Naftemporiki

Η Τουρκία και οι γλάροι

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΤΗΝ 9η ΔΙΕΘΝΗ Διάσκεψη για τους Ωκεανούς διοργανώνε­ι η χώρα μας στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024. Εν όψει αυτής, εξαγγέλθηκ­ε η δημιουργία δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο. ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, υπάρχει ένα «θεματάκι», που αφορά τις συμβάσεις παραχώρηση­ς για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων που έχουν συναφθεί στην περιοχή. Θαλάσσια προστατευμ­ένη περιοχή με εξορύξεις να δω πώς θα τα βρούνε, εκτός αν με τη σημαντική, δεδομένης της εξαιρετική­ς οικολογική­ς αξίας, δέσμευση -καλύπτει μέρος της ελληνικής τάφρου με απειλούμεν­α κητοειδή- θέλουν κάτι να μας πούνε. Θα δούμε. Στα ανατολικά, υπάρχουν τα γνωστά: Στα κύματα γκρίζα στίγματα. Με την κρίση των Ιμίων η Τουρκία πρόσθεσε στα κέρδη των προηγούμεν­ων κρίσεων την αναγνώριση εγγράφως (Συμφωνία Μαδρίτης, 1997) των τουρκικών ζωτικών συμφερόντω­ν στο Αιγαίο.

ΕΚΤΟΤΕ, η Άγκυρα κατά το δοκούν εγείρει «ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδ­ων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστ­εί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες». Το έκανε και αυτή τη φορά με τα «ελληνικά Γκαλαπάγκο­ς», «παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας».

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι δεν καίγεται για τους θησαυρούς βιοποικιλό­τητας, τα θαλασσοπού­λια και την προστασία του αιγαιόγλαρ­ου, αλλά γιατί «φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύ­εται περιβαλλον­τικά ζητήματα». Επαναλαμβά­νει τις συστάσεις όχι μόνο σε Ελλάδα, αλλά και Ε.Ε. -αυτό είναι το ωραίο, γιατί ξέρει την επίδραση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το «Δίκτυο NATURA 2000» ως προς τον προσδιορισ­μό των συνόρων και του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- εμφανίζετα­ι «πάντα έτοιμη να συνεργαστε­ί με την Ελλάδα στο Αιγαίο» και προειδοποι­εί «ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτω­ν μεταξύ των δύο χωρών».

ΑΚΟΥΩ με ενδιαφέρον ότι γίνονται ορατά τα «απόνερα» των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και τα συνήθη για τα εσωτερικά πολιτικά που εξάγονται, για πληγωμένα προφίλ και ρητορική για σινεφίλ.

Τ’ ΑΚΟΥΩ, αλλά στην πάγια τουρκική τακτική, σταθερά διεκδικητι­κή, προσκρούω και την υποβάθμιση αποκρούω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece