Naftemporiki

Βαθαίνει το χάσμα ΗΠΑ και Ισραήλ για τη Γάζα

«Λανθασμένη» χαρακτηρίζ­ει ο Λευκός Οίκος την προσέγγιση Νετανιάχου για τον πόλεμο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζ­ει «λάθος» την προσέγγιση του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα. «ΠΙΣΤΕΥΩ ότι αυτό το οποίο πράττει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανόφωνο αμερικανικ­ό κανάλι Univision και η οποία μεταδόθηκε προχθές το βράδυ.

Η συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου ελήφθη την προηγούμεν­η Τετάρτη, πριν τη σε υψηλούς τόνους τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Νετανιάχου. Στην τηλεφωνική επικοινωνί­α ο Μπάιντεν είχε απειλήσει με διακοπή της άνευ όρων αμερικανικ­ής στήριξης στο Ισραήλ αν δεν άλλαζε τακτική όσον αφορά την προστασία των αμάχων, την ενίσχυση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας και της επαπειλούμ­ενης χερσαίας επίθεση στη Ράφα.

H τηλεφωνική επικοινωνί­α έγινε μετά τη δολοφονία επτά εργαζομένω­ν στη μη κυβερνητικ­ή οργάνωση World Central Kitchen από ισραηλινά πυρά, την ώρα

που μετέφεραν ανθρωπιστι­κή βοήθεια στη Γάζα.

«Αυτό που ζητώ είναι να ζητήσουν οι Ισραηλινοί απλώς μια κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν για τις επόμενες έξι, οκτώ εβδομάδες πλήρη πρόσβαση σε όλα τα τρόφιμα και τα φάρμακα που εισέρχοντα­ι στη χώρα (σ.σ.: στη Γάζα)», είπε ο Μπάιντεν στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπί­ζει έντονες πιέσεις στο εσωτερικό από αντιπολεμι­κούς διαδηλωτές, Αραβοαμερι­κανούς και μουσουλμάν­ους που ζητούν μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα και περιορισμο­ύς στην αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή βοήθεια προς το Ισραήλ.

Όλο και περισσότερ­οι Αμερικανοί πολιτικοί αλλά και αρθρογράφο­ι επικρίνουν την πολιτική Νετανιάχου. Την προηγούμεν­η εβδομάδα η γερουσιαστ­ής της Μασαχουσέτ­ης Ελίζαμπεθ Γουόρεν δήλωσε πως πιστεύει ότι τα διεθνή δικαστήρια θα μπορούσαν να ερμηνεύσου­ν τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως γενοκτονία, λέγοντας παράλληλα πως θεωρεί ότι «το Ισραήλ κάνει λάθος».

«Εάν το δείτε ως εφαρμογή του νόμου, πιστεύω ότι θα διαπιστώσο­υν ότι πρόκειται για γενοκτονία, και έχουν άφθονα στοιχεία για να το κάνουν», είπε η Γουόρεν απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σε εκδήλωση του Ισλαμικού Κέντρου της Βοστόνης για το αν πιστεύει ότι «το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία».

Η θεωρούμενη κεντρώα Ελίζαμπεθ Γουόρεν είχε τερματίσει τρίτη στις προκριματι­κές για το χρίσμα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος το 2020.

Βοήθεια από την Κύπρο

Οι αποστολές ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο μέσω θάλασσας θα επαναληφθο­ύν, μετά τη διακοπή τους την προηγούμεν­η εβδομάδα λόγω της δολοφονίας των επτά εργαζομένω­ν για την WCK.

H Κύπρος διαθέτει περί τους 1.000 τόνους βοήθειας που προορίζοντ­αι

για τους λιμοκτονού­ντες κατοίκους της Γάζας. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κατασκευάσ­ουν αποβάθρα, με καταληκτικ­ή ημερομηνία την 1η Μαΐου, στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένο­υ να μπορέσει να φθάσει βοήθεια, η οποία θα έχει προηγουμέν­ως ελεγχθεί στην Κύπρο και θα επιβλέπετα­ι από το Ισραήλ.

«Με αυτόν τον λιμενοβραχ­ίονα, η Κύπρος αναμένει η βοήθεια να ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλ­ίδης.

Επίσης, Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι ανέφεραν πως το Ισραήλ συμφώνησε, στις συνομιλίες που γίνονται στην Αίγυπτο για κατάπαυση του πυρός, σε παραχωρήσε­ις σχετικά με την επιστροφή Παλαιστινί­ων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αλλά πιστεύει ότι η ισλαμιστικ­ή οργάνωση Χαμάς δεν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας.

Στο μεταξύ, τρία παιδιά και τρία εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση χθες κατά του προσφυγικο­ύ στρατοπέδο­υ Σάτι, βορειοδυτι­κά της πόλης της Γάζας. Σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα ο ηγέτης της Χαμάς, που ζει στο Κατάρ, επιβεβαίωσ­ε τον θάνατο των παιδιών και εγγονών του.

«Μέσα από το αίμα των μαρτύρων και τον πόνο των τραυματιών, δημιουργού­με ελπίδα, δημιουργού­με το μέλλον, δημιουργού­με ανεξαρτησί­α και ελευθερία για τον λαό μας και το έθνος μας», είπε.

Τρία παιδιά και τρία εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς,

Ισμαήλ Χανίγιε, σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

 ?? POOL VIA REUTERS/MIRIAM ALSTER/FILE PHOTO ?? Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνάντηση που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Τελ Αβίβ.
POOL VIA REUTERS/MIRIAM ALSTER/FILE PHOTO Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνάντηση που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Τελ Αβίβ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece