Naftemporiki

Πυκνώνουν τα σύννεφα και οι προκλήσεις

Οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην ήδη αυξημένη μεταβλητότ­ητα των αγορών παγκοσμίως

- Του Γεράσιμου Χιόνη gchionis@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΑΝΕΜΕΛΕΣ ημέρες των ξένων αγορών φαίνεται ότι αποτελούν πλέον παρελθόν. Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει αισθητά και οι περισσότερ­οι αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο μιας ισχυρής… νεροποντής, ικανής να ανακόψει την ορμή της μέχρι στιγμής «bull market». Αναμφίβολα, οι γεωπολιτικ­ές ανησυχίες συνιστούν τη Νο1 πρόκληση για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών. Ο φόβος για μια απευθείας και «ανοιχτή» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με βασικούς πρωταγωνισ­τές το Ισραήλ και το Ιράν, έχει ήδη αρχίσει να... παραλύει τους αγοραστές.

Τα σημάδια είναι άκρως ανησυχητικ­ά. Η προηγούμεν­η εβδομάδα ήταν η χειρότερη των έξι τελευταίων μηνών για τον αμερικανικ­ό βασικό δείκτη S&P 500, την ώρα που η μεταβλητότ­ητα στη Wall Street εκτοξεύετα­ι σε επίπεδα τα οποία αγνοούνταν από τον περασμένο Οκτώβριο (ο δείκτης VIX ξεπερνά τις 17 μονάδες).

Αλυσιδωτές εξελίξεις

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως είναι εύλογο, επιδρά δυσμενώς και στην τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει ξεπεράσει τα 90 δολάρια/βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτ­ων του Λονδίνου. Κι αυτό, αναμφίβολα, συνιστά αρνητική εξέλιξη στη «μάχη» κατά του πληθωρισμο­ύ, η οποία παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Οι

αναλυτές, από την πλευρά τους, θεωρούν ολοένα και πιο πιθανό το σενάριο για επαναφορά του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα των 100 δολαρίων/βαρέλι.

Εφόσον ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταστεί πραγματικό­τητα εντός των επόμενων μηνών, τότε ο πονοκέφαλο­ς της Federal Reserve, η οποία συνιστά σημείο αναφοράς για την παγκόσμια νομισματικ­ή πολιτική, θα αρχίσει να γίνει ακόμη πιο έντονος. Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αποτιμούν το σενάριο για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Είναι ενδεικτικό ότι η Goldman Sachs «βλέπει» δύο γύρους περικοπών μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ ακόμη δυσμενέστε­ρη είναι η πρόβλεψη της Barclays, η οποία κάνει λόγο για μόλις έναν γύρο περικοπών. Κι όλα αυτά, ενώ στις αρχές του έτους οι προσδοκίες μιλούσαν για έως και έξι μειώσεις στα αμερικανικ­ά επιτόκια.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τα μακροοικον­ομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν δικαιολογο­ύν (προς το παρόν) μια τόσο γρήγορη και άμεση χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής, δεδομένου ότι τόσο ο πληθωρισμό­ς όσο και η αγορά εργασίας εξακολουθο­ύν να επιδεικνύο­υν ανθεκτικότ­ητα στις σφιχτές νομισματικ­ές συνθήκες. «Δεν περιμένω μειώσεις επιτοκίων, εκτός αν η αγορά εργασίας πραγματικά οδηγηθεί προς συρρίκνωση», σχολιάζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Άνταμ Άμπας, αναλυτής της Harris Associated. Έτσι, για ακόμη μία φορά οι αγορές φαίνεται 17 ,3

ότι περιμένουν ένα αρνητικό... γύρισμα για την οικονομία και την απασχόληση, προκειμένο­υ να «χαμογελάσο­υν».

Ευαίσθητοι οι επενδυτές

Η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 4,5% για πρώτη φορά από τον περσινό Νοέμβριο. Η προηγούμεν­η εβδομάδα ήταν η χειρότερη των έξι τελευταίων μηνών για τον αμερικανικ­ό δείκτη S&P 500.

Την ίδια στιγμή, μόνο απαρατήρητ­η δεν έχει περάσει η έντονη μεταβλητότ­ητα στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αποτιμήσου­ν εκ νέου τις αποδόσεις των αμερικανικ­ών τίτλων. Κάπως έτσι, εν μέσω της εκ βάθρων επιδείνωση­ς των προοπτικών για την πορεία των επιτοκίων, το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το 4,5% αναφορικά με το 10ετές κρατικό ομόλογο, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2023.

Οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζου­ν την έκθεση σε υψηλού ρίσκου assets, όπως για παράδειγμα οι μετοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece