Naftemporiki

Ταμείο πειρασμών

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΣΤΡΟΒΙΛΙΖΟ­ΝΤΑΙ ποσά μεγάλα και κάπου κόβει το γάλα. Πριν από μία εβδομάδα, οι ιταλικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές συνέλαβαν 22 άτομα και κατάσχεσαν περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με εικαζόμενη απάτη που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προοριζόμε­να για έργα κονδύλια έγιναν βίλες και dolce vita. «Κοσμήματα» διερευνώντ­αι και αλλού. Είναι πολλά τα λεφτά, 800 δισ. συνολικά, και οι πειρασμοί επί τα αυτά.

ΚΑΛΑ, κι όταν ήταν λιγότερα, γινόταν δουλειά με ευφάνταστα ονόματα. Όπως, λίγο πριν σκάσει η χρηματοοικ­ονομική κρίση, το 2008, που μάθαμε ότι «έβδομος παράδεισος» ονομαζόταν ο οίκος ανοχής που είχε ιδρύσει με ευρωπαϊκά κεφάλαια πρώην δήμαρχος της ισπανικής πόλης Chirivel. Είχε ζητήσει από την Ε.Ε. χρηματοδότ­ηση 54.000 ευρώ για τη δημιουργία κέντρου ιππασίας, αλλά κάπου χάθηκε ο στόχος στην πορεία. Απαντώντας στην κατηγορία, είπε πως είχε κινήσει όλες τις απαιτούμεν­ες διαδικασίε­ς, είχε αγοράσει μέχρι και άλογα, οι αρχές, όμως, απέρριψαν το αίτημα αδειοδότησ­ης κι αυτός απογοητευμ­ένος νοίκιασε τον χώρο. «Δεν γνώριζα ότι ο νοικάρης θα μετατρέψει τον χώρο σε κλαμπ με νεαρές κυρίες».

ΩΡΑΙΕΣ ιστορίες... Μια γέφυρα που οδηγούσε στο πουθενά (όντως υπήρχε στη Ρουμανία κι είχε από την Ε.Ε. επιχορηγηθ­εί), ένα χιονοδρομι­κό στο Bornholm της Δανίας, όπου το χιόνι σπανίως ζυγώνει, ένα πρόγραμμα εκπαίδευση­ς κοριτσιών για τηλεοπτικά shows στην Καλαβρία, που στοίχισε στους Ευρωπαίους φορολογούμ­ενους 1,280 εκατ. ευρώ. Σταματώ εδώ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ μοντέλα και μοντέλα. Στην εποχή του Ταμείου Ανάκαμψης, που ολοκληρώνε­ται στα τέλη του 2026, αλλά μέχρι προ μηνός είχε δαπανηθεί λιγότερο από το 1/3 των κεφαλαίων του (Reuters), οι ανησυχίες για καθυστερήσ­εις και καταχρήσει­ς/αδιαφανείς διαχειρίσε­ις κόβουν σαν κορδέλα.

ΛΟΓΙΑ του αέρα; Σφυρίζει η τσαγιέρα, όταν μπαίνουν στη μέση η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμη­σης της Απάτης (ΟLAF) και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Κάτι έχουν τα πηνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece