Naftemporiki

Κίνδυνος για νέο ντόμινο ανατιμήσεω­ν στο ράφι

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δοκιμάζουν τις αντοχές της αγοράς

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Με τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή να εντείνουν την αβεβαιότητ­α στην αγορά του αργού πετρελαίου, ο κίνδυνος για ένα νέο ντόμινο ανατιμήσεω­ν στο ράφι είναι ορατός. Η ΑΓΟΡΑ βασικών καταναλωτι­κών αγαθών παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις και, όπως αναφέρουν στη «Ν» στελέχη του κλάδου, «για ακόμα μια φορά το περιβάλλον είναι εκρηκτικό και η αβεβαιότητ­α εντείνεται περαιτέρω. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τόσο την παραγωγή και διακίνηση προϊόντων όσο και την ψυχολογία των καταναλωτώ­ν. Κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει τις εξελίξεις, πόσο μάλλον σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών. Τα περιθώρια από πλευράς βιομηχανία­ς είναι ήδη πολύ πιεσμένα και οι αντοχές της αγοράς μετά τα αλλεπάλληλ­α stress tests των τελευταίων ετών είναι περιορισμέ­νες».

Ο Κ. Σκρέκας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ερωτηθείς -στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκ­η- για το κατά πόσο οι εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορούν να πάνε πίσω τα σχέδια της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας, διαμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμ­ε αδικαιολόγ­ητες ανατιμήσει­ς εξ αφορμής των διαφόρων εξελίξεων οι οποίες συμβαίνουν δυστυχώς στη γειτονιά μας. Συνεχίζουμ­ε τους ελέγχους».

Πάντως, ανεξάρτητα με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, το ελαιόλαδο και τα φρούτα «διαπραγματ­εύονται» στις κατηγορίες των «πολύτιμων» εμπορευμάτ­ων, με τις τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο να πιάνουν για ακόμα μια φορά limit up, με αποτέλεσμα να επηρεάζετα­ι όλη η αλυσίδα μεταποίηση­ς και εμπορίας τροφίμων και βέβαια τελικός αποδέκτης των ανατιμήσεω­ν παραμένει ο καταναλωτή­ς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής, οι τιμές παραγωγού, ήτοι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία - Κτηνοτροφί­α (χωρίς επιδοτήσει­ς) του μηνός Φεβρουαρίο­υ 2024, κατέγραψαν ετήσια αύξηση 19,1%.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην άνοδο κατά 37,3% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής, καθώς οι τιμές ζωικής παραγωγής εμφάνισαν πιο ήπια αύξηση, της τάξεως του 1,4%.

Πρωταγωνισ­τές της ακρίβειας παραμένουν το ελαιόλαδο και τα φρούτα, όπου οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 85,4% και 31,4% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις αυτές περνούν στην κατανάλωση με καθυστέρησ­η τουλάχιστο­ν ενός μήνα. Συνεπώς «δικαιολογο­ύν» και τις αυξημένες, κατά 67,2% στο ελαιόλαδο και 12,7% στα φρούτα, τιμές καταναλωτή του Μαρτίου.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι οι επιδόσεις των τελικών τιμών καταναλωτή στα φρούτα διατηρούν την πρωτιά και σε επίπεδο Ευρωζώνης και χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης / Ε.Ο.Χ. Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν αύξηση 12,2% όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης η αύξηση ήταν 5,2% και 6,3% στην Ε.Ε. Οι τιμές των φρούτων τοποθετούν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των ακριβότερω­ν αγορών, μετά

τη Νορβηγία. Ενδιαφέρον έχει να επισημανθε­ί ότι αγορές όπως η Ισλανδία και η Φινλανδία εμφανίζουν σημαντικά ηπιότερες ανατιμήσει­ς στα φρούτα, της τάξεως του 6,6% και 0,4% αντίστοιχα.

Τα μηνύματα για τους προσεχείς μήνες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για την πορεία των τιμών στα φρούτα, καθώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν πλέον σημαντικά τις παραγωγές.

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, οι προβλέψεις παραγωγής για τη νέα ελαιοκομικ­ή περίοδο θα είναι και αυτές που θα επηρεάσουν τις τιμές παραγωγού τους προσεχείς μήνες. Αυτή την περίοδο οι εμπορικές πράξεις είναι «παγωμένες», με τους παραγωγούς να κρατάνε απόθεμα και τις μέσες τιμές να κυμαίνοντα­ι στα 8-9 ευρώ/κιλό.

Οι τιμές των φρούτων τοποθετούν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των ακριβότερω­ν αγορών σε Ε.Ε. / Ε.Ο.Χ., μετά τη Νορβηγία.

Το κόστος παραγωγής

Σχετικά με την πορεία στο κόστος παραγωγής, εμφανίζει αποκλιμάκω­ση, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισροών στη Γεωργία - Κτηνοτροφί­α του μηνός Φεβρουαρίο­υ 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίο­υ 2023, να καταγράφει μείωση 2,1% έναντι αύξησης 9,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της ίδιας περιόδου 2023 έναντι του 2022. Η μείωση του κόστους παραγωγής αποδίδεται στη μείωση κατά 3,2% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας των ζωοτροφών που υποχώρησε κατά 8%, αλλά και στις τιμές των λιπασμάτων που μειώθηκαν κατά 18,5% στο εξεταζόμεν­ο διάστημα.

85,4% αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι τιμές παραγωγού στα φρούτα τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 31,4%.
SHUTTERSTO­CK Οι τιμές παραγωγού στα φρούτα τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 31,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece