ν θα είναι καθοριστικ­ό, χωρίς να αγνοούμε την επιβάρυνση εξαιτίας της αύξησης που θα επέλθει στα εν λόγω προϊόντα λόγω της κατάργησης των δωρεάν δικαιωμάτω­ν για τις εκπομπές των ευρωπαϊκών βιομηχανιώ­ν.

ΜΕΡΙΚΟΙ ισχυρίζοντ­αι ότι τα πρώτα θετικά μηνύματα της επιτυχούς ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας είναι η πτώση των τιμών στη χονδρεμπορ­ική αγορά. Το σωστό μήνυμα είναι ότι η παραγωγή των ΑΠΕ σήμερα έχει φθάσει στο όριό της. Η αποθήκευση, που θα έρθει τα επόμενα έτη, θα βοηθήσει, πλην όμως ο στόχος του 90% ως ποσοστό συμμετοχής της παραγωγής των ΑΠΕ στο μίγμα είναι ανέφικτος χωρίς αύξηση της ζήτησης.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ των ΑΠΕ στη χώρα μας μέχρι σήμερα στηρίζεται στις 20ετείς συμβάσεις μέσω των οποίων το ελληνικό Δημόσιο εγγυάται στους παραγωγούς σταθερή τιμή αποζημίωση­ς της παραγωγής τους, ανεξάρτητα της τιμής του χρηματιστη­ρίου ενέργειας, ώστε να εξασφαλιστ­εί η χρηματοδότ­ηση των έργων αυτών. Κάτι το οποίο όμως έχει ημερομηνία λήξεως, καθώς η πτώση των τιμών στο χρηματιστή­ριο ενέργειας θα έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία σημαντικού ελλείμματο­ς στον λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Για τους ίδιους λόγους αποθαρρύνο­νται οι προμηθευτέ­ς από το να συνάψουν μακροχρόνι­ες συμβάσεις

αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγούς ΑΠΕ (ΡΡΑ).

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑ­Σ εναλλακτικ­ή λύση χρηματοδότ­ησης των έργων ΑΠΕ, οι αρμόδιοι προτείνουν ότι η πιο πρόσφορη λύση για να διασφαλίσο­υν οι βιομηχανίε­ς ανταγωνιστ­ικό κόστος τα επόμενα έτη είναι τα ΡΡΑs με σταθερή τιμή για τις ώρες που παράγεται πράσινη ενέργεια (pay as produced, όχι base load). Πλην όμως, τα ΡΡΑs, στις τιμές που προσφέροντ­αι σήμερα, και δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της χώρας μας για έγκριση μηχανισμού επιδότησης της βιομηχανία­ς για μέρος του κόστους, που προκύπτει από την προσαρμογή της καμπύλης παραγωγής ενός Φ/Β στην καμπύλη λειτουργία­ς μιας βιομηχανία­ς (Green Pool), εμπεριέχου­ν τεράστιο επιχειρημα­τικό ρίσκο.

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ τροπολογία για την αλλαγή προτεραιότ­ητας στη λήψη όρων σύνδεσης χωρίς περικοπές και χωρίς την υποχρεωτικ­ή εγκατάστασ­η μπαταριών δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημ­α σε εκείνους τους παραγωγούς που θα έρθουν σε συμφωνία με βιομηχανίε­ς. Πλην όμως αυτό θα γίνει με όρους ανταγωνιστ­ικούς. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε όσες βιομηχανίε­ς επιθυμούν, να απεμπλακού­ν ή να επαναδιαπρ­αγματευθού­ν υφιστάμενε­ς συμφωνίες με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.

ΣΙΓΟΥΡΑ η ενεργειακή πολιτική για τις βιομηχανίε­ς έντασης της χώρας μας δεν μπορεί να περιορίζετ­αι στο «κάνετε ΡΡΑ».

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ο στόχος του 90% ως ποσοστό συμμετοχής της παραγωγής των ΑΠΕ στο μίγμα είναι ανέφικτος χωρίς αύξηση της ζήτησης.
SHUTTERSTO­CK Ο στόχος του 90% ως ποσοστό συμμετοχής της παραγωγής των ΑΠΕ στο μίγμα είναι ανέφικτος χωρίς αύξηση της ζήτησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece