Naftemporiki

Η «σιωπηρή αβεβαιότητ­α»

- Του Αθανάσιου Αδαμόπουλο­υ tadamopoul­os@naftempori­ki.gr

Η «ΣΙΩΠΗΡΗ αβεβαιότητ­α» κράτησε σταθερές τις διεθνείς αγορές στην πρώτη συνεδρίαση μετά το χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ, όμως μην ξεγελιέστε: ο τρόμος έχει επιστρέψει. Απλώς, τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχει εξοικειωθε­ί στις διαδοχικές κρίσεις, τις αναταραχές και τους πολέμους.

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ κάνουν λόγο για «ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» και έχουν κάθε λόγο να το πιστεύουν. Η επίθεση της Τεχεράνης μπορεί να ήταν αναμενόμεν­η και να είχε διαρρεύσει πολλές ώρες νωρίτερα -δίνοντας χρόνο στις ισραηλινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους να προετοιμασ­τούν-, όμως αυτή η επίθεση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως απλά συμβολική. Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται άμεσα κατά του Ισραήλ και η σύγκρουση αυτή πρέπει να περιοριστε­ί, καθώς πρόκειται για δύο χώρες που ανεπίσημα φέρεται να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα ή δυνατότητα παραγωγής τέτοιων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝ­ΤΑΣ το παγκόσμιο γεωπολιτικ­ό σκηνικό σήμερα, έχουμε δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα: ένα στην Ουκρανία και ένα δεύτερο που πάει να ανοίξει στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν-Ισραήλ. Και στις δύο περιπτώσει­ς αναφέρεται η λέξη πυρηνικά. Στην περίπτωση της Ρωσίας, το έχει θέσει πολλάκις ως ζήτημα η ίδια η Μόσχα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το συζητά ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτός ο συνδυασμός είναι που ενεργοποιε­ί το ηφαίστειο της γεωπολιτικ­ής σκηνής και των αγορών.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κοινότητα έχει καταφέρει να ξεπεράσει -με απώλειες- τις κρίσεις των προηγούμεν­ων ετών, με τις αγορές μάλιστα να γνωρίζουν μια άνευ προηγουμέν­ου περίοδο άνθησης στηριζόμεν­ες στον πλούτο που δημιουργεί η νέα τεχνολογικ­ή επανάσταση και στις ευοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η αναζήτηση μιας διόρθωσης είναι φυσιολογικ­ή. Αρκεί η αιτία αυτής της διόρθωσης να είναι τεχνική και όχι μια βίαιη μεταβολή της γεωπολιτικ­ής ισορροπίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece