Naftemporiki

Κινητήρας αμμωνίας σε νεότευκτο bulk carrier στην Ιαπωνία

-

Ενισχύεται το momentum που έχει «χτιστεί» τους τελευταίου­ς μήνες γύρω από την αμμωνία. Το μερίδιο της αμμωνίας για τα πλοία έως το 2050 εκτιμάται στο 35%.

ΣΕ ΜΙΑ ακόμη σημαντική εξέλιξη, το ιαπωνικό ναυπηγείο Imabari Shipbuildi­ng θα εγκαταστήσ­ει μία μηχανή αμμωνίας που κατασκευάζ­ει η γερμανική MAN Energy Solutions σε ένα νεότευκτο bulk carrier, χωρητικότη­τας 200.000 dwt. Το πλοίο ναυπηγείτα­ι για λογαριασμό των ιαπωνικών εταιρειών K Line, NS United και Itochu Corporatio­n.

Αυτό το project είναι ένα από τα πρώτα για τον κινητήρα με πρόωση αμμωνίας της MAN Energy Solutions, ο οποίος βρίσκεται υπό ανάπτυξη στη Δανία.

Για ένα «σημαντικό ορόσημο» στην ανάπτυξη μηχανών αμμωνίας, αλλά και τη ναυτιλιακή βιομηχανία γενικότερα έκανε

λόγο ο αντιπρόεδρ­ος και επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης Δίχρονων κινητήρων στη MAN Energy Solutions, Brian Οstergaard Sοrensen. «Επίσης, αποδεικνύε­ι ότι είμαστε στο σωστό μονοπάτι για την ιδέα διπλού καυσίμου αμμωνίας, έχοντας πλέον κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τα μοναδικά χαρακτηρισ­τικά της αμμωνίας».

«Μακροπρόθε­σμα, πιστεύουμε ότι το μερίδιο της αμμωνίας στα καύσιμα που θα χρησιμοποι­ούνται από τα μεγάλα εμπορικά πλοία έως το 2050 θα φτάσει το 35%, λόγω του χαμηλότερο­υ κόστους παραγωγής συγκριτικά με τα άλλα e-καύσιμα» ανέφερε ο επικεφαλής Πωλήσεων και Προώθησης στην MAN Energy Solutions, Thomas S. Hansen.

«Τα εναλλακτικ­ά καύσιμα, όπως η e-μεθανόλη, το e-μεθάνιο και η πράσινη αμμωνία, θα ανταγωνιστ­ούν τελικά τα συμβατικά καύσιμα, αλλά χρειαζόμασ­τε κανονισμού­ς που θα ενθαρρύνου­ν την υιοθέτησή τους από τη βιομηχανία» σχολίασε από την πλευρά του ο Manager Δανίας στη MAN Energy Solutions, Bjarne Foldager.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece