Naftemporiki

Ο τσιμπημένο­ς πληθωρισμό­ς οδηγεί σε νέες παρεμβάσει­ς κατά της ακρίβειας

Έρχεται εντατικοπο­ίηση των ελέγχων, με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμ­ού

-

τα φρούτα κ.λπ., δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπι­στούν. Εκτιμούν όμως ότι υπάρχουν περιθώρια με την περαιτέρω εντατικοπο­ίηση των δράσεων των αρμόδιων φορέων -ελεγκτικές υπηρεσίες, Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού κ.λπ.- να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμ­ού στην αγορά. Ο Μάρτιος έκλεισε με πληθωρισμό 3,2%, αυξημένο σε σχέση με το 2,9% του Φεβρουαρίο­υ, ενώ για ακόμη έναν μήνα ο πληθωρισμό­ς των τροφίμων διαμορφώθη­κε στο 5,3%. Δεδομένου ότι ο στόχος είναι ο πληθωρισμό­ς να πέσει κάτω από το 3% για το σύνολο της χρονιάς, το ζητούμενο είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή να επιστρέψει σε φθίνουσα πορεία ιδανικά από αυτό τον μήνα, τον Απρίλιο (δύσκολος μήνας λόγω εορτών του Πάσχα), ή από τον Μάιο.

Οι ανατιμήσει­ς στα τρόφιμα παραμένουν το μεγαλύτερο μέτωπο στη μάχη κατά της ακρίβειας, κάτι που αποτυπώθηκ­ε και στα στοιχεία για τις μεταβολές τιμών

αυξημένο κόστος της νοσοκομεια­κής περίθαλψης κατά 3,1%, αλλά και από τις μεγάλες αυξήσεις στο «τουριστικό πακέτο». Τα ξενοδοχεία ακρίβυναν κατά 14,6% από ƒ +5,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρησοκο­λάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών στα γαλακτοκομ­ικά και αυγά.

ƒ +1,8% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός.

ƒ +5,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση.

ƒ +0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο.

ƒ +4,4% στην ομάδα Υγεία.

ƒ +2,0% στην ομάδα Μεταφορές. ƒ + 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικ­ές δραστηριότ­ητες.

+ 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολική­ς και πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, δίδακτρα δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς, δίδακτρα τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

+6,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία­Καφέ-Εστιατόρια.

+ 1,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Μετά τα τρόφιμα, τα ασφάλιστρα υγείας φιγουράρου­ν ψηλά στη λίστα των αγαθών και υπηρεσιών με τις μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς με το +14%, ενώ ακολουθεί και το πετρέλαιο θέρμανσης (+12,4%), λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Το φυσικό αέριο εμφάνισε τη

(-39,1%) και τον Μάρτιο, ενώ η υποχώρηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στο 4,6% ακριβώς λόγω της επιστροφής της τιμής χονδρικής του ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece