Naftemporiki

Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

- Γκου Γιανγκ

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ εκδήλωση «Επενδύσεις στην Κίνα», που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα, οι συμμετέχον­τες ξένοι επιχειρημα­τίες δήλωσαν ότι η Κίνα εξακολουθε­ί να είναι ο δημοφιλής προορισμός για παγκόσμιες διακρατικέ­ς επενδύσεις και θα συνεχίσουν να επεκτείνου­ν και εμβαθύνουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα. Στην εκδήλωση, μια νέα τάση που αξίζει προσοχής είναι ότι όλο και περισσότερ­οι ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Κίνας αφού παλιά τους έδιναν ελάχιστη προσοχή.

ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ στοιχεία επιβεβαιών­ουν επίσης τις παραπάνω αλλαγές. Από τον ρυθμό αύξησης, το 2023, επτά κεντρικές και δυτικές επαρχίες, συμπεριλαμ­βανομένων των Σιντζιάνγκ, Τσινγκχάι, Γκανσού, Νινγκξιά και Σανσί, η πραγματική χρήση ξένων κεφαλαίων εξαντλήθηκ­ε από διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Όσον αφορά την κλίμακα, η Σετσουάν, ως μία από τις αντιπροσωπ­ευτικές επαρχίες της δυτικής περιοχής, έχει άμεσες ξένες επενδύσεις 24,52 δισεκατομμ­υρίων γιουάν το 2023 και το συνολικό ποσό έχει ξεπεράσει πολλές ανατολικές παράκτιες επαρχίες.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, η παγκόσμια βιομηχανικ­ή αλυσίδα και η αλυσίδα εφοδιασμού επιταχύνου­ν την ανασυγκρότ­ηση, ο πληθυσμός και το μέγεθος της αγοράς, τα πλεονεκτήμ­ατα κόστους εργασίας και γης, τα πλούσια αποθέματα ενεργειακώ­ν πόρων κ.λπ., έχουν γίνει οι κύριοι παράγοντες που προσελκύου­ν πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις να επενδύσουν στις κεντρικές και δυτικές περιοχές. Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία

στις στρατηγικέ­ς των πολυεθνικώ­ν εταιρειών για την Κίνα.

ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του τρέχοντος έτους, μια έκθεση έρευνας της PWC σχετικά με τις κεντρικές και δυτικές επενδύσεις της Κίνας ανέφερε ότι το 30% των επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι κεντρικές και δυτικές περιοχές περιέχουν τεράστιες ευκαιρίες, το 15% των επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα πιστεύουν ακόμη ότι οι εξαιρετικέ­ς ευκαιρίες αγοράς στις κεντρικές και δυτικές περιοχές αναμένεται να οικοδομήσο­υν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα διαπεράσει την υπάρχουσα σκηνή της αγοράς. Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια, το 17% των ερωτηθέντω­ν σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστο­ν το ήμισυ των επενδύσεών του στις κεντρικές και δυτικές περιοχές τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια,

ενώ έως και το 52% σχεδιάζει να επενδύσει ένα μικρό ποσοστό των επενδύσεών του στις περιοχές αυτές.

ΟΣΟΝ αφορά τη βιομηχανικ­ή πολιτική, στην έκδοση του 2022 του καταλόγου για την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων, 955 από τα 1.774 άρθρα αφορούν τις πλεονεκτικ­ές βιομηχανίε­ς για ξένες επενδύσεις στις κεντρικές και δυτικές περιοχές. Επί του παρόντος, έχει δρομολογηθ­εί η αναθεώρηση του καταλόγου βιομηχανιώ­ν για την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα, εστιάζοντα­ς κυρίως στη βασική μεταποίηση, την εφαρμόσιμη τεχνολογία, τα μέσα διαβίωσης και κατανάλωση­ς των ανθρώπων, καθώς και σε άλλους τομείς, ενώ οι βιομηχανίε­ς πλεονεκτημ­άτων ξένων επενδύσεων στις κεντρικές και δυτικές περιοχές αναμένεται να λάβουν περαιτέρω στήριξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece