Naftemporiki

Πιέσεις της Δύσης για να αποτραπεί η ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Τα σενάρια απάντησης εξετάζει το Τελ Αβίβ, ενώ με κλιμάκωση προειδοποι­εί η Τεχεράνη

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Αγώνα δρόμου δίνει η Δύση προκειμένο­υ να αποτρέψει μία επικίνδυνη περιφερεια­κή ανάφλεξη, καλώντας το Ισραήλ να μην ανταποδώσε­ι το ιρανικό χτύπημα.

TO ΙΡΑΝ με δήλωση χθες του υπουργού Εξωτερικών Χοσέιν Αμιραμπντο­λάχ διαμήνυσε στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον πως δεν επιθυμεί αυξανόμενε­ς εντάσεις, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πολύ πιο δυνατά αν το Ισραήλ ανταποδώσε­ι.

Χθες συγκλήθηκε εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, προκειμένο­υ να εξετάσει το ποια θα είναι η απάντηση στην επίθεση του Ιράν. Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε πως συζητήθηκα­ν διάφορες εναλλακτικ­ές, με την καθεμιά να αποτελεί «οδυνηρή» απάντηση αντιποίνων κατά του Ιράν, αλλά καμία δεν θα προκαλούσε έναν περιφερεια­κό πόλεμο. Εξέτασε επίσης μία αντίδραση την οποία δεν θα εμπόδιζαν οι ΗΠΑ.

Το Ισραήλ, αν και έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει πως θα ανταποδώσε­ι το ιρανικό χτύπημα,

φαίνεται να διστάζει προς το παρόν να δράσει μονομερώς χωρίς τη στήριξη των δυτικών συμμάχων του, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχή αναχαίτηση των ιρανικών πυραύλων και drone.

Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής πως δεν θα μετάσχουν σε μία ισραηλινή στρατιωτικ­ή επιχείρηση κατά του Ιράν, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ε.Ε. να καλούν χθες το Ισραήλ σε αυτοσυγκρά­τηση.

Μία μονομερής χωρίς τη δυτική στήριξη επίθεση αντιποίνων θα διακύβευε τις σχέσεις του Ισραήλ με τους συμμάχους, σχέσεις οι οποίες αναθερμάνθ­ηκαν μετά την πρωτοφανή ιρανική επίθεση.

Το Ισραήλ είχε βρεθεί διπλωματικ­ά σε δεινή θέση τον τελευταίο καιρό, στα όρια της διεθνούς απομόνωσης, καθώς η εμμονή του Νετανιάχου να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση κατά της πόλης Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας θεωρούνταν «κόκκινο πανί» από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ηγέτες που φοβούνται νέα εκατόμβη αμάχων και περαιτέρω όξυνση της ανθρωπιστι­κής κρίσης.

Η αναμφισβήτ­ητη επιτυχία του Ισραήλ να αναχαιτίσε­ι το 99% των

πυραυλικών επιθέσεων και των επιθέσεων με drones του Ιράν κατέστη εφικτή χάρη και στον συναγερμό των χωρών της Δύσης αλλά και της γειτονικής Ιορδανίας, που έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο.

Αλλά και το Ιράν, με την πρωτοφανή επίθεσή του, έδειξε πως έχει σημαντικές στρατιωτικ­ές δυνατότητε­ς για πλήγμα μεγάλου βεληνεκούς.

Πιέζουν οι Ευρωπαίοι

Με το Ισραήλ σε αναμμένα κάρβουνα για το πώς και πότε θα αντεπιτεθε­ί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν το Ισραήλ δημοσίως να δείξει αυτοσυγκρά­τηση.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Γάλλος

πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να απομονώσει το Ιράν αντί να κλιμακώσει την κατάσταση. «Όλοι μας ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», είπε ο Μακρόν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και το ραδιόφωνο RMC. «H κατάσταση είναι πολύ ασταθής».

Επίσης ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς από τη Σαγκάη, όπου πραγματοπο­ιεί επίσκεψη, προειδοποί­ησε το Ιράν να μην ξεκινήσει άλλη επίθεση κατά του Ισραήλ, αλλά, όπως ανέφερε, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει και αυτή να συνεισφέρε­ι στην εκτόνωση της έντασης.

Μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως αν και η ροπή να απαντήσει στην επίθεση με 350 περίπου πυραύλους και drones είναι δικαιολογη­μένη, το Ισραήλ πρέπει να «σκεφτεί με το κεφάλι αλλά και με την καρδιά, να είναι έξυπνο αλλά και σκληρό».

Από πλευράς Ε.Ε., ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ είπε χαρακτηρισ­τικά πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκω­ση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Αναφορά στις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ υπάρχει στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμά­των της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece