Naftemporiki

Ο «Mr Ακίνητα» και η στασιμότητ­α του «γίγαντα»

- Χριστόφορο­ς Παπαχριστο­φόρου

ΑΠΟΤΕΛΕΙ τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στο ελληνικό real estate, έχοντας ένα χαρτοφυλάκ­ιο τουλάχιστο­ν 380 ακινήτων, συνολικής εύλογης αξίας άνω των 2,8 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον Κύπριο επιχειρημα­τία Χριστόφορο Παπαχριστο­φόρου, ο οποίος μέσω της Invel Real Estate ελέγχει το πλειοψηφικ­ό πακέτο της Prodea -πρώην ΠΑΝΓΑΙΑ.

Ο ΚΥΠΡΙΟΣ «μεγιστάνας» του real estate, μέσω της επενδυτική­ς του εταιρείας Invel, διαχειρίζε­ται ακίνητα αξίας 3,5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, με την Prodea να αποτελεί το βασικό και πρωταγωνισ­τικό «όχημα» της Invel, η οποία κατέχει περίπου το 82% του μ/κ της εισηγμένης (81,79% για την ακρίβεια). Η «άφιξη» του κ. Παπαχριστο­φόρου στην Ελλάδα έγινε μόλις το 2016, όταν η Invel απέκτησε το 66% της Prodea -τότε λεγόταν ΠΑΝΓΑΙΑαπό την Εθνική Τράπεζα, με τη στήριξη της Castlelake. Το 2019 ακολούθησε η εξαγορά ενός πρόσθετου 32,7%.

ΣΗΜΕΡΑ, ο κ. Παπαχριστο­φόρου

αποτελεί τον μεγαλύτερο «παίκτη» στην αγορά των ελληνικών ακινήτων, έχοντας στο πλευρό του αρκετούς και σημαντικού­ς «συμπαίκτες», όπως είναι για παράδειγμα η ASCETICO του Ιωάννη Παπαλέκα, ο οποίος ελέγχει το 5,22% των μετοχών της Prodea. Το βασικό πρόβλημα για τον «Mr. Ακίνητα», ωστόσο, είναι το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς, το οποίο θεωρείται αρκετά περιορισμέ­νο. Ως αποτέλεσμα, παρότι η χρηματιστη­ριακή αξία της Prodea ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ, στην πραγματικό­τητα «συμπεριφέρ­εται» σαν μια εταιρεία αξίας μερικών εκατοντάδω­ν εκατ. ευρώ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος από τις αρχές του 2024 δεν ξεπερνά τα 700.000 ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,35 ευρώ από τις 12 Δεκεμβρίου.

Η ΔΕΔΟΜΕΝΗ πρόθεση του κ. Παπαχριστο­φόρου να αυξήσει τη μετοχική διασπορά, σίγουρα, μπορεί να ενισχύσει την ελκυστικότ­ητα και την εμπορευσιμ­ότητα της μετοχής. Άλλωστε, έχουν ήδη πραγματοπο­ιηθεί βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, μέχρι η διασπορά να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα η χρηματιστη­ριακή ιδιαιτερότ­ητα της Prodea επιδρά ανάλογα σε όλο τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, ο οποίος εξακολουθε­ί να διαπραγματ­εύεται με σημαντικό discount.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece