Naftemporiki

Προσπάθειε­ς να αποτραπεί μια γενικευμέν­η σύρραξη

Η διεθνής κοινότητα πιέζει το Ισραήλ να μην απαντήσει στην επίθεση του Ιράν

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Προσπάθειε­ς εκτόνωσης της κρίσης και αποτροπής μιας γενικευμέν­ης σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ γίνονται από τη διεθνή κοινότητα, εν μέσω έντονης διεθνούς διπλωματία­ς και παρέμβασης των ΗΠΑ, οι οποίες, όπως έγινε γνωστό, γνώριζαν για την «περιορισμέ­νη επιχείρηση» της Τεχεράνης.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της έκτακτης συνεδρίασή­ς της μέσω τηλεδιάσκε­ψης, η ομάδα του G7 διαμήνυσε ότι «οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, στην οποία καταδικάζε­ται απερίφραστ­α η εκτόξευση drones και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβά­νεται η πλήρης υποστήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας του G7. Oι χώρες του G7

υπογράμμισ­αν την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσαν τα εμπλεκόμεν­α μέρη να μην προχωρήσου­ν σε κινήσεις που θα είχαν ως στόχο την αύξηση της έντασης στην όλη περιοχή. Για τον σκοπό αυτό, οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στη Γάζα, μέσω του τερματισμο­ύ των εχθροπραξι­ών και της απελευθέρω­σης των ομήρων από τη Χαμάς, ενώ εγγυήθηκαν τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστι­κής βοήθειας στον παλαιστινι­ακό λαό.

Το Ισραήλ είχε αποφασίσει

να επιτεθεί στο Ιράν νωρίς το πρωί της Κυριακής, αλλά έκανε πίσω αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέστησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας, να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επιτυχή άμυνα κατά των ιρανικών αεροπορικώ­ν επιδρομών, έγραψε ο αμερικανικ­ός ιστότοπος Axios, επικαλούμε­νος πηγή στον Λευκό Οίκο. «Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικ­ές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκ­αν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, διατυπώνον­τας και πάλι την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ. «Θα συνεχίσουμ­ε να συνεργαζόμ­αστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύο­υμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, επαναλαμβά­νοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινού­ς να αμυνθούν».

Ωστόσο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είχε κάνει γνωστή στις ΗΠΑ την πρόθεσή του να διεξαγάγει «περιορισμέ­νη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. «Ανακοινώσα­με με μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι η επιχείρησή μας θα ήταν περιορισμέ­νη και ελάσσων και θα είχε στόχο την τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν

Αμίρ-Αμπντολαχι­άν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες για το σχέδιό της «72 ώρες πριν από την επιχείρηση». «Δεν επιδιώκουμ­ε να βάλουμε στο στόχαστρο τον αμερικανικ­ό λαό ή τις αμερικανικ­ές βάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε, προειδοποι­ώντας ότι το Ιράν μπορεί να στοχεύσει τις αμερικανικ­ές στρατιωτικ­ές θέσεις αν εμπλακούν «στην άμυνα ή την υποστήριξη» του Ισραήλ.

Στρατηγική συμμαχία

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει μια ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, επιβεβαιών­οντας ότι η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η διεθνής διπλωματία για την εξομάλυνση της κατάστασης. Ο

πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ανέφερε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμ­βανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος

της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκε­ψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για αύριο Τρίτη.

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση

στην οποία αναφέρει ότι πριν από την ιρανική επίθεση η Τουρκία επικοινώνη­σε με το Ιράν και τις ΗΠΑ, ζητώντας αυτοσυγκρά­τηση και οι αντιδράσει­ς να είναι «αναλογικές». Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του από το Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχι­άν, με τον Φιντάν να λέει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Η Τεχεράνη φέρεται να απάντησε ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει τερματιστε­ί και το Ιράν δεν θα προχωρήσει σε νέα επιχείρηση, εκτός αν δεχθεί επίθεση. Εάν όμως το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά, είπε στον Χακάν Φιντάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

πλήρωμα επέβαινε στο πλοίο ισραηλινών συμφερόντω­ν που κατέλαβαν χθες οι ειδικές δυνάμεις του ναυτικού των Φρουρών της Επανάσταση­ς. 72 πριν από την επιχείρηση κατά του Ισραήλ η Τεχεράνη ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες

Διάβημα διαμαρτυρί­ας

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τους πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece