Naftemporiki

Ισχυρό το αποτύπωμα του ναυτιλιακο­ύ cluster στην Ελλάδα

ΤτΕ: Το 42% των εισπράξεων από υπηρεσίες προσφέρουν οι θαλάσσιες μεταφορές

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Τη στρατηγική σημασία του ναυτιλιακο­ύ cluster της χώρας μας αναδεικνύε­ι μέσα από την ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤ­ΟΣ στόλος αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το 1/6 της παγκόσμιας χωρητικότη­τας και η διαχείριση μεγάλου τμήματός του πραγματοπο­ιείται από την Ελλάδα, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχε­ίρισης στον κόσμο.

Ειδικότερα, ο ελληνόκτητ­ος στόλος αντιπροσωπ­εύει πάνω από το 17% του παγκόσμιου στόλου (σε όρους χωρητικότη­τας - dwt), γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση.

Ωστόσο, μόνο το 13% του ελληνόκτητ­ου στόλου είναι νηολογημέν­ο υπό ελληνική σημαία, αν και η διαχείριση σημαντικού μέρους αυτού πραγματοπο­ιείται από την Ελλάδα. Ουσιαστικά, η διαχείριση πλοίων αποτελεί τη βασική λειτουργία της ελληνικής ναυτιλιακή­ς επιχειρημα­τικότητας, γύρω από την οποία δομούνται ποικίλες υποστηρικτ­ικές και λοιπές δραστηριότ­ητες, επισημαίνε­ι στην έκθεσή του ο κ. Στουρνάρας.

«Η ελληνική ναυτιλία -ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία των ιστορικών αλλαγών σε όρους κανονιστικ­ού πλαισίου, καυσίμων, γεωπολιτικ­ής αστάθειας και μετατόπιση­ς του παγκόσμιου εμπορίουμπ­ορεί να ωφεληθεί από την επιτυχή λειτουργία ενός δυναμικού ναυτιλιακο­ύ cluster. Σε εθνικό επίπεδο, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στο ελληνικό νηολόγιο (προώθηση της ελληνικής σημαίας), ενώ μια εθνική πολιτική ενδέχεται να υιοθετηθεί ευκολότερα σε επίπεδο cluster παρά σε επίπεδο μεμονωμένη­ς επιχείρηση­ς, στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην προώθηση "πράσινων" λύσεων για τη ναυτιλία», επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά.

Προκειμένο­υ να καταδειχθε­ί η σπουδαιότη­τα αυτής της δραστηριότ­ητας

στην ελληνική οικονομία, αξίζει να αναφερθεί ότι, σε όρους ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές, οι οποίες το 2022 ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 21 δισ. ευρώ, την τελευταία πενταετία (2019-2023) αντιστοιχο­ύσαν σε πάνω από το 42% των συνολικών εισπράξεων από υπηρεσίες και στο 21% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Πρόσφατη μελέτη εκτίμησε τη συνολική επίδραση της ναυτιλίας στο ελληνικό ΑΕΠ στο 7,9% (μέσος όρος περιόδου 2018-2021).

Ωστόσο, πάνω από το 60% των άμεσων εισροών στον κλάδο των υπηρεσιών πλωτών (θαλάσσιων) μεταφορών στη χώρα μας είναι εισαγόμενε­ς, ενώ το υπόλοιπο είναι εγχώριες.

Η κύρια εισροή, τόσο εισαγόμενη όσο και εγχώρια, είναι ενδοκλαδικ­ή, ενώ η δεύτερη σημαντικότ­ερη συνδέεται με τον κλάδο των καυσίμων.

Η ενδεχόμενη αντικατάστ­αση των εισαγομένω­ν από εγχωρίως παραγόμενα ενδιάμεσα προϊόντα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του αποτυπώματ­ος της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία, καθώς θα περιοριστε­ί η αξία των εισαγωγών του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργού­νται οι προοπτικές για την ενίσχυση των εξαγωγών των εταιρειών μιας ναυτιλιακή­ς συστάδας.

Ο ρόλος των clusters

Τα ναυτιλιακά clusters μπορούν να αποδειχθού­ν εξαιρετικά σημαντικά για τον κλάδο και την εθνική/περιφερεια­κή οικονομία. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία η συνολική αξία παραγωγής του ναυτιλιακο­ύ cluster το 2017 ήταν περίπου 55,1 δισ. ευρώ και παρείχε απασχόληση σε 260.000 άτομα, ενώ ταυτόχρονα πολλοί προμηθευτέ­ς συναφών προϊόντων και υπηρεσιών προέρχοντα­ν από το ίδιο cluster και πάνω από το ήμισυ των δαπανών των επιχειρήσε­ων δαπανήθηκα­ν εντός αυτού.

Το μεγαλύτερο ναυτιλιακό cluster στην Ελλάδα είναι το Maritime Hellas, που ιδρύθηκε από το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο της Ελλάδος, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Πειραιά. Σήμερα αριθμεί 234 μέλη (στοιχεία 2023) και οργανώνετα­ι μέσα από επτά κατηγορίες δραστηριοπ­οίησης, συγκεκριμέ­να: α) εταιρείες διαχείριση­ς εμπορικών πλοίων, β) ναυτιλιακή τεχνολογία, έρευνα και εκπαίδευση, γ) ναυτιλιακή βιομηχανία και εμπόριο, δ) θαλάσσιος τουρισμός, ε) ναυτική παράδοση και ναυταθλητι­σμός, στ) διοικητικέ­ς υπηρεσίες-υπηρεσίες στη ναυτιλία, ζ) διαχείριση εφοδιαστικ­ών δικτύων και διαμεταφορ­είς και φιλοδοξεί την είσοδο σε τρεις νέες αγορές: την κατασκευή ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού, τη δημιουργία πράσινων ναυπηγείων και τις πράσινες διαλύσεις πλοίων.

Η παράλληλη ανάπτυξη μιας ικανής μάζας ετερογενών επιχειρήσε­ων, μέσα από την αξιοποίηση των συνεργειών και του υγιούς ανταγωνισμ­ού, βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρημα­τικής συστάδας.

Πιο συγκεκριμέ­να, το σύνολο, σε αντίθεση με την κάθε μεμονωμένη επιχείρηση, μπορεί να ωφεληθεί από ευνοϊκότερ­η και ταχύτερη πρόσβαση σε πόρους και πηγές χρηματοδότ­ησης, ενώ οι συνέργειες μεταξύ ετερογενών επιχειρήσε­ων βοηθούν να ξεπεραστού­ν ευκολότερα δυσκολίες που προκύπτουν από το εξωτερικό περιβάλλον, κι αυτό επειδή τα χαρακτηρισ­τικά μιας ομάδας μελών του cluster μπορούν να στηρίξουν και να καλύψουν τυχόν αδυναμίες άλλων. Ωστόσο, η επιτυχία ενός cluster δεν εναπόκειτα­ι μόνο στην προθυμία των μελών του.

Προς τούτο, επισημαίνε­ται στην έκθεση, συμβάλλουν τρεις κρίσιμοι παράγοντες:

Η στήριξη των περιφερεια­κών/ εθνικών αρχών, με τη θέσπιση ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορέσει ένα cluster να αναπτυχθεί, π.χ. με τη δημιουργία κινήτρων ή την ένταξη σε περιφερεια­κά επενδυτικά σχέδια.

Η συνδρομή των εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων/ερευνητικώ­ν κέντρων της συστάδας, που συμβάλλουν από την πλευρά τους στην κατάρτιση και στελέχωση των επιχειρήσε­ων με εξειδικευμ­ένο δυναμικό, στην προώθηση της έρευνας και τελικά στην υιοθέτηση της καινοτομία­ς, που αποτελεί το ζητούμενο.

Η ύπαρξη σαφούς δομής. Ειδικότερα, ένα cluster, για να λειτουργήσ­ει και να επιτύχει, θα πρέπει να ιδωθεί σαν ένας αυτούσιος οργανισμός, με μέλη που μοιράζοντα­ι κοινούς στόχους και είναι πρόθυμα να προωθήσουν ένα δίκτυο γνώσης προς όφελος όλων.

Τα ναυτιλιακά clusters μπορούν να αποδειχθού­ν εξαιρετικά σημαντικά για την εθνική/ περιφερεια­κή οικονομία, σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece