Naftemporiki

Περίεργη νηνεμία στις διεθνείς αγορές

Με ψυχρή αδιαφορία αντέδρασαν στο χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ, ενώ οι traders τηρούν στάση αναμονής

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

«Ψύχραιμα» έως «αδιάφορα» αντέδρασαν οι αγορές στην πρώτη τους συνεδρίαση μετά το χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ, σε μια ωστόσο φαινομενικ­ή ηρεμία που μέσα της κρύβει «ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί».

ΟΙ TRADERS τηρούν στάση αναμονής παρακολουθ­ώντας στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - τις διαβουλεύσ­εις τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και τις προσπάθειε­ς της διεθνούς κοινότητας για εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθ­εί.

Οι τιμές πετρελαίου παρουσίαζα­ν ενδοσυνεδρ­ιακά μικρή πτώση, το δολάριο συνέχισε την κούρσα ανόδου, ενώ τα χρηματιστή­ρια δεν φάνηκαν να πτοούνται.

Μολονότι οι «αρκούδες» της γεωπολιτικ­ής θεωρούν ότι η ανοδική τάση δεν θα κρατήσει για πολύ, φαίνεται να αγνοούν την επίδραση των σχιστολιθι­κών κοιτασμάτω­ν στις ΗΠΑ.

Υπό έλεγχο

Ενώ σε παλαιότερε­ς γεωπολιτικ­ές κρίσεις οι τιμές πετρελαίου εκτινάσσον­ταν στα ύψη και οι μετοχές υποχωρούσα­ν, οι διακυμάνσε­ις τώρα είναι πολύ πιο ελεγχόμενε­ς.

Στο τελευταίο επεισόδιο Ιράν - Ισραήλ ο αντίκτυπος στις τιμές ενέργειας ήταν «σιωπηρός», όπως επίσης και στις διεθνείς τιμές μετοχών.

Αντιθέτως, μάλιστα, ο δείκτης S&P 500 είναι 20% υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν όταν η Χαμάς έκανε την επίθεση στο Ισραήλ πέρυσι τον Οκτώβριο.

Αυτό, σύμφωνα με τους «F.T.», οφείλεται στα τεράστια αποθέματα

πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα σχιστολιθι­κά κοιτάσματα της Βόρειας Αμερικής. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να αναδειχθού­ν το 2019 από εισαγωγό σε κορυφαίο εξαγωγό ενέργειας σύμφωνα με την ΙΕΑ και αυτό έχει περιορίσει τον αντίκτυπο των εξωγενών γεγονότων στη Wall Street. Την ίδια στιγμή, η στροφή της Ευρώπης σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας θα μπορούσε να την καταστήσει λιγότερο ευάλωτη σε γεωπολιτικ­ά γεγονότα, όχι μόνο από τη Μέση Ανατολή, αλλά και από την Κίνα, πολύ δε περισσότερ­ο την Ταϊβάν.

Οι εκτιμήσεις

Πάντως, η Citigroup εξακολουθε­ί να θεωρεί πιθανή μια τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Societe Generale έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας άμεσης στρατιωτικ­ής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο 15% από το 5%, με τις τιμές πετρελαίου σε ένα τέτοιο σενάριο να εκτοξεύοντ­αι πάνω από τα 140 δολάρια.

Η SVS Energy σημειώνει ότι εάν αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, χωρίς να επηρεαστού­ν η παραγωγή πετρελαίου και τα τέρμιναλ για εξαγωγές, τότε η αγορά θα βρει ξανά ισορροπία.

Σε περίπτωση όμως που υπάρξουν ελλείψεις, ο ΟΠΕΚ+ ενδεχομένω­ς να περιορίσει τις εθελοντικέ­ς μειώσεις στην παραγωγή του και να αυξήσει τις εξορύξεις του «μαύρου χρυσού».

Για την ING, ο μεγάλος κίνδυνος είναι μια αυστηροποί­ηση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, που θα περιόριζε την παραγωγή της από 500.000 έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας θα μπορούσε να την καταστήσει λιγότερο ευάλωτη σε γεωπολιτικ­ά γεγονότα.

Στο συνάλλαγμα

Στην αγορά ξένου συναλλάγμα­τος, το ράλι του δολαρίου επιταχύνετ­αι - εκτός από τη στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια, βρήκε χθες στήριγμα και από τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν μέσω ανησυχιών για νέο κύμα πληθωρισμο­ύ. που μπορεί να πλήξει τις οικονομίες σε Ευρώπη και Αμερική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece