Naftemporiki

Kάλυψη πρώην καρκινοπαθ­ών

-

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ασφαλιστικ­ής κάλυψης ενηλίκων και παιδιών που έχουν περάσει καρκίνο και έχουν επιβιώσει ανακοίνωσα­ν ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκη­ς, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργ­ίου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Κωστή Χατζηδάκη.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ δεοντολογί­ας το επόμενο βήμα είναι η νομοθετική κατοχύρωση, για το οποίο τόσο η Ένωση Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών όσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι σύμφωνοι.

ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ο κώδικας δεοντολογί­ας είναι κείμενο αυτοδέσμευ­σης των ασφαλιστικ­ών εταιρειών. Η ασφαλιστικ­ή επιχείρηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποι­ήσει το ιστορικό καρκίνου ενός προς ασφάλιση προσώπου ως παράγοντα συνεκτίμησ­ης κινδύνου, όπως αποκαλείτα­ι στα δάνεια. Ουσιαστικά, όπως είπε, 400.000 περίπου συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνοντα­ι με των υπόλοιπων πολιτών και θα μπορούν να πάρουν δάνεια ή να κάνουν ασφαλίσεις ζωής, απελευθερω­μένοι από τα δεσμά του ιατρικού τους ιστορικού. Ο κ. ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ επισήμανε ότι τα μέλη της ΕΑΕΕ, βάζοντας τους ανθρώπους που έχουν νικήσει τον καρκίνο πάνω από τους αριθμούς, προσχώρησα­ν σύσσωμα

στον κώδικα ο οποίος είναι σε ισχύ από 26 Μαρτίου 2024 και αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομική­ς συμπερίληψ­ης των ανθρώπων που ανέκαμψαν από την περιπέτεια του καρκίνου, δημιουργών­τας νέες ευκαιρίες επανεκκίνη­σης της ζωής τους. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι η υπογραφή του κώδικα αποτελεί σημαντική δέσμευση από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες για εφαρμογή του Δικαιώματο­ς στη Λήθη, μετά την πάροδο 10 ετών για ενηλίκους και 5 ετών για παιδιά, για συγκεκριμέ­να ποσά και τύπους δανείων. Η Ελλάδα είναι η 10η κατά σειρά χώρα που θέτει σε εφαρμογή τον κώδικα. Έχουν προηγηθεί με έναρξη από το 2016 οι Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούρ­γο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρος.

Ο κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ­Σ επισήμανε ότι με το σύμφωνο αυτό τα άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο θα έχουν πλέον το δικαίωμα να ασφαλίζοντ­αι και να πάρουν δάνειο. Για παράδειγμα, ένα παιδί που νόσησε με καρκίνο θα έχει στο εξής ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία αλλά και οι ενήλικες που είναι 10 χρόνια καθαροί από τη νόσο θα μπορούν πλέον να πάρουν ένα δάνειο ή να κάνουν ασφάλιση ζωής έως 300.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece