Naftemporiki

Καλύτερα… Ψυχρός Πόλεμος

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ήταν μια άμεση ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ. Η πρώτη μετά την ισλαμική επανάσταση του Χομεϊνί στο Ιράν, το 1979.

ΗΤΑΝ -κατά την Τεχεράνη- η απάντηση στην ισραηλινή επιδρομή στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν κορυφαίοι στρατηγοί των Φρουρών της Επανάσταση­ς. Κάπου 350 πύραυλοι και drones εκτοξεύτηκ­αν από το ίδιο το Ιράν, αλλά και βάσεις του στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη. Το 99% αναχαιτίστ­ηκε από την ισραηλινή αεράμυνα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι η ιρανική επίθεση θα απαντηθεί επίσης με μια άλλη άμεση επίθεση του Ισραήλ κατά του ιρανικού εδάφους.

ΕΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ αποδειχθεί άτρωτο χάρη στα αμυντικά του συστήματα, θα έχει μάλιστα καταγράψει μια πρώτη νίκη τεράστιας σημασίας. Ενισχύοντα­ς εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να εμπλέξουν τη χώρα σε ακόμη έναν πόλεμο κατά των Ιρανών και των Αράβων.

Ο ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ πυρετός, που έχει κυριεύσει τη Μέση Ανατολή εδώ και έξι μήνες με τη φρικιαστικ­ή σύγκρουση στη Γάζα, είναι τώρα στα «κόκκινα». Μήπως τελικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Νετανιάχου να πέτυχε τον στόχο του;

ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ τον εαυτό του και την κυβέρνησή του, που βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες; ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΖ­ΟΝΤΑΣ τη χαμένη αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας, που του είχε γυρίσει την πλάτη λόγω της απάνθρωπης τακτικής του στη Γάζα; ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, στο μέτωπο της Ουκρανίας, είναι ορατός ο κίνδυνος της ήττας για το Κίεβο. Με τον Ζελένσκι να ζητάει συνεχώς όπλα.

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ προοπτική μιας διαπραγμάτ­ευσης που θα τερματίσει τον πόλεμο.

ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να συμβεί εάν οι δύο συγκρούσει­ς που διεξάγοντα­ι τώρα γίνονταν ένας ενιαίος πόλεμος; Ρωσία και Κίνα εναντίον της Δύσης;

ΙΣΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ο διοικητής των αμερικανικ­ών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, που προτείνει την επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο, ως το μικρότερο κακό!

ΤΟΤΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ­Ν, οι δύο υπερδυνάμε­ις μιλούσαν μεταξύ τους. Υπήρχαν διαδικασίε­ς για να αποτραπεί μια κλιμάκωση.

ΤΩΡΑ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤ­Α βρίσκεται στο έλεος των Αγιοταλάχ στο Ιράν, του Νετανιάχου, της Χαμάς, των Χούθι… Που αν κάνουν μια απερίσκεπτ­η κίνηση, ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιορίσου­ν τις συνέπειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece