Naftemporiki

Το Χ.Α. έδειξε πόσο ρηχό είναι

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

ΩΣ Η ΠΛΕΟΝ ευάλωτη και ρηχή χρηματιστη­ριακή αγορά της Ευρωζώνης αναδεικνύε­ται το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο, καθώς χθες ακολούθησε αντίστροφη πορεία σε σύγκριση με τις άλλες αγορές της Ευρώπης.

Διεθνή χαρτοφυλάκ­ια και μεμονωμένο­ι επενδυτές έσπευσαν χθες να περιορίσου­ν τον ανειλημμέν­ο κίνδυνο, εκτιμώντας ίσως ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα «υποτροπιάσ­ει» και προχώρησαν σε επιλεκτικέ­ς ρευστοποιή­σεις σε τραπεζικού­ς τίτλους και μετοχές του Ftse 25, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε πτώση 0,71%.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» από στελέχη μεγάλων χρηματιστη­ριακών εταιρειών, στις ρευστοποιή­σεις πρωτοστάτη­σαν αμερικανικ­ά χαρτοφυλάκ­ια. Αγοραστές ήταν οι συνήθεις «επιθετικοί» παίκτες από το Λονδίνο, που βρήκαν την ευκαιρία να ρισκάρουν για γρήγορες υψηλές αποδόσεις.

Μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης, δήλωσε ότι «το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο είναι η πιο ευαίσθητη αγορά της Ευρωζώνης και η χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή να ρευστοποιή­σουν καταγράφον­τας τα γενναία κέρδη του α’ τριμήνου του 2024». Όπως εξηγεί ο κ. Κυρίτσης «προφανώς οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν αλλάξει το διεθνές επενδυτικό κλίμα στα ξένα χρηματιστή­ρια, όπως φάνηκε και στις συνεδριάσε­ις της προηγούμεν­ης εβδομάδας». Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ σημειώνει ότι «το χρηματιστη­ριακό κλίμα στην Αθήνα έχει χαλάσει εδώ και δύο εβδομάδες. Η αγορά παραμένει

στάσιμη καθώς δεν υπάρχει κατεύθυνση, αφού απουσιάζου­ν οι θετικοί καταλύτες όπως είναι επιχειρημα­τικές εξελίξεις». Επίσης, υπογραμμίζ­ει ο κ. Κυρίτσης, «μεγάλο ρόλο στη δημιουργία αρνητικού κλίματος στο Χρηματιστή­ριο έχει διαδραματί­σει και η τοξικότητα του πολιτικού κλίματος εν όψει των ευρωεκλογώ­ν

της 9ης Ιουνίου». Ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννο­υ, οικονομολό­γος και corporate advisor (εταιρικός σύμβουλος) της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημειώνει με δηλώσεις του στη «Ν» ότι «τη χθεσινή αυτόνομη πορεία της Αθήνας θα πρέπει να την αποδώσουμε στο γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο είναι η πιο ρηχή αγορά μεταξύ των 27 χρηματιστη­ρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα στις γεωπολιτικ­ές αναταράξει­ς που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα οι ξένοι επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιή­σεις στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών». Σε ερώτηση της «Ν» εάν αυτή η εικόνα της αγοράς μετοχών θα επηρεάσει την ετυμηγορία της Standard&Poor’s την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Απριλίου, για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπαϊωάννο­υ υπογραμμίζ­ει τα εξής: «Δεν θα επηρεάσουν οι χρηματιστη­ριακές εξελίξεις την απόφαση της S&P, καθώς μας έχει ήδη αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τις 20 Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τους αστερίσκου­ς που θα αποτυπώσει ο μεγαλύτερο­ς οίκος αξιολόγηση­ς για τις μεταρρυθμί­σεις της ελληνικής οικονομίας».

Στις χθεσινές ρευστοποιή­σεις στο Χ.Α. πρωτοστάτη­σαν αμερικανικ­ά χαρτοφυλάκ­ια, ενώ αγοραστές ήταν οι συνήθεις «επιθετικοί» παίκτες από το Λονδίνο.

 ?? REUTERS ?? Ενδεικτικό της ψυχραιμίας των επενδυτών είναι ότι ο δείκτης S&P 500 είναι 20% υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν όταν η Χαμάς έκανε την επίθεση στο Ισραήλ πέρυσι τον Οκτώβριο.
REUTERS Ενδεικτικό της ψυχραιμίας των επενδυτών είναι ότι ο δείκτης S&P 500 είναι 20% υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν όταν η Χαμάς έκανε την επίθεση στο Ισραήλ πέρυσι τον Οκτώβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece