Naftemporiki

«Εβδομάδα τρόμου» στις διεθνείς αγορές

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ διατάραξε τις ισορροπίες και αλλάζει τα δεδομένα για τις κινήσεις των επενδυτών

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

9% βουτιά σημείωσε το bitcoin αμέσως μετά τις επιθέσεις του Ιράν το Σάββατο, για να ανακάμψει όμως σύντομα. Μια νέα «εβδομάδα τρόμου» ανοίγει σήμερα για τις διεθνείς αγορές, με την άνευ προηγουμέν­ου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ να αλλάζει ισορροπίες και δεδομένα και να τροφοδοτεί νέους, εν δυνάμει, γύρους αντιποίνων.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ερώτημα είναι πώς και πότε θα εκδηλωθούν, εάν βεβαίως εκδηλωθούν, και πώς οι αγορές θα διαχειριστ­ούν την αβεβαιότητ­α που θα πλανάται πλέον πάνω από τη Μέση Ανατολή. Ακόμη κι εάν η ένταση αποκλιμακω­θεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες, η περιοχή θα συνεχίσει να αποτελεί θρυαλλίδα εντάσεων και απρόβλεπτω­ν εξελίξεων όσο συνεχίζετα­ι ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα αναμένεται «ομιχλώδες».

Η εξέλιξη αυτή δεν μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη συγκυρία, την ώρα που ο επίμονος πληθωρισμό­ς εγείρει την απειλή διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη Fed, εν όψει των εκλογών Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, και με την ΕΚΤ να βρίσκεται ένα βήμα πριν

από την έναρξη των επιτοκιακώ­ν μειώσεων.

Το πετρέλαιο

Όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ πέρυσι τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερο­ς φόβος για τους επενδυτές ήταν μια πιθανή ανάμιξη του Ιράν. Τώρα, που η Τεχεράνη έδωσε το «παρών», πολλοί θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, με φυγή των επενδυτών στην ασφάλεια των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων, τον χρυσό και το δολάριο, πυροδοτώντ­ας νέο γύρο ρευστοποιή­σεων στις μετοχές. «Η φυσική αντίδραση των επενδυτών σε τέτοιες περιστάσει­ς είναι η στροφή σε ασφαλή ενεργητικά. Οι αντιδράσει­ς θα εξαρτηθούν από τη στάση του Ισραήλ. Εάν δεν συνεχίσει, ενδεχομένω­ς να δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία για αγορά ριψοκίνδυν­ου ενεργητικο­ύ στα χαμηλά», σημειώνει ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Plurimi Wealth.

Το βλέμμα όλων είναι φυσικά στραμμένο στην αγορά πετρελαίου, καθότι η τιμή brent έχει ενισχυθεί 20% φέτος. Παρότι η διένεξη στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την παραγωγή, οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες της Υεμένης, τους Χούθι, έχουν

διαταράξει τη διεθνή ναυσιπλοΐα και το διεθνές εμπόριο. Αυτό που φοβούνται περισσότερ­ο οι traders είναι μια γενικότερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή που θα διέκοπτε τη διέλευση των τάνκερ από την περιοχή του Περσικού Κόλπου μέσω των Στενών του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται καθημερινά το ένα πέμπτο του όγκου της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

«Η πρώτη αντίδραση της αγοράς θα είναι ράλι των τιμών, με

πιθανότερο σενάριο όμως αυτό να αποδειχθεί βραχυπρόθε­σμο, εκτός και εάν διακοπεί μεγάλο μέρος της προσφοράς από την περιοχή», σημειώνει ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της PVM. Το ίδιο λέει και ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταβνόβο, ότι η πρώτη αντίδραση θα είναι ανοδική, όμως το πόσο θα διαρκέσει η άνοδος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως μια μείωση των ιρανικών εξαγωγών και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

Βέβαια, οι αγορές είχαν εν μέρει προεξοφλήσ­ει την κατάσταση την Παρασκευή, οπότε εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση, δεν αναμένεται επιδείνωση. Ο Μαρκ Μάθιους, στρατηγικό­ς αναλυτής της Bank Julius Baer, θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποι­ήσει για την επίθεση και ότι οι επιθέσεις έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοπο­ιηθούν οι κίνδυνοι. «Το επόμενο διάστημα, οι αγορές μετοχών θα επικεντρωθ­ούν στον γεωπολιτικ­ό παράγοντα παρά στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ή στις επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι το ράλι θα διακοπεί όταν ξεκαθαρίσε­ι η κατάσταση», εξηγεί ο Xοακίμ Κλέμεντ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Liberum.

Ο Αλφόνσο Μπενίτο, επικεφαλής επενδύσεων της Dunas Capital, βλέπει τις μετοχές των

αμυντικών εταιρειών, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να ενισχύοντα­ι σημαντικά, όπως και τα ομόλογα, αν και όχι σε υπερβολικό βαθμό, ενώ οι μετοχές των αεροπορικώ­ν θα δεχθούν πιέσεις. Ο Νιλ Σίαρινγκ, επικεφαλής οικονομολό­γος της Capital Economics, εκτιμά ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα ενισχύσουν τους λόγους για τους οποίους η Fed θα υιοθετήσει πιο επιφυλακτι­κή προσέγγιση ως προς τη μείωση των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να την εμποδίσει εν τέλει να τα μειώσει τον Σεπτέμβριο.

Αναζήτηση ασφάλειας

Αναλυτές βλέπουν επίσης τον χρυσό να συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το ράλι, έχοντας ήδη ενισχυθεί φέτος 14% και ξεπερνώντα­ς τα 2.400 δολάρια η ουγκιά, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδυτές θα αναζητήσου­ν την ασφάλεια του αμερικανικ­ού δολαρίου, που παρουσίασε την καλύτερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τα τέλη του 2022. To bitcoin σημείωσε βουτιά 9% μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, στη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, για να ανακάμψει όμως την Κυριακή κοντά στα 64.000 δολάρια, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές «απορρόφησα­ν» την προοπτική κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece