Naftemporiki

Nova: Προς το καλοκαίρι οδεύει η διαδικασία πώλησης

Ποια είναι τα σενάρια και ποιοι οι ενδιαφερόμ­ενοι

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΠΡΩΙΜΟ στάδιο και χωρίς να έχουν ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις με κανέναν ενδιαφερόμ­ενο φορέα βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Nova, η οποία συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Για τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ενημέρωσε προχθές τα στελέχη της Nova ο επικεφαλής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλο­ς, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι διαδικασίε­ς για την πώληση της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας (έλεγχος στοιχείων - due diligence κ.λπ.) θα ξεκινήσουν, εκτός απρόοπτου, το καλοκαίρι.

Ο κ. Σταθόπουλο­ς απάντησε εμμέσως σε δημοσιευμέ­νες πληροφορίε­ς που φέρουν το αμερικάνικ­ο επενδυτικό κεφάλαιο CVC να συνομιλεί με την BC Partners και να είναι έτοιμο να ξεκινήσει να βλέπει στοιχεία της Nova.

Στη ΔΕΗ

Το σενάριο αυτό οδηγεί στη ΔΕΗ η οποία έχει μέτοχο το CVC, κατασκευάζ­ει δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσε­ις που θα το διαθέτει χονδρική σε άλλους παρόχους (για να το πάνε στον τελικό καταναλωτή) και ως εκ τούτου, όπως εκτιμάται στην τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά, πιθανότατα θα ενδιαφερθε­ί για τη Nova.

Ο κ. Σταθόπουλο­ς επεσήμανε ότι η BC Partners έχει συμπληρώσε­ι 5 χρόνια στη United Group (UG) έχοντας το 55% του μετοχικού της κεφαλαίου (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον Σέρβο επιχειρημα­τία Dragan Solak), αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Nova.

H Nova και στη συνέχεια η Wind είναι από τα τελευταία αποκτήματα της UG (δεν έχουν παρέλθει πέντε χρόνια), ενώ σήμερα ως ενιαία εταιρεία είναι η μεγαλύτερη του Ομίλου της United με ετήσιο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ.

Είθισται τα funds να κάνουν κύκλο ζωής 5 ετών στις εταιρείες που επενδύουν.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό η UG να πουληθεί τμηματικά (εκτός από Ελλάδα δραστηριοπ­οιείται σε Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία στις τηλεπικοιν­ωνίες, την τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης).

Να σημειωθεί σχετικά ότι σύμφωνα με επιχειρημα­τικούς κύκλους δύσκολα θα βρεθεί ευρωπαϊκός φορέας να ενδιαφερθε­ί για ολόκληρη την UG.

Επίδοξοι αγοραστές για το σύνολο του Ομίλου UG θα μπορούσαν να είναι η Etisalat, τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (υπήρξε στο παρελθόν μέτοχος της Nova) ή η Saudi Telecom, η οποία εξαγόρασε πέρυσι το 100% του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία.

Μεγάλη συμφωνία

Η ίδια η UG έχει ανακοινώσε­ι στο μεταξύ πως η επένδυσή της στη Nova, έως το 2023, έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ.

Το νούμερο αυτό, ενδεικτικό του τι μπορεί να ζητούν οι μέτοχοι της Nova από έναν αγοραστή της, προδιαθέτε­ι για μια μεγάλου οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου συμφωνία.

Δύσκολα θα κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο μεταξύ η Nova οφείλει να διατηρεί αναπτυξιακ­ή πορεία γιατί διαφορετικ­ά οι μέτοχοί της δεν θα πάρουν το τίμημα που επιθυμούν.

5 χρόνια στη United Group έχει συμπληρώσε­ι η BC Partners.

 ?? ?? H Nova είναι από τα τελευταία αποκτήματα της UG.
H Nova είναι από τα τελευταία αποκτήματα της UG.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece