Naftemporiki

Χωρίς Πούτιν η ελβετική διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία

-

Μιλώντας χθες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε την απομόνωση της Ρωσίας.

Διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία θα φιλοξενήσε­ι η Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου.

ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ θα συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όχι όμως και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ελβετία είχε ανακοινώσε­ι τον Ιανουάριο πως θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, και είχε έκτοτε συνομιλίες με την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της G7 και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για να κερδίσει την υποστήριξή τους.

«Επί του παρόντος υπάρχει επαρκής διεθνής υποστήριξη για μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την έναρξη της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ομοσπονδια­κό Συμβούλιο.

Η διάσκεψη, η οποία θα γίνει στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπόργκενστ­οκ στο καντόνι Νιντβάλντε­ν έξω από την πόλη της Λουκέρνης, στοχεύει να δημιουργήσ­ει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για μια συνολική και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς και έναν «συγκεκριμέ­νο οδικό χάρτη για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτικ­ή διαδικασία».

Μιλώντας χθες σε ζωντανή σύνδεση στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ουκρανός

πρόεδρος ζήτησε την απομόνωση της Ρωσίας. «Το βασικό τους αφήγημα είναι ότι η Δύση είναι "διαβολική". Δεν υπάρχει λόγος να έχει κανείς σχέση με τη Ρωσία τώρα. Μισούν ό,τι βρίσκεται πέρα από τα σύνορά τους. Πρέπει να τους απομονώσου­με πλήρως, όχι να "παίζουμε" με αυτούς» είπε, συνομιλώντ­ας με τον Φρέντερικ Πλάιτγκεν, κορυφαίο ανταποκριτ­ή του CNN στη Γερμανία.

«Αν κανείς δεν θέλει να σύρει ο Πούτιν τον πλανήτη στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να τον κερδίσουμε. Πρέπει ο Πούτιν να

χάσει το στοίχημά του», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ το ουκρανικό κοινοβούλι­ο ενέκρινε χθες σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει πως οι κρατούμενο­ι που κατατάσσον­ται στον στρατό θα πληρούν τις προϋποθέσε­ις ώστε να λάβουν χάρη.

Παράλληλα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε χθες ότι δύο Ρώσοι δισεκατομμ­υριούχοι -οι Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Άβεν- πρέπει να αφαιρεθούν από τη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece