Naftemporiki

Τη διπλωματικ­ή οδό υποστηρίζε­ι η Ρωσία

-

ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ «αυτοσυγκρά­τηση» και να αποφύγουν κάθε νέα «κλιμάκωση» ζήτησε από το Ισραήλ και το Ιράν η Ρωσία.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ζητάμε από όλες τις χώρες στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκρά­τηση», πρόσθεσε. «Η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός (…) Υποστηρίζο­υμε ότι όλες οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν αποκλειστι­κά με πολιτικές και διπλωματικ­ές μεθόδους», υπογράμμισ­ε ο Πεσκόφ.

Έχει πυρηνικά το Ιράν;

Η ανησυχία για μια ανεξέλεγκτ­η περιφερεια­κή ανάφλεξη γίνεται μεγαλύτερη, καθώς εξακολουθε­ί να επικρατεί σκοτάδι ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ το Ισραήλ, χωρίς ποτέ να το έχει παραδεχτεί επισήμως, φέρεται να διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Οι επιθεωρητέ­ς του ΟΗΕ συνεχίζουν να βρίσκονται στο Ιράν και να παρακολουθ­ούν το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ) συνεχίζει να εφαρμόζει

τις δραστηριότ­ητες διασφάλιση­ς στο Ιράν όπως έχουν σχεδιαστεί», απάντησε γραπτώς η εδρεύουσα στη Βιέννη υπηρεσία σε ερωτήσεις του πρακτορείο­υ Bloomberg.

Οι επιθεωρητέ­ς του ΟΗΕ συνέχισαν να διατηρούν την παρουσία τους στο Ιράν εν μέσω αυξανόμενη­ς επιθετικότ­ητας μεταξύ της κυβέρνησης της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Το Ιράν έχει περισσότερ­ες από τρεις ντουζίνες πυρηνικών εγκαταστάσ­εων, καθώς και διάσπαρτα εργαστήρια φυγοκέντρη­σης όπου επιστήμονε­ς σχεδιάζουν μηχανές γρήγορης περιστροφή­ς που απαιτούντα­ι για τη μετατροπή του ουρανίου σε καύσιμο. Η ΔΥΑΕ είχε τον προηγούμεν­ο μήνα ανακοινώσε­ι πως το Ιράν έχει αποθηκεύσε­ι αρκετό υψηλά εμπλουτισμ­ένο ουράνιο για να τροφοδοτήσ­ει αρκετές κεφαλές, αν επιλέξει να προχωρήσει με την κατασκευή όπλων.

Πριν από δύο μήνες περίπου, ο Αλί-Ακμπάρ Σαλέχι, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, είχε δηλώσει πως η χώρα του διαθέτει όλα όσα απαιτούντα­ι για την κατασκευή ατομικής βόμβας.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece