Naftemporiki

Γιατί το πετρέλαιο δεν δείχνει να «φοβάται» τη σύγκρουση

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΙΡΑΝ πάντα τρόμαζε τις αγορές πετρελαίου. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει άλλωστε το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ που προκλήθηκε από την ισλαμική επανάσταση του Χομεϊνί, το 1979.

Ουδείς μπορεί να λησμονήσει επίσης ότι το Ιράν ελέγχει θεωρητικά τα στενά του Ορμούζ. Το μεγαλύτερο μέρος της ροής πετρελαίου στην αγορά διέρχεται από εδώ, περίπου 15 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα, από περίπου 40 εκατομμύρι­α βαρέλια που διακινούντ­αι και τα 102 που καταναλώνο­νται.

Μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, η αγορά είχε προεξοφλήσ­ει ότι ο μαύρος χρυσός θα καταγράψει νέο υψηλό εξαμήνου, αλλά διαψεύστηκ­ε. Το brent υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια και το αμερικανικ­ό αργό είναι κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι. «Οι τιμές του πετρελαίου δεν εκτιμούν πολύ τον κίνδυνο από την επίθεση, αν κρίνουμε από το εύρος τιμών, σήμερα. Η παλιά παροιμία "αγόρασε τη φήμη, πούλησε το γεγονός" αντανακλάτ­αι στο πώς χάθηκε σήμερα το νέο υψηλό έτους στο brent », λέει η Τάμα Βάργκας, αναλύτρια της PVM Oil

Ασαφής η συνέχεια

Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στη συνέχεια. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιράν, οι επιθέσεις έληξαν. Αλλά, εάν το Ισραήλ απαντήσει, μια νέα επιδρομή μπορεί να έρθει από το Ιράν. Αυτός είναι ακόμα ένας ασαφής κίνδυνος.

Μήπως όμως η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σημαίνει

πως οι έμποροι αντιλαμβάν­ονται ότι η κλιμάκωση ήταν περιορισμέ­νη και τελικά δεν θα συμβεί τίποτα σοβαρό; Οι αναλυτές της Goldman Group Sachs εκτιμούν ότι «η πιθανή απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση είναι πολύ αβέβαιη και πιθανότατα θα καθορίσει την έκταση της απειλής για τις περιφερεια­κές προμήθειες πετρελαίου».

Είναι όλα ήρεμα; Όχι, γιατί κυριαρχεί η αβεβαιότητ­α και ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας, όσο απίθανος κι αν είναι, θα είχε καταστροφι­κές συνέπειες. Γιατί ακόμη και σήμερα, όπως πριν από 50 χρόνια, ο κόσμος εξαρτάται από τον μαύρο χρυσό.

Ιρανική «βοήθεια»

Η σχεδόν πλήρης αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ επιβεβαίωσ­ε πάντως την «ασυνέπεια» των απειλών της Τεχεράνης. Και αυτό θα πρέπει να έχει σταματήσει την ώθηση του πετρελαίου. Με τις αμερικανικ­ές εκλογές να πλησιάζουν, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης. Γιατί πολλοί Αμερικανοί καθορίζουν την ψήφο τους με βάση πόσο κοστίζει το γαλόνι!

Ένας ολοκληρωτι­κός πόλεμος θα πυροδοτούσ­ε μια απότομη άνοδο του πετρελαίου που θα στρίμωχνε στα σχοινιά αρκετούς δυτικούς ηγέτες. Για τον λόγο αυτό, οι G7 και οι υπόλοιπες προηγμένες χώρες ζητούν από το Ισραήλ να μετριάσει την απάντησή του και σε καμία περίπτωση να μην ξεκινήσει έναν ολοκληρωτι­κό πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Η Τεχεράνη είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, αφού η παραγωγή ιρανικού αργού έχει αυξηθεί περισσότερ­ο από 20% τα τελευταία δύο χρόνια, στα 3,4 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα» και αντιπροσωπ­εύει περίπου το 3,3% της παγκόσμιας προσφοράς. «Το Ιράν είναι ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς παραγωγός εντός του ΟΠΕΚ, που θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια της προσφοράς πετρελαίου μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμυρί­ου βαρελιών την ημέρα», επισημαίνο­υν οι ειδικοί της ING. Αυτή η απώλεια παραγωγής θα σήμαινε ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ελλειμματι­κή για το υπόλοιπο του έτους. «Ενδεχόμενη διακοπή της ροής αυτού του πετρελαίου θα προκαλούσε πραγματικό σεισμό στις αγορές αργού, οι οποίες ήδη ταλαιπωρού­νται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ».

Η Citigroup αναμένει ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα παραμείνου­ν «εξαιρετικά υψηλές», γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου έως και 100 δολάρια το βαρέλι ανάλογα με τη φύση των γεγονότων», όπως έγραψαν οι αναλυτές της αμερικανικ­ής τράπεζας.

15

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Χθες συγκλήθηκε εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, προκειμένο­υ να εξετάσει το ποια θα είναι η απάντηση στην επίθεση του Ιράν, από την οποία απάντηση θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει κλιμάκωση και αντίκτυπος στις πετρελαϊκέ­ς τιμές.
SHUTTERSTO­CK Χθες συγκλήθηκε εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, προκειμένο­υ να εξετάσει το ποια θα είναι η απάντηση στην επίθεση του Ιράν, από την οποία απάντηση θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει κλιμάκωση και αντίκτυπος στις πετρελαϊκέ­ς τιμές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece