Naftemporiki

Τα φώτα σε Μ. Ανατολή - S&P

Ποια γεγονότα αναμένεται να καθορίσουν την εβδομαδιαί­α τάση στο Χ.Α.

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

ΣΤΗ ΛΗΞΗ της τρέχουσας εβδομάδας και συγκεκριμέ­να την ερχόμενη Παρασκευή (19/4), ο οίκος αξιολόγηση­ς S&P θα ανακοινώσε­ι την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο. Ωστόσο, η νέα χρηματιστη­ριακή εβδομάδα ξεκινά με την πιθανότητα μιας γενικευμέν­ης πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ χθες τα ξημερώματα. Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία, ενώ η συγκυρία προσομοιάζ­ει πολύ με την περίοδο του 1980 ως προς την εκδήλωση ροών προς πιο συντηρητικ­ού προφίλ επενδύσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου όσα είχε χάσει την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Η ένταση της ανόδου, μάλιστα, έφερε οριακά σε ανοδική διάθεση τον MACD για πρώτη φορά μετά τις 23 Φεβρουαρίο­υ, ενώ στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής διατηρήθηκ­ε η επαφή με τη ζώνη των 1.400 μονάδων. Ο Γ.Δ. ξεκινά την εβδομάδα από τις 1.400,61 μονάδες, με την κεφαλαιοπο­ίηση να βρίσκεται στα 97,13 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο βασικός δείκτης του Χ.Α. κράτησε το θετικό πρόσημο, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,24%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,02%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,23%.

Σε επίπεδο έτους ο Γ.Δ. σημειώνει κέρδη 8,31%, ο FTSE 25 είναι στο +8,53%, ο Mid Cap εξανέμισε σχεδόν τα κέρδη του, καθώς είναι στο +0,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 13,25%.

Στα εγχώρια προγραμματ­ισμένα γεγονότα, οι εισηγμένες που ανακοινώνο­υν αποτελέσμα­τα του 2023 αυτή την εβδομάδα είναι: Orilina Properties, Viokarpet, ΚριΚρι (16/4), Jumbo, ΟΛΘ, Lamda Developmen­t, ΑΔΜΗΕ (17/4) και Aloumyl (19/4).

3,23% τα κέρδη που κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece