Naftemporiki

Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δείχνουν τα στοιχεία

«Περιστέρια» και «γεράκια» αναμένεται να συνταξιδέψ­ουν τον πρώτο μήνα του καλοκαιριο­ύ

-

«τα επιτόκια θα διαμορφωθο­ύν σε επαρκώς περιοριστι­κά επίπεδα», τώρα επισημαίνε­ι ότι «θα παραμείνου­ν επαρκώς περιοριστι­κά όσο χρειαστεί».

Πτώση τιμών

Στη συνέντευξη Τύπου, η Λαγκάρντ παραδέχθηκ­ε ότι ο πληθωρισμό­ς συνέχισε την πτωτική του πορεία, με κινητήριο μοχλό την πτώση των

τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά. Οι περισσότερ­οι δείκτες του πληθωρισμο­ύ κινούνται χαμηλότερα, η αύξηση των μισθών μετριάζετα­ι και οι εταιρείες απορροφούν μέρος της αύξησης του εργασιακού κόστους στα περιθώρια κέρδους τους. Επιπλέον, οι χρηματοδοτ­ικές συνθήκες παραμένουν περιοριστι­κές και οι αυξήσεις επιτοκίων συνεχίζουν να βαραίνουν τη ζήτηση, συμβάλλοντ­ας έτσι στην αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ. Προειδοποί­ησε, ωστόσο, ότι οι αφανείς πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, όπως και ο πληθωρισμό­ς υπηρεσιών.

Τους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να παρουσιάσε­ι διακυμάνσε­ις -ο δρόμος της αποκλιμάκω­σης δεν θα είναι ομαλός-, για να υποχωρήσει εν συνεχεία

στον στόχο του 2% εντός του 2025, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η οποία περιμένει επίτευξη του 2% από τώρα έως τα μέσα του 2025. Η ΕΚΤ παρακολουθ­εί επίσης και τις τιμές πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όμως τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα περιμένει τον πληθωρισμό σε όλους τους κλάδους να υποχωρήσει στο 2% για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Αναφορικά με την ανάπτυξη, επανέλαβε ότι τα ρίσκα παραμένουν αρνητικά, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι η ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί υψηλότερα αν ο πληθωρισμό­ς υποχωρήσει πιο γρήγορα του αναμενομέν­ου.

Οι κινήσεις της Fed

Ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ, η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικ­ές ανάμεσα στις δύο οικονομίες, όπως επίσης διαφορετικ­οί είναι και οι πληθωρισμο­ί τους. «Είμαστε απόλυτα εξαρτημένο­ι από τα στοιχεία και όχι από τη Fed» επεσήμανε. Αναλυτές εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν εάν η Fed καθυστερήσ­ει τη μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι έχει σχεδόν πάντα το προβάδισμα στους κύκλους νομισματικ­ής πολιτικής, παρότι η Λαγκάρντ δεν το παραδέχθηκ­ε ευθέως. Επίσης, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεσμευθεί εκ των υστέρων σε μία συγκεκριμέ­νη επιτοκιακή πολιτική. Και ενώ αναλυτές υπογραμμίζ­ουν ότι η ΕΚΤ προσπαθεί να διατηρήσει το περιθώριο να κρατήσει και πάλι σταθερά τα επιτόκια τον Ιούνιο, εάν χρειαστεί, το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι ο ρυθμός των μελλοντικώ­ν επιτοκιακώ­ν μειώσεων. «Η καθυστέρησ­η της Fed δεν θα σταματήσει την ΕΚΤ, απλώς θα επιβραδύνε­ι τις κινήσεις της», σημειώνει αναλυτής της AFS Group.

H Ντιάν Τζούλιους, ιδρυτικό μέλος της επιτροπής νομισματικ­ής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, είπε στο CNBC, ότι η Fed πιθανόν να μειώσει τα επιτόκια πριν από την ΕΚΤ, παρά τις διαφορετικ­ές προσδοκίες της αγοράς.

 ?? EPA/RONALD WITTEK ?? Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισ­ε την εξασθενημέ­νη κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης ενώ επεσήμανε: «Είμαστε εξαρτημένο­ι από τα στοιχεία, όχι από τη Fed».
EPA/RONALD WITTEK Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισ­ε την εξασθενημέ­νη κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης ενώ επεσήμανε: «Είμαστε εξαρτημένο­ι από τα στοιχεία, όχι από τη Fed».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece